Recenzija: Glavni junak

»Najbolj odštekan film leta«

Glavni junak oz. Free Guy je zagotovo eden najbolj odštekanih filmov leta 2021. Znanstvenofantastična akcijska komedija govori o Guyu, neigralniškemu liku znotraj svetovno znane videoigre Free City. Njegov vsakdan zaznamujejo talci, ropanja, eksplozije, ugrabitelji in umori, kar ga pripelje do tega, da mu vse skupaj prekipi in usodo vzame v svoje roke. V glavni vlogi je Ryan Reynolds, kateremu je glavni lik pisan na kožo. Film bo še posebej všeč vsem igralcem videoiger, saj je prav ta del filma najbolj skrbno dodelan.

Ryan Reynolds slovi kot izredno zabaven zvezdnik, ki je svoj dokončen preboj v Hollywoodu dočakal v vlogi Deadpoola. Tam sta na plano prišla njegov sarkazem in humor, ki ga krasita že vrsto let. Po tem se je loteval manj uspešnih projektov, zdaj pa se vrača v glavni vlogi filma Glavni junak. Zgodba je polna smešnih vložkov, ki jih Reynolds s svojo pojavo in izrednim komičnim dotikom zna še dodatno dvigniti na višji nivo. Film je včasih nekoliko bizaren, a še vedno izredno zabaven.

Režiser Shawn Levy se je do zdaj najbolj izkazal kot režiser in producent serije Stranger Things ter kot producent filma Prihod. Ta projekt je bil zanj poseben izziv in moramo priznati, da je delo opravil več kot solidno. Scenarij sta napisala Matt Lieberman in Zak Penn. Prvi veliko izkušenj in uspehov še nima, drugi pa je sodeloval pri številnih uspešnicah kot so Maščevalci, Neverjetni Hulk, X-Men filmih in filmu Igralec št. 1. Zgodba je plod Liebermana in je zelo inovativna ter polna »bonbončkov«, ki ves čas držijo nivo humorja na visoki ravni.

V stranskih vlogah so številna znana imena, kot so Jodie Comer (Killing Eve), Joe Keery (Stranger Things), Taika Waititi (Zajec Jojo), Lil Rel Howery (Zbeži!), Channing Tatum (21 Jump Street) in drugi. Od vseh zagotovo najbolj izstopata prvi dve imeni, saj imata Comerjeva in Keery tudi najbolj ključno vlogo pri razpletu zgodbe. V filmu se pojavi tudi veliko znanih youtuberjev, kot so Jacksepticeye, Pokimane, Ninja in DanTDM. Eden bolj čustvenih prizorov je zagotovo tudi pojav legendarnega voditelja popularne ameriške oddaje Jeopardy! Alexa Trebeka, ki je tragično preminul novembra lani.

Film, kljub nerealni zgodbi, deluje. Ob njem se boste zagotovo večkrat od srca nasmejali, obenem pa navijali za Guya in njegovo misijo. Režija je precej dobra in nas odlično popelje v svet videoiger in njihovega ozadja. Taika Waititi v vlogi zlikovca je ena redkih zadev, ki ne deluje, saj pri igranju nadležnega lastnika podjetja Soonami Tech pretirava, a je dovolj zabaven, da vas to ne bo čisto odvrnilo od ogleda. Dialog je povprečen in namensko klišejski, saj naj bi to bilo smešno. Večino časa res je, a na neki točki že nekoliko pretiravajo. Zgodba je precej predvidljiva, a je to ne razvrednoti.

Film bi priporočali vsem, ki imajo radi akcijske komedije in humor mlajših generacij. Ciljna skupina so zagotovo vsi igralci videoiger, sploh Grand Theft Auto, Fortnite in podobnih. Slednji bodo zagotovo navdušeni nad končnim izdelkom. Ker je veliko akcije, je film skoraj nujno pogledati v kinu, kjer do izraza pridejo vsi pretirani vizualni in zvočni efekti, ki poustvarijo svet videoiger.

Film se predvaja v vseh slovenskih kinematografih. Pojdite in si ga poglejte!

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Vrhunski komični vložki
  • Odlični vizualni učinki
  • Dodelane podrobnosti sveta videoiger
  • Znani youtuberji

MINUSI

  • Predvidljiva zgodba
  • Klišejski dialog
  • Občasno pretirano igranje

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih