Recenzija: Padec lune

»Nesmiseln in prazen poskus vizualnega spektakla«

Moonfall oz. Padec lune je znanstvenofantastični film o koncu sveta nemškega režiserja Rolanda Emmericha. Pod bizarno predpostavko, da je neznana entiteta povzročila spremembo smeri lune, ki se posledično nezadržno bliža Zemlji, nas popelje v nesmiselno, a vizualno vseeno solidno dovršeno zgodbo, ki je ne bi pogrešali, v kolikor ne bi obstajala. Film v današnji poplavi dezinformacij daje glas teoretikom zarote, kar ga dela celo bolj nevarnega kot nesmiselnega.

Rolanda Emmericha v Hollywoodu poznajo pod psevdonimom »master of disaster«, saj je posnel precej filmov o koncu sveta in katastrofah neverjetnih razsežnosti. Njegovi najbolj poznani stvaritvi sta zagotovo Dan neodvisnosti in Dan po jutrišnjem. Sam je pred kratkim dejal, da si nikoli ni mislil, da bo njegova kariera potekala v tej smeri, a je bil predvsem Dan neodvisnosti tako uspešen, da je enostavno obstal v tem žanru in skupaj z Michaelom Bayem poskrbel za popularizacijo tovrstnih filmov ter nekaj kultnih uspešnic na prelomu tisočletja.

Če je pred desetletji še šlo zgolj z vizualnimi učinki navdušiti gledalce, v letu 2022 preprosto pričakujemo več. Danes je veliko filmov z odličnimi vizualnimi učinki in posledično ti več niso tako učinkoviti pri gledalcih. Potrebno je ustvariti tudi kvalitetno zgodbo, s katero se gledalci lahko poistovetijo ali vsaj like, ki niso enodimenzionalni. Tukaj je Emmerich obstal dvajset let v preteklosti in tudi pri Padcu lune se zanaša izključno na lepoto kadrov ter s tem povezanimi vizualnimi učinki.

Moonfall naslovna

Padec lune govori o tem, da je luna skrenila iz orbite, zaradi česar se nevarno hitro približuje Zemlji ter ruši vse pred seboj. Če luna ne pride nazaj v svojo orbito, bo povzročila konec sveta in vsega živega. Trije nepričakovani protagonisti se čutijo poklicani, da v zvezi s tem nekaj ukrenejo in rešijo svet. Halle Berry, Patrick Wilson in John Bradley upodabljajo namestnico direktorja NASE, bivšega astronavta in viralnega teoretika zarote, ki prvi ugotovi, kaj se v resnici dogaja.

Vsak glavni lik ima svojo zgodbo, ki pa so tako površno napisane in nedodelane, da se ostali stranski liki zdijo odveč in nepotrebni, saj prav nič ne pripomorejo h kvaliteti zgodbe. Nihče od glavnih igralcev ne blesti, a jim tega ne moremo zameriti, saj so v roke dobili katastrofalen scenarij. Poskusov šal je kar precej, a se polna velika dvorana, s katero smo gledali ta film, ni zasmejala niti enkrat. Dialog je klišejski na deseto potenco, tako da je občasno že neprijetno poslušati te pogovore, ki ne služijo nobenemu namenu.

Moonfall cast

Režija ni nič posebnega. Kadri temeljijo na najnaprednejših vizualnih učinkih, ki so ponekod zelo dovršeni in predstavljajo eno redkih svetlih točk filma. Druga svetla točka filma je glasbena spremljava, ki zelo dobro daje ton dogajanju. Poudarja napetost in zelo dobro dopolnjuje vizualni spektakel.

Zgodba se na začetku z mezincem še drži nekega smisla, v drugi polovici filma pa razpade hitreje kot šumeča tableta. V precej nevarnih časih s svojim razpletom daje potrditev raznim teoretikom zarote, ki se bodo filma zagotovo oprijeli s svojimi kremplji in še naprej živeli v iluziji, da vedo več od dejanskih strokovnjakov.

Najbolj negativno bode v oči izkrivljanje znanosti v zvezi z luno in njeno sestavo in delovanjem. Eno je, ko gledamo filme Vojne zvezd, ki so postavljeni v izmišljen svet s svojimi pravili. Ko pa dogajanje poteka na Zemlji v letu 2021, enostavno ne moremo spreminjati pravil fizike, kemije in astronomije. S tem film podcenjuje gledalca in ga ima za neumnega. Glede nekaterih stvari so se ustvarjalci posvetovali z NASO, a nato zgodbo vseeno zapeljali po svoje.

Moonfall space

Padec lune je eden najbolj dragih neodvisnih filmov vseh časov. Stal je več kot 145 milijonov dolarjev. Za ta denar bi lahko dobili vsaj 15 boljših filmov z originalno zgodbo in bolj relevantno tematiko, ki bi družbi doprinesli nekaj pozitivnega. Padec lune je strel v prazno, dvojna napaka pri servisu, ponesrečeno zabijanje in zgrešen zicer, vse v enem.

Film bi priporočali samo in izključno ljubiteljem filmov o katastrofah in koncu sveta, ki dajejo večjo težo vizualnim učinkom kot dejanski zgodbi. Predlagamo ogled na največjem možnem platnu z najboljšim možnim ozvočenjem.

Padec lune se trenutno predvaja praktično v vseh slovenskih kinematografih. Pojdite in si ga oglejte, veseli bomo vaše povratne informacije.

Ocena: 2/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Dobri vizualni učinki
  • Dovršena glasbena spremljava

MINUSI

  • Izkrivljanje znanosti
  • Nesmiselna in prazna zgodba
  • Enodimenzionalni liki
  • Klišejski dialog

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih