Recenzija: Pes

»Kaj pričakuješ, to dobiš«

Pes oz. Dog je zgodba dveh vojaških rangerjev, ki se morata prisilno združiti za potovanje, v katerem naletita na kar nekaj zapletenih situacij. To pa še ni vse, en ranger je malo bolj poseben kot drugi. Briggs se mora spoprijateljiti z belgijskim ovčarjem malinoisom z imenom Lulu, ki pogreša svojega vojaškega kompanjona Rodrigueza. V glavni vlogi je Channing Tatum, ki je prav tako en od dveh režiserjev filma. Poleg njega je to še Reid Carolin, ki je s Tatumom sodeloval na snemanju filmov Magic Mike kot producent.

Če ste si pred ogledom filma ogledali napovednik, ste v njem praktično videli skoraj celoten film. Po pričakovanjih, je zgodba v filmu zelo predvidljiva. Najboljši trenutki filma so tisti, kjer lahko vidimo izboljšanje in razvoj lika Lulu. Od Tatuma smo prav tako že navajeni, da ne nastopa v precej zahtevnih igralskih vlogah, zato mu je ta še toliko bolj pisana na kožo. Šele na polovici filma lahko začnemo ceniti njegov lik, a tudi tukaj se lahko zahvalimo predvsem glavni zvezdi filma Lulu.

lulu in channing tatum v filmu pes

Največja težava filma je zagotovo identiteta, saj z različnimi prizori skače sem ter tja in ne ve točno, kaj želi sporočiti. Na trenutke imamo tudi sporočila poveličevanja vojne in rangerjev, ki so v mnogih pogledih Amerike nujni. To je v tem trenutku še toliko bolj sporno, saj ravno ZDA hudo nasprotuje temu, a ima drug pogled, ko se pojavi priložnost. Izgledalo je, da se tega zavedata tudi režiserja, zato sta to hotela s komičnimi vložki različnih ekstremnih primerov izpodbiti, a je vse skupaj izpadlo ravno nasprotno. Pri tej tematiki se film precej zaplete. Ljudje z določenim političnim pogledom bodo tega bolj veseli, kot drugi.

Problem identitete se nadaljuje pri tem, komu je film sploh resnično namenjen. Predstavljali bi si, da je predvsem za otroke, saj je v ospredju lik psa, a tekom filma vidimo, da temu ni tako. Lahko argumentiramo, da otroci ne bodo razumeli določenih točk filma, kar je v veliki večini res, a to ne upraviči dejstva spodbujanja ‘neumnega’ obnašanja. V tem primeru velikokrat film poneumlja in uporablja resnično kičaste dialoge ter dejanja, kot so kazanje sredinca.

lulu in channing tatum v filmu pes

Glede na vse omenjeno moramo priznati, da so v kinu ob ogledu filma otroci resnično uživali, predvsem ob vseh sladkih prizorih z Lulu je bilo prav prijetno pogledati okrog po dvorani. Film veliko daje na čustveno manipulacijo občinstva, ki je izredno učinkovita. Pri tem moramo dodati, da ravno na ta način izpolni svojo nalogo in občinstvu izroči točno to, za kar so plačali vstopnico.

Izbira glasbe je komercialna in solidna, določeni prehodi predvsem na začetku so odlično izpeljani, zato bi si želeli, da se ta trend nadaljuje, a film žal v nekem trenutku te dobre prakse opusti. Generalno je film svojo nalogo izvrstno opravil in občinstvu pričaral nasmeh na obrazu več kot le enkrat, kar je njegov prvi in edini cilj, zato bi film vseeno priporočali vsem ljubiteljem živali, predvsem psom. Od vas pa bo odvisno, koliko se boste ob ogledu zabavali ali želeli biti kritični do zgodbe.

Film si je treutno možno ogledati pri večini slovenskih kinematografov v Sloveniji.

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Razvoj in zgodba Lulu
  • Začetni prehodi
  • Film odlično izpolni svojo nalogo

MINUSI

  • Poveličevanje ameriške vojske
  • Ekstremno predvidljiv film
  • Vprašanje identitete

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top