Recenzija: Nekaj sladkega

»Mali film predrzno velikih ambicij«

Dolgo smo čakali in dočakali smo novo slovensko komedijo Nekaj sladkega. Film je presenetil po celi črti in dostavil izjemno dobro komedijo, za katero je že zdaj jasno, da bo postala pravi hit. Ponuja namreč vse kar se od komedije pričakuje, hkrati pa ambiciozno sega po laskavih lovorikah. 

Kot se za komedijo spodobi, bomo pregled začeli pri njenem bistvu. Da vam takoj izdamo, humor v filmu Nekaj sladkega je res ekstremno dober in smešen. Stopnjuje se iz minute v minuto, skupaj z zgodbo in liki pa se odlično razvija ter vse skupaj povezuje v izjemno zanimivo celoto. Sebi v prid uporablja vse vrste humorja, najbolj pa zagotovo zažgejo tiste šale, kjer lahko vidimo situacijsko, besedno in karakterno komedijo skupaj. Na trenutke se vsi elementi povežejo tako zelo dobro, da bodo do solz nasmejali tudi tiste največje zadrteže, ki vedno iščejo dlako v jajcu.

Humor je na trenutke tudi drzen, ampak vseeno spoštljiv, zato boste zagotovo pozitivno presenečeni nad šalami tudi, če boste pred ogledom filma imeli izredno velika pričakovanja. Ustvarjalci so namreč naredili izredno delo in celotni širni Sloveniji dokazali iz kakšnega testa so. Kosajo se lahko s komer koli, zato že komaj čakamo, da lahko vidimo njihove naslednje projekte.

Z Nekaj sladkega so namreč izdelali res neverjetno gledljiv film, kateri je dober v vseh pogledih. Tudi tistih tehničnih, kar ni vedno nujno pri režijskih prvencih. Film je zelo dinamičen, igra pa suverena in kvalitetna. Zgodbe je sicer bolj malo, vendar je kljub temu zanimiva. Najbolj spominja na tiste stare francoske klasike, kjer je zgodbe zgolj ščepec, ta pa je razlog za prikaz humorja. Sama po sebi je že zelo zabavna, ko pa v njej nastopijo tako dobro premišljeni liki, pa dobimo nepozabne situacije polne smeha in humorja.

Liki v svojih rokah nosijo cel film. So izredno dobro premišljeni in odlično upodobljeni. Vsak je v filmu z razlogom, njegov doprinos pa je naravnost neprecenljiv. Upodabljajo ga same uveljavljene “face”, ki jih lahko srečujemo na slovenski in balkanski sceni stand-upa oz. igre. Prav vsak doda filmu svoj kanček, iz vesolja pa se vidi, kako zelo so ustvarjalci povezani in koliko truda so dali v ta film.

Film namreč ni prejel nobenega javnega financiranja. Ustvarjalci, na čelu s Tinom Vodopivcem, so zato vzeli usodo v svoje roke in film izdali skupaj s pomočjo skupnosti. Uspešno so ga financirali s pomočjo platforme za množično financiranje. Odgovornost ustvarjalcev je zato nepredstavljivo velika (še sploh za slovenske razsežnosti), na srečo pa film v vseh pogledih zadovolji tudi najbolj zahtevne ter dostavi več kot so si lahko sami najbrž sploh zamišljali.

Mogoče bo koga zmotilo dejstvo, da je jezik filma skoraj v celoti srbohrvaški. Če koga to dejstvo moti, je že v osnovi zgrešil njegovo bistvo. Film s humorjem združuje in povezuje. In to dela zares odlično, tako da so ostali protiargumenti smešni, če že ne neumni.

Poleg vsega omenjenega pa film premore tudi veliko mero kritike, ki pa jo zaradi svojega humorja komunicira malce ciljano (ali je to namerno ali ne mogoče bolje, da ostane skrivnost). Ustvarjalcem je uspelo vreči rokavico vsem marketinškim “strokovnjakom”, kateri so v filmu upodobljeni sicer zelo potencirano ampak kljub temu zelo resnično. Kdor je izkusil delo na najvišjem nivoju bo lahko zlahka prepoznal situacijo ali pa marsikaterega sodelavca ali sodelavko. 

Da pa se vrnemo nazaj na film. Ustvarjalci so s filmom pretrgali gordijski vozel stereotipov o slovenskem filmu in dokazali, da jim lahko s skupnimi močni uspe karkoli. S trdim delom so ustvarili komedijo, ki se bo po našem mnenju zelo suvereno umestila med slovenske klasike. Dostopna je vsem, zato upamo, da boste nadgradili svoj prosti čas z izjemno filmsko izkušnjo v bližnjem kinu, poleg tega pa ustvarjalce nagradili za njihov trud. Tega si več kot zaslužijo.

Film Nekaj sladkega bi priporočali prav vsem. Trenutno se predvaja v vseh slovenskih kinematografih. Ogled toplo priporočamo.

Ocena: 5/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Smešen in domiseln humor
  • Zanimivo in atraktivno dogajanje
  • Simpatični in dobro upodobljeni liki
  • Vztrajnost ekipe, ki je dostavila ogromen projekt

MINUSI

  • Velika pričakovanja za prihodnost

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih