Recenzija: Odred odpisanih: Nova misija

»DC-ju je tokrat uspelo!«

Odred odpisanih: Nova misija oz. The Suicide Squad je najnovejši poskus upodobitve DC-jevih junakov na velikem platnu. Za razliko od prvega poskusa iz leta 2016, ta film dejansko deluje in izpolni pričakovanja gledalcev. James Gunn se je izkazal v vlogi režiserja in akcijska komedija s stripovskimi junaki je zabavna, smešna in vsekakor vredna ogleda na največjem možnem platnu.

Se spomnite prvega poskusa filma Odred odpisanih? Bilo je leto 2016 in Marvel je z Maščevalci že prevzel vlogo številke ena v blagajnah kinodvoran in srcih ljubiteljev stripov. Zdelo se je, da film s superjunaki ne more biti brca v temo. No, DC in Warner Bros. Studio sta dokazala, da nič ni nemogoče. Prvi Odred odpisanih je slab, nedodelan in ljubitelji stripov smo bili nad filmsko upodobitvijo ikoničnih zlikovcev izredno razočarani. Ponovni poskus, ki je hkrati tudi nadaljevanje je popolno nasprotje. Film je zelo dober in bo zagotovo izpolnil pričakovanja tudi zahtevnih gledalcev.

»Krivec« za tokratni uspeh je vsekakor režiser/scenarist James Gunn. Slednjega poznamo predvsem po odličnih filmih Varuhi galaksije, kjer je izvrstno povezal velik igralski ansambel v koherentno celoto, ki se je takoj zapisala v srca ljubiteljev Marvela. Očitno je to njegova niša, saj mu podobno uspe tudi tokrat. Široko igralsko zasedbo zanimivih zlikovcev vrhunsko poveže v celoto in jim da misijo, ki je dovolj zanimiva za gledalca.

V glavni vlogi se vrača Margot Robbie kot Harley Quinn. Vlogo Bloodsporta je prevzel Idris Elba, kar se je izkazalo za zadetek v polno. Nazaj sta tudi Joel Kinnaman v vlogi polkovnika Rica Flaga in Viola Davis kot Amanda Waller. Nova pridobitev je John Cena, ki je v vlogi Peacemakerja, Sylvester Stallone pa posodi glas smešno groznemu King Sharku. Širokemu ansamblu se pridružita še Daniela Melchior kot Cleo Cazo in David Dastmalchian v vlogi Abnerja Krilla.

Zgodba se osredotoča na skupino odpadnikov, ki so iz zapora poklicani na posebno misijo, ki je v interesu vlade ZDA. V kolikor bi bili uspešni, imajo možnost svojo zaporno kazen bistveno skrajšati. Prav vsak od njih je del ekipe z razlogom, saj je specialist za določeno stvar.

Film deluje in je izredno zabaven. James Gunn s svojo režijo poskrbi za sproščeno vzdušje, liki pa nas vedno znova nasmejijo s svojimi dejanji in besedami. Akcija je na presenetljivo visokem nivoju, številni liki pa imajo kvalitetno napisan dramaturški lok. Podobno kot v Varuhih galaksije, tudi tukaj glasba enostavno zažiga in številne prizore dvigne na višjo raven. Montaža prehodov je zabavna in služi kot tihi pripovedovalec dogajanja.

Od likov vsekakor izstopa Harley Quinn. Margot Robbie se ponovno vrhunsko prelevi v legendarni lik in prikaže fenomenalno predstavo. Vrhunec filma je zagotovo njen poskus pobega. Idris Elba je v vlogi Bloodsporta, ki je v ekipi namesto Deathshota, ki ga je v prvem filmu igral Will Smith. Elba se izkaže za odlično pridobitev in je gonilna sila filma ter vodja ekipe, ki pelje zgodbo naprej. Izpostaviti velja tudi King Sharka, ki ima v filmu podobno vlogo kot Groot pri Varuhih galaksije – takojšen ljubljenec občinstva s skromnim besednim zakladom.

Edina slabost filma je poveličevanje ameriške vloge v ohranjanju svetovnega mira. Superjunaki namreč gredo na misijo v imenu vlade ZDA, katere cilj je preprečiti »konec sveta«. Res je, da je najlažje obstoj superjunakov utemeljiti s koncem sveta, a bi se dalo zgodbo tudi manj dramatično napisati in bi misija še vedno imela smisel, mi pa bi se še vedno zabavali.

DC je do danes, kljub bolj poznanim likom, stopical za Marvelom po kvaliteti svojih filmov. Odred odpisanih: Nova misija se zdi prvi korak k spremembi tega. To je zagotovo najboljši film znotraj razširjenega DC univerzuma. Spomnimo, sem ne štejemo Nolanove Batman trilogije, saj so to uradno samostojni filmi. Za DC bo zdaj pomembno obdržati dober moment in premeteno izbirati ustvarjalce, s katerimi bodo sodelovali v prihodnje. Hkrati je treba jasno začrtati širšo vizijo. Prav to dela Marvel najboljše, saj znajo vedno znova pustiti kak odprt konec za potencialno nadaljevanje, ki je pogosto del večje zgodbe.

Film bi priporočali vsem, ki obožujejo akcijske komedije in zgodbe s stripovskimi junaki. Ob njem se boste iskreno nasmejali, hkrati pa šli na zabavno popotovanje z najbolj odštekano druščino, kar si jo lahko zamislite.

Film si je možno ogledati pri vseh slovenskih kinematografih. Predlagamo ogled na največjem možnem platnu in z najboljšim možnim ozvočenjem. Prepričani smo, da boste uživali!

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Odlična režija
  • Vrhunska glasba
  • Inovativna montaža prehodov
  • Vsi prizori s Harley Quinn

MINUSI

  • Ameriška »dolžnost« ohranjanja svetovnega miru

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih