Recenzija: Govori z mano

»Najboljša grozljivka leta 2023«

Talk to me oz. Govori z mano je eden od filmskih hitov leta 2023. V žanr grozljivke je prinesel nekaj svežega in unikatnega. Film je v ZDA prejšnje mesece pridno polnil kinodvorane, zdaj pa je prispel tudi v naše kinematografe. Posnela sta ga Youtubovca, brata dvojčka Danny in Michael Philippou. Pripravite se na uro in pol visoke napetosti in vrhunsko izpeljano zgodbo, ki vam bo pognala kri po žilah.

Studio A24 je z leti pridobil kultni status. Njihovi filmi so praviloma vedno vsaj zelo dobri, če ne odlični. Še posebej so se izkazali v žanru grozljivk in Govori z mano je še en kamenček v tem mozaiku. Film spremlja skupino najstnikov, ki odkrijejo, da lahko stopijo v stik z duhovi s pomočjo skrivnostne odrezane in balzamirane roke, vendar gredo na neki točki stvari predaleč. Film bo odpihnil vsa vaša pričakovanja, saj dostavi napeto in srhljivo grozljivko, ki nosi tudi močno sporočilo.

Ste na platformi Youtube kdaj zašli na kanal z imenom RackaRacka? Z njim sta zaslovela avstralska dvojčka Danny in Michael Philippou. Zdaj sta se odločila podati v filmske vode in njun režiserski prvenec Govori z mano je v trenutku postal velik hit tako med kritiki kot med občinstvom. S proračunom 4,5 milijona dolarjev je v blagajne kinematografov prinesel kar 90 milijonov dolarjev dobička in s tem postal najuspešnejša grozljivka v zgodovini studia A24. Je res tako dober?

Govori z mano deluje v vseh pogledih. Režija je naravnost odlična. Dvojčka Philippou dostavita vrhunsko posnet film in vsako sekundo imamo občutek, da smo v rokah izkušenih filmarjev, ki točno vesta kaj počneta in želita. Vidi se, da sta poiskala navdih pri drugih ustvarjalcih, kot je Jordan Peele, a še vedno pustita svoj podpis in pečat z atipično kamero, dinamiko dogajanja in grajenjem napetosti. Redko vidimo tako kvalitetne režiserske debije in se že veselimo njunih naslednjih projektov.

Talk to me slika

V glavni vlogi filma je fantastična Sophie Wilde. V vlogi Mie nosi film na svojih plečih in po ogledu se ne moremo otresti občutka, da doživlja svoj Daniel Kaluuya trenutek – slednji je v filmu Get Out odigral vlogo življenja, ki ga je postavila na filmski zemljevid in danes se lahko zasluženo pohvali z oskarjem ter ima privilegij premišljeno izbirati svoje vloge. Zdi se, da se bo tudi Sophie Wilde izstrelila v srce Hollywooda in namesto da bi hodila na avdicije ji bo telefon v teh mesecih najbrž pregorel s številnimi ponudbami.

Tudi drugi igralci so zelo dobri v svojih vlogah in velja omeniti, da izstopa simpatičen avstralski dialekt. Film se začne šokantno in prav nič ne popušča do samega konca. Zgrabi vas za ovratnik in osupne tako, da boste večkrat pozabili dihati. Česa takšnega še niste gledali.

Pomembno vlogo v filmu igra moderna glasba. Slednja nas takoj umesti v čas in prostor ter pri montažah film dvigne na popolnoma novo raven. Še najbolj izstopa pesem Le Monde, ki nas v neverjetni montaži, ki spada med najboljše filmske prizore leta 2023, popelje v osrčje najstniške norosti. Balzamirana roka je namreč metafora za zasvojenost, naj bo to alkohol, mehke ali trde droge oz. kaj četrtega.

Vizualni učinki so zelo dobri, kot tudi maska in ličenje, sploh pri določenem liku po določenem dogodku (vsega vam ne bomo razkrili). Montaža filma je odlična. Film lepo teče in prehodi med prizori so občasno na najvišjem možnem nivoju.

Resnih minusov o filmu nimamo. Mogoče se bo komu zdel precej podoben kakšni že videni zgodbi. Nam se zdi dovolj unikaten in edinstven, da bi ga težko neposredno primerjali s kakim drugim filmskih izdelkom.

Talk to me wtf

Govori z mano je zagotovo eden najboljših filmov leta 2023. V naših očeh je najboljša grozljivka leta 2023, če ne celo ena najboljših grozljivk v zadnjih petih letih. Tudi, če imate visoka pričakovanja, vas film ne bi smel razočarati.

Govori z mano se trenutno predvaja v vseh večjih slovenskih kinematografih. Močno ga priporočamo vsem ljubiteljem grozljivk in drugim radovednežem, ki uživajo v odličnih filmih.

Ocena: 5/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Vrhunska režija
  • Izjemna Sophie Wilde
  • Odlična glasba
  • Dih jemajoč razplet
  • Sporočilo filma

MINUSI

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih