Recenzija: Creed III

»Odlično nadaljevanje zanimive zgodbe«

Boks je zagotovo eden tistih športov, ki pripoveduje najboljše zgodbe. Že njegova surovost je atraktivna sama po sebi, ko pa ji dodamo še ščepec odrekanja, vztrajnosti in osebne rasti, pa to niso več zgodbe, temveč legendarne dogodivščine. Če iz malih ekranov na primer poznamo legendarnega Rockyja, pa njegovo zapuščino že nekaj časa uspešno nadaljuje sin njegovega prvega nasprotnika. Adonis Creed je namreč dobil svoj tretji film in brez kakršnega koli pomisleka, je to njegov najboljši (do zdaj).

Izvorni Creed je premiero doživel leta 2015. Takrat je pravzaprav šlo bolj za nadaljevanje zgodbe legendarnega Rockyja, katerega je pred tem večkrat upodobil Sylvester Stallone. Zgodba Creeda se je zanimivo razvijala skozi dva dela, sedaj pa smo dobili že tretje film.

Zgodba se tukaj v celoti odmakne od Rockyja in se v celoti posveti Adonisu Creedu (sinu Apolla Creeda in vajencu Rockyja Balboe). Prikaže nam še malce širšo sliko o njegovem življenju pred profesionalnim boksom in življenje po uspešni karieri. Vse se zdi idilično, dokler v njegovo življenje ne stopi nekdanji prijatelj iz otroštva.

Sledi dokaj klišejski preobrat zgodbe, ki pa nikakor ne pokvari celotne filmske izkušnje. Vse v filmu je namreč na izredno visokem nivoju. Tehnična plat je pravzaprav popolna (razen če boste seveda film gledali skozi oči “največjega filmskega kritika”). Glasba je vrhunska, dogajanje je dinamično, scene so bogate in zanimive, kamera pa je hitra in dinamična. S tem je režiser in glavni igralec Michael B. Jordan uspešno otvoril svojo režisersko kariero in izredno visoko postavil letvico za vse svoje nadaljnje filmske izdelke.

Še bolj kot vse tehnične elemente pa je potrebno pohvaliti igro celotnega igralskega ansambla. Ta je v celoti zelo dobra, najbolj pa je potrebno izpostaviti glavnega antagonista Damiana Andersona, katerega igra vzhajajoča igralska zvezda Jonathan Majors. Ta mu vlije izjemno mero osebnosti, tako fizične kot čustvene. Upodobi ga tako zelo dobro, da boste na koncu filma zagotovo z njim simpatizirali in navijali zanj. Njegova zgodba je celo tako zelo zanimiva, da se na trenutke zdi, da bi bil bolj primeren naslov filma Anderson, ne pa Creed.

Če se vrnemo nazaj na zgodbo – razvoj te seveda privede do pričakovanega vrhunca – boksarskega dvoboja oz. razloga za ogled tega filma. Ta je zaradi zgodbe še toliko bolj atraktiven, saj se vse skupaj napleta do merjenja moči med glavnim likom in njegovim antagonistom. Film je bil do tukaj dober, ko pa boste videli kako zelo dobro je dvoboj posnet in zrežiran, pa boste enostavno zaprli usta. Čutili boste težo vsakega udarca, zabolel vas bo vsak prav vsak njun udarec, in nestrpno boste čakali razplet, da boste videli, kdo bo zmagovalec tega spektakularnega dvoboja.

Tukaj film žal ne postreže z preobratom, ki bi lahko zelo začinil zgodbo in jo razvil v totalno novo smer. Namesto tega se raje oprime klasične klišejske zgodbe, ki pa tudi sama po sebi ni tako slaba. Kljub tej zapravljeni priložnosti, film več kot odlično opravi svojo nalogo in postreže s suverenim naslovom, ki je vsekakor najboljši del v trilogiji Creed. Pusti nam celo odprt zaključek, ki bo verjetno govoril popolnoma drugo zgodbo.

Creed III je tako prava filmska poslastica za vse navdušence športa, še posebej tiste, ki imajo radi boks. Za vse ostale pa bo Creed III zelo dober film, kateri vam bo zaradi vrhunskih likov še kar nekaj časa ostal v spominu. Ogled zato zelo priporočamo vsem.

Film se trenutno predvaja v vseh večjih slovenskih kinematografih.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Neverjetno dober antagonist
  • Klišejska, a zanimiva zgodba
  • Dobro prikazani boksarski boji
  • Odlična igra
  • Dobra tehnična plat filma

MINUSI

  •   Klišejska zgodba
  • Zapravljena priložnost za preobrat v zaključku

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih