Recenzija: Noč čarovnic mori

»Film, nevreden Halloween franšize«

Halloween Kills oz. Noč čarovnic mori je najnovejši film v Halloween franšizi. Ponovno se vrača ikonični serijski morilec Michael Myers kot tudi številni liki iz prvega filma (1978), ki skušajo preprečiti nadaljnje smrti v mestu Haddonfield. Film žal ne upraviči relativno visokih pričakovanj in je brezsramen poskus zaslužka ob vsakoletnem »prazniku« noči čarovnic.

Prvi Halloween še danes velja za eno najboljših grozljivk vseh časov. Fantastičen suspenz, krut serijski morilec, vrhunska režija in odlična glasba so skupaj z enim najboljših filmskih koncev poskrbeli za instant klasiko. Ljudje so v kinu dobesedno kričali ob zadnjem obračunu. Nedavni poskus oživitve franšize leta 2018 je bil uspešen in je kvalitetno dodal svoj kamenček v mozaik legendarne zgodbe.

Tega žal ne moremo reči za najnovejši film, saj je brez smisla in žali gledalčev intelekt z neumnimi in nesmiselnimi prizori. Srhljiv Michael Myers pač ni dovolj za kvaliteten film. Gledalci želimo več in če smo že oropani prenekaterih originalnih zgodb, zaradi številnih nadaljevanj določenih intelektualnih lastnin, bi si vsaj želeli njihovo izvedbo na najvišjem možnem nivoju.

Noč čarovnic mori se začne takoj po koncu prejšnjega filma. Michael Myers je ujet v goreči hiši in ni nobenih možnosti, da se reši. Končno so ga uspeli ustaviti. Super, kajne? »Žal« (v tem primeru) obstajajo gasilci. Mini kvarnik: Michael jim ne izkaže ravno naklonjenosti, kljub temu, da mu rešijo življenje. Sledi dvoboj Michael Myers proti mestu Haddonfield.

Michael Myers

Režija je solidna, nič posebnega. Film najbolj omejuje neumna in brezvezna zgodba, ki nima ne repa in ne glave. Napisana je površno in nesmiselno. Izključi najbolj pomemben človeški faktor, lik Laurie Strode (Jamie Lee Curtis), ki praktično celoten film preleži v bolnišnici. V ospredje potisne njene potomce, hčerko Karen (Judy Greer) in vnukinjo Allyson (Andi Matichak). Slednji združita moči s celotnim mestom, saj želijo enkrat za vselej ustaviti zlo po imenu Michael Myers.

Nazaj so tudi številni liki iz prvega filma, ki igrajo pomembno vlogo pri razpletu zgodbe. Sploh Tommy Doyle (Anthony Michael Hall) je skozi celoten film predstavljen kot enakovreden nasprotnik Myersu. Realnost je žal drugačna.

Jamie Lee Curtis Judy Greer

Film je v osnovi dobri stari slasher, brez kake pametne zgodbe. Zelo se trudi s sporočilom, da te obsedenost lahko pretvori v zlo, a ta ideja ne pade na plodna tla. Dotakne se tudi učinka črednega nagona in njegovih posledic. V številnih brutalnih pokolih se ta poskus sporočila izjalovi, saj imajo omenjene smrti dosti bolj neposreden učinek na gledalca, ki se v veliki meri ne poglablja v zgodbo in njeno sporočilnost.

Najbolj zmoti predvsem neumnost glavnih likov. Myersa imajo možnost pokončati na toliko različnih načinov in tega nikoli resnično ne storijo na brutalen način, kot to zna on sam. S tem film sporoča veliko o glavnih likih pa tudi o sebi. Niso vredni nasprotniki Myersu, film pa ni vreden naslednik kultnih predhodnikov. Konec je logistično nemogoč in precej predvidljiv.

Nekaj pozitivnih stvari se vseeno najde. Izstopa odlična glasbena spremljava, ki dobro narekuje ton filmu in številnim grozljivim prizorom. Tudi zlikovec ostaja enako strašen kot v originalu in še vedno upravičuje svoj sloves.

Film bi priporočali ljubiteljem slasher filmov in tistim, ki bi radi za noč čarovnic pogledali film s to tematiko, ne glede na njegovo kvaliteto. Zagotovo so v kinu trenutno bistveno bolj kvalitetni filmi, a ta je popularen predvsem zaradi »dogodka« noči čarovnic. Posledično spi na starih lovorikah, s tem pa tudi franšiza stoji na mestu. Kljub temu, naslednje leto dobimo novo nadaljevanje Halloween Ends.

Film si lahko ogledate v vseh slovenskih kinematografih. Pojdite in nam sporočite ali ste ga vi doživeli bolj pozitivno kot mi. Nič ne bo škodilo, če prej kaj popijete, saj bo tako tudi celotna izkušnja veliko bolj zabavna.

Ocena: 2/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Odlična glasbena spremljava
  • Michael Myers še vedno zna

MINUSI

  • Neumna in slaba zgodba
  • Jamie Lee Curtis v stranski vlogi
  • Poskus sporočila ne pride do izraza
  • Nesmiseln konec

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih