Recenzija: Mala morska deklica

»Disney, uspelo je, film ni grozota«

Režiser Rob Marshall, ki je leta 2018 poskrbel za sila uspešno nadaljevanje oziroma predelavo Mary Poppins, se je vrnil na filmska platna. Mala morska deklica je leta 1989 vnesla nov val svežine v Disney, za katerega se zdaj zdi, da je pred podobnimi preprekami kot pred tremi desetletji. Je Ariela ponovno rešila Disneyev segement, ki je v zadnjih letih obveljal za neizvirnega?

Mala morska deklica je bila še pred izidom deležna pogroma kritik, ki so temeljili predvsem na izbiri glavne igralke, Halle Bailey. Poleg tega pa so bili tu še dvomi, ki so bili mnogo bolj jasni, saj so za izvor uporabili zadnjih nekaj let Disneyevih igranih predelav in predelav nasploh.

Po tem, ko je Disney javnosti predstavi Pepelko (Cinderrela, 2015), Knjigo o džungli (The Jungle Book, 2016) Lepotico in zver (Beauty and the Beast, 2017), je prispelo leto 2019. Če nismo verjeli slabemu nadaljevanju Alice v čudežni deželi, je Disney razočaral s filmi: Dumbo, Aladin in Levji kralj. Zdelo se je, da je čar izgubljen. Sledili so še Dama in potepuh (Lady and the Tramp, 2020), Mulan (2020), Ostržek (Pinocchio, 2022) in Peter Pan in Wendy (2023), ki so to potrdili. In podobno kot leta 1989 je tu ponovno Ariela, ki mora reševati celoten segment velikega studia.

Disney si lahko vsaj delno oddahne, saj gre za njihovo najboljšo predelavo po filmu Lepotica in zver. Če je bilo v vseh predelavah nekaj, kar je manjkalo, je bila to pravljičnost. Te ima Mala morska deklica za izvoz, čeprav se tudi tokratni film ne more izogniti morju klišejev in težav. Ko govorimo, da je najboljša Disneyeva predelava po Lepotici in zver, to ni ravno pohvala oziroma je najbolj povprečna pohvala, ki obstaja. Če desetim porazom sledi zmaga za eno točko, je ta predvsem grenko sladka. Za razliko od Dominica Torreta, zmaga za en meter tu pač ni zgolj in le zmaga, ampak rahlo znižanje ravni dvoma za prihajajoče predelave.

Halle Bailey je Ariela. Več kot to ni treba pojasnjevati, saj se s svojim glasom in naivnostjo brez težav postavi ob bok risani junakinji. Skupaj s princem Erikom (Jonah Hauer-King) sta pravljičen dvojec, brez katerega film ne bi deloval, kot bi si želeli. In če deluje čustveno bistvo filma, smo mu pogosto pripravljeni odpustiti nekaj drugih težavic, ki se jih tu nabere kar nekaj. Za Malo morsko deklico bi lahko uporabili rek, da je bila nekomu prizadejana smrt s tisoč rezi. Noben od rezov ni bil usoden, a skupaj so tvorili ubijalsko celoto. Tako imamo na eni strani glavni dvojec, čudovite pesmi in Melisso McCarthy, ki se v vlogi Uršule zabava, kot se v karieri ni še nikoli, in na drugi strani več manjših težav in napak.

Disney se ponovno odloči za realističen prikaz bitij in živali, kar je eden od najbolj očitnih problemov njihovih predelav oziroma predstavlja del Prekletstva Disneyevih predelav animiranih klasik. Tokrat sicer doprinese h končni oceni, a ni največja težava. To je igralni čas, saj Mala morska deklica traja 135 minut, kar je skoraj uro dlje od risanke. Ker pri tem ne pove nič novega, izjema sta dve pesmi, ne preostane nič drugega kot želja, da bi bil film krajši in posledično veliko boljši. 

Gledalec mora trpeti prizore, ki so raztegnjeni v neskončnost in za razliko od Avatarja, ki je to upravičil s prekrasnimi prizori in računalniško animacijo, ima Mala morska deklica tu jasno težavo. Film ni ravno slikarska paleta ali umetniška mojstrovina, saj to izkoristi le v nekaj trenutkih. Če bi želeli trenutek, ko bi z odprtimi ustmi in očmi zrli v filmsko platno, bi ga verjetno zamudili zaradi zehanja.

Kljub morju manjših težav ima Mala morska deklica hkrati tudi veliko prednost. Film sledi šestletnemu obdobju slabih, zelo slabih in katastrofalnih Disneyevih predelav. Naivno bi lahko spustili pričakovanja in sledili vzorcu, ampak Rob Marshall zna izkoristiti tisto, kar je animirano klasiko dvignilo nad gladino. Enako je storil z Mary Poppins in ji vdihnil dovolj svežine, prevlečene z nostalgijo, da je film vreden ogleda. Mala morska deklica je po več letih razočaranj, nekaj, s čimer Disney ni razočaral. Je to pohvala ali ne? Gledalec naj se odloči sam.

Mala morska deklica se trenutno predvaja v vseh večjih slovenskih kinematografih.

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Halle Bailey, Melissa McCarthy in Jonah Hauer-King
  • Glasba in pesmi
  • Zgodba, ki je prenešena iz risank

MINUSI

  • Dolžina filma
  • Realističen prikaz živega
  • Trenutki površne računalniške animacije
  • Razlike z risanko (za ljubitelje risanke)

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih