Recenzija: Furiosa: Del sage Pobesneli Max

»Genialen spektakel epskih razsežnosti«

Naslediti enega najboljših akcijskih filmov vseh časov, govoriti zanimivo samostojno in neodvisno zgodbo, ter ustvariti film, ki bo razširil vizionarsko-postapkaliptični svet Pobesnelega Maxa, je “nor” podvig, ki bi si ga upali narediti le redki. Naloga Furiose je bila iz tega razloga izjemno težka in tvegana, vsi dvomi pa so odveč že v prvi minuti dogajanja, ko postane jasno, da nas čaka prav posebno potovanje, kakršnega še ni bilo. Gre za fenomanalno akcijo z globino in akcijskimi sekvencami, ki si jih v življenju nismo znali niti predstavljati, kaj šele pričakovati. Zato je po ogledu filma najbolj smiselno samo eno vprašanje: Ali je Furiosa: Del sage Pobesneli Max nov kandidat za najboljši akcijski film vseh časov?

Težko je začeti z recenzijo Furiosebrez, da bi omenili Pobesnelega Maxa. Leta 2015 smo dobili genialno prenovljeno verzijo, v kateri sta takrat blestela fenomenalni Tom Hardy v vlogi neukrotljivega Maxa in vrhunska Charlize Theron v vlogi bojevite imperatorke Furiose. Ponudila sta film, ki je z akcijskim dogajanjem in izvrstnim postapokaliptično ustvarjenim svetom redefiniral akcijski film in ustvaril svet v katerega se gledalec enostavno zaljubi.

Film je iz gledalca takoj ustvaril oboževalca, zato smo vsi hrepeneli po (kakršnem koli) nadaljevanju. Dobili smo ga, vendar ne takšnega kot smo pričakovali. Namesto direktnega nadaljevanja smo dobili neodvisno predzgodbo stranskega lika (Furiose) – kontroverzna in tvegana odločitev, ki se je vsekakor obrestovala. Ponudila je nešteto novih opcij, ki še bolje predstavljajo svet, poglabljajo like in ponujajo nove možnosti za razvoj dogajanja. Vse to in še več je tudi tokrat vizionarski režiser in ustvarjalec Furiose George Miller več kot s pridom izkoristil.

Skozi brutalno osebno zgodbo Furiose nas je vrgel direktno v pestro dogajanje “pušče” in nam z njenim zanimivim maščevalnim pohodom predstavil vso njeno širino in veličino. Istočasno lahko spoznavamo in odkrivamo življenje ljudi na najnižji točki, odločevalce na najvišjem nivoju, odnose med njimi, politično dogajanje znotraj in zunaj različnih kultur; osebne tegobe glavnega lika, inovativne taktike vojskovanja in napeto, iznajdljivo tehniko in tehnologijo, ter atraktivno, skrbno premišljeno in eksplozivno akcijo.

S tem je film poskrbel, da je dogajanje pestro, zanimivo in dinamično ter ravno tako podrobno predstavljeno, da nam na vsa odprta vprašanja odgovarja lastna domišljija. Zato film ni samo atraktivno in pestro dogajanje, ampak vrhunska filmska izkušnja, ki navdušuje in ostaja v spominu še dolgo po ogledu.

Dinamiko dodatno podkrepijo še akcijske sekvence, ki so enostavno neverjetne in izjemno težko opisljive. Osupljiva tehnična dodelava (zvok, montaža, kamera, kostumi, scenografija itd.) ter izvrstni bogati liki kar pokajo od karakterja in osebnih motivov.

Iz leta 2015 se vračajo nekateri znani obrazi (wink wink), dobivamo pa tudi nove izvrstne like, ki naredijo celotno izkušnjo še boljšo in bolj zanimivo (izmed vseh zagotovo najbolj izstopa Chris Hemsworth v vlogi voditelja Dementusa, ki je opravil verjetno igro svojega življenja).

S tako dobro dodelanim paketom, je film Furiosa poskrbel za novo prvovrstno filmsko izkušnjo, ki je popestrila dogajanje v filmski industriji, hkrati pa predstavi filmsko umetnost v vsej svoji veličini. Zato si naredite uslugo in si film nujno poglejte. Če je možno, v kinu! Tam boste na najboljši možen način lahko videli, kaj zares pomeni Furiosa: Del sage Pobesneli Max.

Film Furiosa: Del sage Pobesneli Max je trenutno na sporedu vseh večjih slovenskih kinematografov.

Ocena: 5/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Epska akcija in aktivno, pestro ter dinamično dogajanje
  • Zanimiva in globoka zgodba
  • Atraktivni liki in neverjetno dobra igra
  • Fenomenalna kamera, glasba in montaža filma
  • Pozornost za malenkosti in detajle

MINUSI

  • /

Viri slik: tmdb.com

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih