Recenzija: Candyman

»Izreci njegovo ime«

Candyman (2021) je triler/grozljivka, ki temelji na originalnem konceptu prvotnega istoimenskega filma iz leta 1992. Nova različica je njegovo nadaljevanje, a ima drugo igralsko zasedbo, pri scenariju pa je tokrat sodelovalo več ljudi. Nia DaCosta je režiserka, ki se prebija na sceno s prvim komercialnim hitom. Za scenarijem, poleg DaCoste, stojita že uveljavljen oskarjevec Jordan Peele, ki je prejel svoj prvi kipec za film Zbeži!, In Win Rosenfeld, ki je pri večih Peelovih projektih sodeloval kot producent.

Različne ideje treh piscev se takoj vidijo na ekranu, a vseeno učinkovito izpeljejo film do konca z dodatnim kritičnim pogledom. Grozljivke velikokrat gledalce samo zabavajo, toda v novi različici Candymana so to izkušnjo uspešno nadgradili. Glavni lik opozarja na diskriminacijo nad Afroameričani, ki je prisotna že več desetletij, in s pomočjo legendarnega serijskega morilca prikaže svoj pogled na omenjeno problematiko. Večkrat v filmu lahko zaznamo tudi simbolizem preko napadov in poskusov enakega kadriranja ter premikov kamere kot v originalnem Candymanu.

Igralci so se odlično izkazali, še posebej Yahya Abdul-Mateen II v vlogi Anthonyja McCoya. Njegova igra dodatno povzdigne film in ga naredi toliko bolj vznemirljivega. Prizori, kjer si bode v poškodovano roko, so grozno neprijetni in gledalca v trenutku zmrazijo. Tako ne dobimo tipične grozljivke, ki igra samo na strah, ampak veliko uporablja tudi druge elemente, kot sta suspenz in občutek neprijetnosti.

Dogodkom v filmu ni težko slediti, saj na vsako zastavljeno vprašanje hitro prejmemo odgovor. Film se ne vleče, je precej kratek in v tem omejenem času uspe prikazati veliko. Kamera skozi film išče odseve, da lahko na zanimive načine dodatno ponazori Candymana. To spretno prikaže tudi v različnih velikostih ogledal in neverjetnih ubijalskih prizorih.

Najbolj napeti prizor filma, ki poveže vse skupaj, je na koncu, kjer se partnerki Brianni Cartwright (Teyonah Parris) pojavi vprašanje ali bo vse kar ve zamolčala ali bo povedala resnico. Na rasno problematiko, ki je močno prisotna v vrhuncu filma, že predhodno opozarja nori neznanec William Burke (Colman Domingo). S tem pridemo do močnega zaključka.

Že dolgo se v kinu ni pojavila tako kakovostna grozljivka, zato je to še dodaten razlog, zakaj priporočamo obisk. V odličnem nadaljevanju originala bo iz vas potegnila vsa čustva. Dodatna vrednost v primerjavi z originalom pa je kvalitetno vključen kritičen pogled do družbe. Po filmu pa vas čaka le ena stvar: da se postavite pred ogledalo in 5x izrečete njegovo ime.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Candyman
  • Candyman
  • Candyman
  • Candyman
  • Candyman

MINUSI

  • Veliko neizkoriščenega knjižnega materiala
  • Nepojasnjena preteklost Brianne

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih