Recenzija: Opazovalci

“Opazujemo te… spet.”

Ameriški filmar indijskega porekla M. Night Shyamalan je eden od najbolj posebnih (tako v dobrem kot slabem smislu) filmarjev 21. stoletja, ki se je gledalcem najbolj vtisnil v spomin s trilerji in grozljivkami, ki se po pravilu končajo s t.i. shyamalanskim preobratom (plot twist). Četudi je Shyamalanu ta formula prinesla prepoznavnost, je po drugi strani kmalu postal žrtev lastnega uspeha in se spremenil v parodijo samega sebe. Če podobno pot čaka tudi njegovo hčerko Ishano Night Shyamalan, pa je zaenkrat še prezgodaj za govoriti. 

Shyamalanova se letos predstavlja s svojim celovečernim prvencem, fantazijsko srhljivko Opazovalci, ki se ponaša z zanimivo idejo; Mina (Dakota Fanning), ki preboleva smrt svoje matere, za katero je bila posredno odgovorna, živi na Irskem in je zaposlena kot uslužbenka v prodajalni z živalmi. Ko mora kreniti na službeno potovanje, se ji avtomobil pokvari sredi skrivnostnega gozda, kjer naleti na velikanski bunker in njegove stanovalce, ki so ponoči pod stalnim nadzorom zloveščih bitij, imenovanih Opazovalci. 

Shyamalanova se v svojem prvencu izkaže kot kompetentna filmarka, ki zna vzpostaviti dobro atmosfero (v gosto meglo zaviti irski gozdovi so že sami po sebi zelo strašljivi) in obdržati gledalčevo pozornost (vsaj v prvi polovici), hkrati pa postreči z nekaj izredno napetimi prizori, ki se zanašajo na prisotnost nevidne groze v obliki Opazovalcev. Ti so do sredine filma spretno skriti pred gledalčevimi očmi, kar dogajanje začini z neprijetnim pričakovanjem velikega preobrata. 

In ravno kot film pride do preobrata, se začne hitro sesuvati vase. Težave so sicer razvidne že pred tem, še posebej na ravni razvoj likov, ki so vsi po vrsti nezanimivi in klišejski, še posebej osrednja junakinja, ki je znova tip otožne najstnice, ki preboleva materino smrt, medtem ko so preostali nastopajoči zreducirani zgolj na dolgočasno razlaganje osrednje skrivnosti. Ta iz minute v minuti – še posebej pa v zadnji tretjini – postaja vse bolj nezanimiva in na tej točki se čuti (pre)močan vpliv Shyamalana na svojo hčerko, saj se oba poslužujeta preobratov, ki prej zbujajo smeh oz. zmedo kot pa dejanski šok. Nasploh se zdi, da Opazovalci cilja na neko “veliko stvari”, ki bi gledalca morala stresti do kosti, vendar do tega nikoli ne pride. 

Navkljub številnim napakam film Opazovalci daje  znake, da je Shyamalanova sposobna filmarka, ki bi v prihodnje znala izbrusiti svoje veščine in postati eden od unikatnejših glasov v filmskem žanru groze in suspenza. Vendar pa bo za to morala odločno stopiti iz sence svojega slavnega očeta, katerega “zmagovalna” formula že lep čas meji na parodijo same sebe. 

Film Opazovalci si je moč ogledati na rednem sporedu slovenskih kinematografov.

Ocena: 3/5 

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Prepričljiva temačna atmosfera
  • Peščica napetih prizorov
  • Obetavna prva polovica

MINUSI

  • Nezanimivi junaki
  • Preobilica dolgočasnega razlaganja 
  • Ogromno neizkoriščenega potenciala

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih