Recenzija: Ona ve

»Oda preiskovalnemu novinarstvu in začetki gibanja #MeToo«

She Said oz. Ona ve je najnovejši film studia Universal, ki skozi zgodbo preiskovalnega novinarstva časnika The New York Times prikaže padec filmskega magnata Harveya Weinsteina in postavlja temelje prihajajočega gibanja #MeToo. Ona ve je eden najbolj pomembnih filmov leta, saj govori o tematiki, ki bi morala biti danes v sodobni družbi izkoreninjena in je vredna vsake obsodbe, a temu žal prepogosto (še) ni tako. Se pa stvari, tudi zaradi zgodb kot je ta, končno premikajo na bolje.

V kinematografih najdemo veliko zabavnih filmov. Ne manjkajo niti tisti, ki jih smatramo za umetnost najvišjega kova. Tu in tam pa se najde kak film, ki je res pomemben. Kaj s tem mislimo? Predvsem to, da kvalitetno pove pomembno zgodbo, ki je del nečesa večjega in presega državne meje, saj je skupna vsem. Prav takšen film je tudi Ona ve. Ženske, pa najsibo Američanke, Britanke, Slovenke ali Kitajke, so še dandanes pogosto neupravičeno deležne seksizma, mizoginije in zlorabe moči na delovnem mestu. Skrajni čas je, da se to preneha. Filmi in zgodbe kot je Ona ve ozaveščajo o teh zadevah ter, upajmo, prinašajo spremembe.

Film Ona ve govori o eni najbolj razvpitih afer v svetu Hollywooda in je prikazan skozi oči novinarske hiše The New York Times. V ospredju sta novinarki Megan Twohey in Jodi Kantor. Slednji sta za svoje poročanje o zlorabah Harveya Weinsteina prejeli nagrado Pulitzer, kar je največje možno priznanje v svetu novinarstva. Kasneje sta izdali knjigo She Said, katere filmsko adaptacijo je zdaj videl cel svet.

Carey Mulligan Zoe Kazan

Harvey Weinstein je eden najbolj znanih in uspešnih filmskih producentov v zgodovini Hollywooda. Z bratom Bobom sta ustanovila podjetje Miramax, s katerim sta ob koncu prejšnjega tisočletja nizala hit za hitom. S filmom Zaljubljeni Shakespeare sta šokantno osvojila oskarja za najboljši film (vsem je jasno, da bi moral zmagati film Reševanje vojaka Ryana), saj sta bila mojstra lobiranja. Predvsem vpliv in moč Harveya sta bila verjetno največja v zgodovini Hollywooda. Znane so zgodbe, da je igralcem in igralkam garantiral oskarja v zameno za določene usluge. Desetletja so ljudje prikrivali njegove nečednosti, a to se je končalo 5. oktobra 2017.

Film Ona ve iz novinarskega zornega kota prikaže trnovo pot do razkritja zlorab in učinkovito oriše prepreke, s katerimi se novinarji srečujejo ob svojem delu. V glavnih vlogah sta Carey Mulligan in Zoe Kazan, ki obe vrhunsko odigrata svoji vlogi. Zgodba ju lepo počloveči s tem, ko vidimo tudi njuno zasebno življenje, a vsekakor najbolj sočustvujemo z njima, ko se neumorno trudita dobiti izjave, ki bi potrdile njuno zgodbo in ji dale legitimnost. Njuna katarza ob koncu, ko se prvi kamenček v mozaiku le premakne, bi vas znala ganiti do solz.

Za režijo je poskrbela Maria Schrader, ki se je nedavno proslavila s filmom I’m Your Man. Zdaj je v roke vzela veliko bolj pomembno zgodbo in edino pravilno se zdi, da film s takšno tematiko režira sposobna ženska. Velja poudariti, da je režija zelo dobra. Kadriranje je vrhunsko in komaj čakamo njene naslednje projekte.

Ključen pri delovanju filma je dober scenarij. Zgodba je sama po sebi že dovolj zanimiva, a navadno je težko dve uri gledati proceduralno dramo, katere razplet poznamo. Ne v tem primeru, saj nas film kar posrka in 100% navijamo za novinarki, da uspeta razkrinkati vse nečednosti početja Weinsteina. Piko na i doda vrhunska glasbena podlaga Nicholasa Britella. Slednji postaja nova velika zvezda na tem področju in zgolj vprašanje je, kdaj bo dobil prvega oskarja. Emmya za uvodno špico serije Nasledstvo že ima.

Film neposredno nastavi ogledalo Hollywoodu in vsem tistim, ki omogočajo ali so omogočali podobno početje ljudi na položaju. Ashley Judd in Gwyneth Paltrow sta bili toliko korektni, da sta dejansko nastopili v filmu, kar zgodbo dodatno legitimira in ji daje težo. Dobimo tudi lep vpogled v to, kaj vse so vplivni ljudje sposobni, da utišajo žrtve in obdržijo čisto in neomadeževano ime.

Tematika, ki jo film obravnava, je težka. Ne bomo rekli, da boste ob ogledu nujno uživali, a to ne pomeni, da film ni vreden ogleda. Zagotovo bo še toliko bolj zahteven za vse tiste, ki ste v preteklosti bili deležni mobinga na delovnem mestu ali kakršnihkoli zlorab. Potrebno je vzeti v zakup, da prav takšni filmi širijo ozaveščanje o teh dejanjih in tako bomo korak po korak iztrebili to početje iz sodobne družbe. Seksizem, mizoginija, bela prevlada, spolne in psihološke zlorabe so nesprejemljive in jih je kot take treba ostro obsoditi. Enakopravnost med spoloma bi morala biti nekaj normalnega, ne pa da se za to še danes ženske morajo boriti.

Film Ona ve se trenutno predvaja v vseh večjih kinematografih v Sloveniji. Priporočali bi ga vsem, ki jih zanimajo preiskovalne zgodbe in pripovedi po resničnih dogodkih.

V kolikor ste žrtve zlorabe se v Sloveniji lahko obrnete na Združenje proti spolnemu zlorabljanju.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Pomembna zgodba
  • Odlični glavni igralki
  • Zelo dobra režija
  • Izvrstna glasbena podlaga

MINUSI

  • Vnaprej znana zgodba in razplet

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih