Recenzija: Hustle

»Zlata sredina med air ballom in swishom«

Za vse košarkarske navdušence je Adam Sandler poskrbel za novi film, kjer se je prelevil v NBA skavta za Philadelphia 76erse. Kljub še eni porazni sezoni ekipe, se oboževalci Phillyja lahko veselijo odličnega filma, v katerem so zaradi svoje strasti predstavljeni kot najslabša, a hkrati najboljša baza navijačev. Ravno zaradi tega menim, da se Sandler v vlogi Stanleyja Sugarmana ne bi mogel združiti z boljšo NBA franšizo.

Hustle je popoln film za vse, ki fanatično spremljajo košarko, saj lahko v njem najdemo prav vse elemente košarke, združene v smiselno zgodbo. Najbolj pomemben element filma so zagotovo igralci in okolje, ki je podprto s strani številnih NBA moštev, igralcev v Evropi, legendarnih NBA igralcev, NBA televizijskih oddaj in nekaj internetnih osebnosti. S tem hitro in učinkovito potujemo v NBA mehurček in v njem vseskozi ostanemo, obenem pa film s svojo zgodbo navduši tudi tiste, ki ne spremljajo košarke.

adam sandler v hustle

Tako pridemo do glavnega igralca Juancha Hernangomeza (Bo Cruz), ki ni očitna izbira, a je vsekakor prava. Pomembno je bilo, da se v glavni vlogi znajde pravi košarkar, in sicer igralec evropskih korenin, saj imamo zadnje čase vedno bolj pisano NBA ligo, v kateri niso več v ospredju samo Američani. Zaradi tega bo tudi film dosegel večjo gledanost in večje globalno občinstvo. Vse evropske legende košarke pa dogajanje v filmu samo še dodatno popestrijo.

Njegov “tekmec” v filmu, Kermit Wilts je fantastično uprizorjen s strani trenutnega NBA igralca Anthonyja Edwardsa. Ta je najbrž najboljši del filma, poleg motiviranega Sandlerja, ki se je za ta projekt resnično potrudil z resno in zrelo vlogo. Sugermanu nasproti stoji Vince Merrick (Ben Foster), lastnik Sixersov, ki sicer dobro opravi svoje delo, a so za kanček pretiravali z njegovo nevoščljivostjo in zlobo. Spremljevalni liki prav tako pozitivno izstopajo.

draft combine v hustle

V zgodbi spremljamo Stanleyja Sugarmana, ki kot skavt išče naslednjo veliko košarkarsko zvezdo, ki bi mu omogočila konec neskončnih potovanj po svetu in iskanja odrešenika franšize. Hkrati bi se s tem ponovno prelevil v vlogo pomočnika trenerja, kar so njegove življenjske sanje. To bi pomenilo, da je lahko tudi več s svojo družino. Hustle nam želi preko glavnih likov sporočiti, da ne glede na starost ali druge omejitve ne smemo opustiti svojih sanj, saj jih lahko s trdim delom dosežemo.

S takšno zasnovo pridemo do veliko klišejskih idej, kjer imamo številne motivacijske govore, klasične zaplete in pretiravanje likov, a vsekakor se Sandler in režiser Jeremiah Zagar tega ne branita. To še dodatno podpreta in poskušata z odprtimi rokami sprejeti in zaradi tega film v veliki meri uspe. To ni nujno pozitivno, saj pri občinstvu doseže poceni reakcije in ga čustveno manipulira. Ne smemo spregledati, da je zgodba, glede na vse, precej enostavna in predvidljiva. Pri glasbi je v športnih filmih očitno težko zgrešiti in tudi Hustle odlično opravi svojo izbiro.

boa

Največja prednost filma je, da je gledljiv ne glede na to, koliko znanja imate o košarki ali o sami ligi NBA, saj vam sproti razloži absolutno vse. Pri tem se ne dolgočasimo tudi tisti, ki že to vse vemo, saj nam vseskozi ponujajo bonbončke, s katerimi nas vedno znova navdušujejo. Sezona se ni najboljše končala za ekipo Philadelphije, a Hustle je poskrbel, da nanje nismo pozabili.

Hustle je odličen film, za katerega lahko navdušenci lige NBA dvignejo oceno za še eno zvezdico ali celo dve, vendar je kot celota povprečen in s svojimi klišeji ne navdušuje v višave.

Zagotovo boste ob ogledu uživali, zato si film obvezno oglejte. Hustle je na voljo na platformi Netflix.

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Motivacijska zgodba
  • Sestavljeno okolje za navdušence košarke
  • Izjemen antagonist Kermit Wilts

MINUSI

  • Večkrat videna zgodba
  • Pretiravanje s klišeji
  • Uporaba karikatur v drami

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih