Recenzija: Meni

“Dobro za umret”

Leto se počasi bliža koncu in videli smo že skoraj vse predstavnike, ki se bodo potegovali za najboljši film leta. Konkurenca je izredno pestra, še hujša pa je postala z izidom Mylodovega Menija. Film je izjemen v vseh elementih in pogledih, ogled pa je čista poezija, ki vas bo z odličnim koncem zarezala direktno v srce. Njegovo družbenokritično sporočilo se namreč navezuje tako na družbo okoli nas, kot na vsakega posameznika, zato nikakor ne odlašajte, tole maksimalno priporočamo!

Film Meni je neke čudne vrste ptič. To ponavadi nikakor ni dober obet za začetek recenzije, vendar je njegovo mešanico žanrov in ostalih primesi zelo težko opisati. Uradno je film srhljiva satira, komična grozljivka ali smešen triler. Karkoli torej film je, je že v osnovi izjemno zanimiv in kreativen. Če bi ga primerjali (kar sicer delamo zelo neradi), bi ga lahko opisali kot zmes filmov Midsommar, Saw, The Breakfast Club in Oldboy, film pa iz omenjenih predstavnikov črpa samo najboljše in najslajše.

Zgodba filma je sicer sila enostavna, ampak nikakor predvidljiva. Za njegovo izjemno kakovost namreč poskrbijo ostali elementi, ki jih bomo pogledali takoj za zgodbo. V filmu spremljamo mlad par (Anya Taylor-Joy in Nicholas Hoult), ki se odpravi na kulinarično potovanje k slavnemu chefu (Ralph Fiennes) v restavracijo sredi samotnega otoka. Tam je poleg njiju še kopica različnih drugih ljudi, ki so se prav tako želeli razvajati ob razkošnem kulinaričnemu meniju. Večerja počasi steče, vsak hod hrane pa počasi postaja vedno bolj bizaren. Temu ni videti konca vse do zaključka, ki ga nikakor ne želimo pokvariti, saj je naravnost fantastičen, izjemno kritičen in izredno aktualen. Rečemo lahko celo, da je pod površino, za katero upamo, da jo bodo izluščili mnogi, ravno takšna kritika, ki jo moderna družba potrebuje točno v tem trenutku.

Zanimivo je tudi dejstvo, da smo ravno v tem času uspeli na isto temo prebrati kar nekaj svežih zanimivih študij in drugih umetniških del, ki se navezujejo na to tematiko, zato bi bilo zanimivo vedeti ali je izid filma tako zelo skrbno načrtovan ali pa gre zgolj za golo naključje.

Zgodba filma je enostavna, vsekakor pa ne predvidljiva. Vse se dogaja na majhnem otoku oz. v razkošni restavraciji, ki je s svojo scenografijo naravnost osupljiva. Za zanimivost dogajanja poskrbijo liki, ki nastopajo v filmu. Ti so zares fanstastični, saj je prav vsak lik izdelan in odigran do potankosti. Vsak lik nosi svojo zanimivo zgodbo, ki jo gledalec počasi odkriva, vsak se sooča na bizarnost situacije drugače ter vsak doda razpletu svoj kanček sebe. Tako nastane kompleksna zmeda, ki jo gledalec z užitkom gleda in odkriva.

Če pogledamo še dinamiko in strukturo filma, enostavno nimamo kaj dodati, saj je vse skoraj perfektno. Nekateri boste zagotovo našli kakšno napako ali pomankljivost, ampak ta bo, bolj kot karkoli drugega, osebna preferenca, kot pa argument, da v filmu nekaj ni tako zelo perfektno, kot smo zapisali mi. Gledano objektivno, je zelo težko karkoli spreminjati, razen če iščemo dlako v jajcu.

S tem lahko suvereno zaključimo pregled filma. O njem bi lahko pisali še in še, ampak ne bomo, saj vam nikakor nočemo pokvariti tako izjemne izkušnje kot je ogled filma Meni. Je namreč dogodivščina, ki jo je potrebno enostavno izkusiti. Najzanimivejši bo zagotovo prvič, drugič in tretjič pa bo samo še izjemno dober film, katerega boste nedvomno priporočali vsem ljubiteljem filma in znancem.

Filmu tako z največjim veseljem dajemo odlično oceno 5.

Meni se trenutno predvaja v vseh večjih slovenskih kinematografih. Ogled maksimalno priporočamo.

Ocena: 5/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Skrivnostna zgodba, polna nepričakovanih obratov in zasukov
  • Vrhunski liki s kompleksnimi zgodbami in osebnostmi
  • Odlična igra celotnega igralskega ansambla
  • Izvrstna konstrukcija filma (režija, scenarij, glasba itd.)
  • Aktualno družbenokritično sporočilo, ki se dotika slehernega posameznika

MINUSI

  • /

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top