Recenzija: Pet noči pri Freddyju

“Zabava je pomembnejša od strahu.”

Obstaja šala o tem, da se morajo filmi, ki so posneti po računalniških igrah, že skoraj po zakonu ponašati s slabo kvaliteto, vsaj če sodimo po dolgi zgodovini obupnih filmskih adaptacij priljubljenih računalniških iger. Na vsako spodobno (Mortal Kombat, Silent Hill) smo bili deležni ducata obupnih (Super Mario Bros., House of the Dead, Doom) in zato se ob najavi vsake nove adaptacije naša pričakovanja že avtomatsko nižja kot običajno. 

Mineva skoraj deset let od trenutka, ko je svet zajela t.i. “freddiemanija” v obliki mega uspešne franšize grozljivih računalniških iger Five Nights at Freddie’s. Za nepoučene; v igri prevzamete vlogo nočnega varnostnika družinske picerije, katere maskote so velikanske robotske živali z neobičajno navado; ponoči začnejo same od sebe tavati naokoli in ustrahovati varnostnika, vaša naloga pa je, da preživite pet noči v piceriji in se ubranite pred napadi živali. Preprost način igranja, kombinira z visoko mero suspenza in strahu se je izkazal za zmagovalno formulo, ki je zaplodila celo serijo iger, knjig in sedaj tudi celovečernega filma.

Film režiserke Emme Tammi se okvirno drži zapleta igre; Mike Schmidt je zaposlen kot varnostnik, ki s seboj nosi težko travmo iz otroštva, ko so mu pred očmi ugrabili brata, sedaj pa trpi za nespečnostjo, hkrati pa mu grozi, da bo izgubil skrbništvo nad svojo mlajšo sestro Abby. V želji po hitrem zaslužku sprejme službo varnostnika v zapuščeni družinski piceriji, ki so jo v 80. letih zaprli zaradi umorov otrok, katerih storilca niso nikoli našli.

Mike začne takoj po nastopu službe doživljati čudne sanje, hkrati pa trči ob čedno policistko ter skupino živalskih robotskih maskot, ki ponoči “oživijo”, kmalu pa se izkaže, da predstavljajo ključ do razrešitve uganke o ugrabitvi Mikovega brata. 

Film je ob izidu naletel na izredno negativne kritike, kar je delno razumljivo; Pet noči pri Freddieju je v prvi vrsti film, namenjen oboževalcem računalniških iger, ki so dodobra seznanjeni z njihovim ozadjem in bodo z lahkoto izluščiti vse duhovite namige in reference. Več kot očitno je tudi to, da film cilja na mlajše občinstvo, kar pojasni odsotnost brutalnega nasilja in občasno za lase privlečeno zgodbo. 

Kar se pričujočemu filmu šteje v velik plus, je predvsem to, da uspešno zajame unikatni retro stil in temačno atmosfero iger, ne da bi pri tem izpadel kot cenena in nedomiselna kopija. Enako dobro jo film odnese z liki, ki so resda preprosto razviti, vendar hkrati dovolj všečni, da nam je zanje mar, neprestano hiter tempo pa poskrbi, da film navkljub dobrim dvem ura mine v trenutku. 

To pa ne pomeni, da si Pet noči pri Freddieju ne zasluži graje, saj se ponaša z mnogimi težavami, ki so sicer za film prej nadležne kot usodne. Pustimo ob strani zelo predvidljivo zgodbo, ki je hkrati na trenutku tudi po nepotrebnem zapletena, filmu večjo težavo predstavlja dejstvo, da ni pretirano strašljiv. Morebiti bo najstniško občinstvo občasno skočilo v zrak od presenečenja, vendar pa kot celota film nikoli ne doseže stopnje suspenza in groze iger. 

Moteči so tudi nekateri trenutki v filmu, ki več kot očitno želijo pri gledalcu zbuditi nekakšno emocionalno vez z liki, vendar pa pogosto dosežejo ravno nasprotno; s pretirano solzavostjo in melodramatičnostjo film postane preveč podoben pocukrani telenoveli, kjer morajo robotske živali, ki predstavljajo dušo vseh iger, dajati prostor za lase privlečeni človeški drami, ki ni pretirano zanimiva.

Pet noči pri Freddieju je v primerjavi z večino filmskih adaptacij računalniških iger nekje na zlati sredini. Resda si privošči nekaj nadležnih žanrskih klišejev in predvidljivosti, prav tako pa bi težko rekli, da gledalca kadarkoli resnično prestraši, je pa navkljub temu spodobna zabava za preganjanje dolgčasa, ki uspešno zajame čar računalniških iger in tega kompetentno spravi na veliko platno. 

Film si je moč ogledati na rednem sporedu slovenskih kinematografov.

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Vzorno posnemanje stila igre
  • Dobra atmosfera
  • Všečni liki
  • Kratkočasen tempo

MINUSI

  • Predvidljiva zgodba
  • Nekaj nevmesnih solzavih trenutkov
  • Film ni pretirano strašljiv

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih