Recenzija: Operacija Mincemeat

»Končna razkrita skrivnost«

Čas druge svetovne vojne je obdobje neverjetnih zgodb. Zgodb, ki so za vedno zaznamovale človeštvo in zgodb, ki so spremenile tok zgodovine. Na eni strani imamo vsem znane junaške spopade, na drugi pa junake, ki so v ozadju mešali štrene in spreminjali aktualno dogajanje. Takšnih zgodb je ogromno, na srečo pa jih vedno več vidimo tudi na filmskem traku. In če je bilo v preteklosti kar nekaj takšnih filmov, pa je najnovejši Operacija Mincemeat dober predstavnik trilerjev iz druge svetovne vojne.

Operacija Mincemeat je skrivnostna zgodba, ki je spremenila potek druge svetovne vojne. Za njo so verjetno slišali samo največji zgodovinski navdušenci, zdaj skoraj 80 let kasneje pa jo bodo spoznali prav vsi, ki vsaj malo raziskujejo kvalitetne filme na aktualnem filmskem parketu. Na srečo je film zanimiv iz večih vidikov, zato ogled toplo priporočamo. Vsebuje namreč odlično igralsko zasedbo, ki zelo dobro opravi svoje delo in situacije, ki zelo dobro predstavijo duh časa ter družbeno kritiko, ki čisto nehote na pravilen način pokomentira trenutno geopolitično situacijo v svetu.

Vsebina filma je žal razkrita že takoj v napovedniku. Gre za potegavščino tisočletja, s katero so Angleži med drugo svetovno vojno pretentali Nemce in preusmerili njihovo vojsko na druga območja. Tako so se lahko Angleži za hip izmuznili nevarnosti in se pripravili na nove ključne bitke. Skovali so odličen, a zelo tvegan načrt ter ga z malo sreče izpeljali do potankosti natančno do konca.

Velja omeniti, da v ospredju filma niti ni tako zelo njegova vsebina. V ospredju so neverjetno drzni ljudje, ki so kljub izjemno težki situaciji, dvomu in strahu ohranjali vero in z odliko opravili svoje delo. Tukaj zares zasije igralska zasedba. Ta je zares očarljiva (Colin Firth, Matthew Macfadyen, Jason Isaacs, Kelly Macdonald), saj v like vlivajo ogromno življenja. Vsak izmed teh resničnih likov je dodelan do potankosti: sledi svojim lastnim interesom, ima svoj pogled na situacijo in ima svojo funkcijo v filmu.

Žal pa film potrebuje kar nekaj časa, da vse omenjene lastnosti likov predstavi in da se liki postavijo pred zgodbo. Poleg tega smo v filmu lahko priča tudi nekaj osladnim situacijam, kjer so liki že skoraj preveč popolni, da bi bili resnični. Kljub tem manjšim opazkam, ti elementi nikakor niso moteči in ne uničijo bistva ali čara filma.

Zaradi dobro dodelanih likov, njihovih interesov in odnosov film deluje večplastno. Zdi se celo, da se na trenutke odvija več zgodb hkrati, kar daje filmu odlično in aktivno dinamiko, ki je zanimiva od začetka do konca. Mogoče je edina pomanjkljivost pri dinamiki zgolj okolje v katerem se film dogaja. Seveda je jasno, da je šlo bolj za pisarniško delo, vendar je kljub temu večino filma postavljeno v ene in iste sobane, kjer so liki delovali in sodelovali. To je mogoče manjši minus, ki ga pripisujemo proračunu filma in inovativnim tehnikam snemanja, mislimo pa, da očitek večine gledalcev sploh ne bo zmotil. Vseeno na film pač moramo pogledati z zelo kritičnimi očmi.

Ostali elementi, kot so glasba, tehnike snemanja in kostumi so odlični ter odlično podpirajo dogajanje v filmu. Mogoče celo kakšen kader kje izstopa ali celo preseneti.

Konec pa pripišimo še družbeni kritiki, ki jo film ustvari. Že takoj na začetku film filozofsko napove, da v vojni vedno potekata dve bitki. Ena je tista, ki jo vidimo, druga pa je tista, ki poteka nevidno, v senci. Zato film v uvodu postavi pričakovanja zelo visoko, potek pa ga zapelje v totalno drugo smer. Zanimivo bi bilo vedeti ali je to bilo narejeno načrtno ali pa je zgolj naključje.

S tem na kratko povzamemo film. Operacija Mincemeat ni perfekten film, vendar je absolutno vreden ogleda. Je prava osvežitev med vsemi superjunaki in jediji, ki kar ne nehajo skakati iz vseh možnih platform, hkrati pa služi tudi kot odlična zgodovinska učna ura.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Večplastna zgodba, ki predstavi dejansko razsežnost operacije
  • Izjemno dodelani liki, ki zelo izražajo svoje življenje in interese
  • Aktivna dinamika filma
  • Odlična kritika trenutne globalne situacije

MINUSI

  • Večina dogajanja je postavljena v eno in isto okolje
  • Odnosi med liki so na trenutke preveč idilični, da bi izgledali realno

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top