Recenzija: Odpuljeni denar

»Neverjetna resnična zgodba na velikem platnu«

Dumb Money oz. Odpuljeni denar je biografska komedija o neverjetni resnični zgodbi iz leta 2021, ko je na videz nepomembna delnica podjetja GameStop skoraj sesula Wall Street. Film na komičen način prikaže edinstven dogodek skozi zgodbo številnih udeležencev. Ob ogledu se boste smejali, obenem pa hitro simpatizirali z »malim človekom«. Tematika je nekoliko specifična, zato morda ne bo po godu vsem, a bi ogled filma vseeno močno priporočali.

Kratek povzetek za vse tiste, ki te neverjetne resnične zgodbe ne poznate: GameStop je ameriška veriga fizičnih prodajaln videoiger. Ja, tistih, ki počasi izumirajo. Aprila 2020 je bila njihova delnica vredna 2,6 dolarja. Veliki igralci na Wall Streetu so z delnicami družbe na veliko špekulirali – z drugimi besedami, pričakovali so padec vrednosti delnice in propad podjetja.

Na drugi strani je bil zasebni špekulant na Youtubu oz. Redditu Keith Gill oz. »DeepFuckingValue«, ki je kupil velikansko število delnic po nizkem znesku ter svoje razmišljanje objavil na spletu. Njegovo dejanje je povzročilo pravo revolucijo in številni so z nakupom delnic GameStop napovedali vojno velikim hedge skladom. Januarja 2021 je bila vrednost delnice GameStop že neverjetnih 469,42 dolarjev.

Odpuljeni denar je film, ki na zabaven način oriše neverjetno zgodbo Davida proti Goljatu. Malo je tistih, ki na neki točki niso gledali na vsak evro ali dolar oz. morda celo životarili iz dneva v dan. Še manj je tistih, ki imajo premoženje v izobilju. Borza bi po svoji definiciji moralo biti pošteno igrišče, kjer zmagajo tisti najbolj sposobni in najpametnejši. Film zelo dobro prikaže, da temu že dolgo ni tako, a hkrati daje upanje, saj je z mobilizacijo ljudstva možno prav vse.

Rogen Swanson

Za režijo filma je poskrbel Craig Gillespie, ki ga poznamo po filmih kot sta Jaz, Tonya in Cruella. Tokrat se je znova podal v biografske vode in dostavil film, ki po kvaliteti morda ne dosega Volka iz Wall Streeta ali Velike poteze, ampak je v svojem sporočilu enako kritičen do kapitalizma in Wall Streeta ter daje platformo oz. zadoščenje »malemu človeku«. Navdih je jemal iz knjige The Antisocial Network, avtorja Bena Mezricha in zapisov, ki so dokumentirali ta fenomen.

V glavni vlogi je izvrstni Paul Dano. Slednji upodobi Keitha Gilla, finančnega analitika, ki v času pandemije covid-19 dela od doma ter na platformah Youtube in Reddit deli svoja razmišljanja. Prav on je tisti, ki sproži nakup delnic GameStop, saj v njih dejansko verjame, a kar sledi je bolje od njegovih najboljših možnih sanj. Dano uspe avtentično prikazati tako kletnega piflarja kot amaterskega strokovnjaka na borzi. Vrhunec filma je povezan z njegovim pričanjem pred ameriških kongresom in Dano dostavi zelo zadovoljiv zaključek.

Paul Dano

V filmu igrajo številni znani igralci kot so Shailene Woodley, Pete Davidson, Vincent D’Onofrio, America Ferrera, Nick Offerman, Anthony Ramos, Sebastian Stan in Seth Rogen. Prav zgodbe ljudi, ki nimajo nič in se jim z nakupom delnic spremeni življenje, so najbolj zanimive, a film v njihovih primerih ne gre v globino in raje ta čas nameni bogatim. Seveda je tudi njihov vidik pomemben v okviru zgodbe, vendar nas film hote ali nehote postavi proti njim, zato si posledično želimo več časa preživeti z »malim človekom«. Obenem velja omeniti, da sta Davidson in predvsem Rogen precej zgrešena za vloge, ki ju igrata.

Pohvaliti velja izvrstno montažo filma. Slednja vključuje številne memeje iz interneta, kar gledalcu dodatno približa internetni fenomen tega dogodka. Montaža je splošno gledano zelo hitra in učinkovita ter skrbi, da se konstantno nekaj dogaja. K temu pomembno pripomore tudi izbira glasbe, ki je zelo moderna in dobro podpira predvsem razne montaže in prehode.

Dano Davidson

Ali film učinkovito predstavi želeno problematiko? Ja in ne. Tako kompleksno zgodbo je zelo težko v popolnosti predstaviti v filmu ter ohraniti njegovo zanimivost. Ustvarjalci so se maksimalno potrudili in tega jim ne moremo očitati. Hočeš, nočeš, film moramo primerjati z Veliko potezo oz. The Big Short in dejstvo je, da je slednji kompleksno terminologijo veliko bolje približal gledalcu. Minutni posnetek Margot Robbie v peneči kadi deluje bolje kot izpisane številke v tem primeru. V kolikor te zgodbe in z njo povezane terminologije ne poznate, se zna zgoditi, da se boste na kateri točki za trenutek izgubili. Vseeno zaradi tega ne bi bili preveč kritični.

Napetost v filmu drži odločitev prej revnih, zdaj bogatih posameznikov, ki so pred dilemo ali slediti načelom in držati svoje delnice za vsako ceno, tudi če njihova vrednost pade, ali prodati in bogato zaslužiti in si za vedno spremeniti svoje življenje. Kaj bi storili vi?

Film bodo za svojega vzeli številni teoretiki zarot, ki to verjetno niti niso, saj je dejstvo, da s svetom upravlja peščica najbogatejših, ostali pa se vsak dan trudimo za boljši jutri. Takšna zgodba je lep prikaz, kaj zmore povezana in enotna množica isto mislečih ljudi. Obenem pa opozarja, kako krhka so naša načela, ko so neposredno povezana z denarjem.

Ferrara

Film Odpuljeni denar je zelo zabavna komedija, ki učinkovito prikaže neverjetno resnično zgodbo dogajanja na Wall Streetu v letu 2021. Četudi film ni perfekten, je več kot dovolj dober za ogled in zagotovo spada med boljše filme, ki so izšli v letu 2023.

Priporočali bi ga vsem ljubiteljem komedije in tistim, ki študirajo ekonomijo oz. se poklicno ali ljubiteljsko ukvarjajo s trgovanjem delnic. Odpuljeni denar je trenutno na sporedu vseh večjih slovenskih kinematografov.

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Neverjetna resnična zgodba
  • Izvrstni Paul Dano
  • Pomembno sporočilo filma
  • Zelo dobra montaža in izbira glasbe

MINUSI

  • Rogen in Davidson ne spadata v ta film
  • Občasno kompleksna terminologija

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih