Recenzija: Bob Marley

“Vse, kar ti ostane, je dobra glasba.” 

Filmske glasbene biografije so žal redkokdaj domiselne in avtentične (v zadnjih nekaj letih lahko takšne filme preštejemo na prste ene roke), saj so pogosto podvržene cenenemu objanju nostalgije ter spoliranemu in močno poenostavljenemu prikazu življenja sicer osebnostno kompleksnih in konfliktnih glasbenikov. Nova žrtev te hollywoodske preobleke je legendarni jamajški reggae pionir Bob Marley (1945 – 1981), katerega filmska biografija je enako plitka in nedomiselna kot njen naslov.  

Preleteti Marleyjevo glasbeno kariero v slabih dveh urah je kakopak težka, če ne že kar nemogoča naloga, zato se pričujoči film začne obetavno; namesto rutinskega kronološkega prikaza glasbenikov vzponov in padcev se Bob Marley osredotoča na zadnja leta njegovega ustvarjanja. Leta 1976 Marley prispe na politično razklano in z nasiljem opustošeno Jamajko, da bi izpeljal mirovniški koncert, na katerem bi pozival k razrešitvi konfliktov. Zaradi tega kakopak postane tarča obeh rivalskih političnih strank, Marley pa se navkljub temu trudi, da bi presegel ideologijo ter vsaj za en večer povezal jamajško ljudstvo v celoto, ki diha isti zrak.

Vključenost znamenitega  koncerta se zdi pametna ideja, saj lahko film preko prikaza priprav na dogodek prikaže ne zgolj duhovno moč Marleyjeve glasbe, ampak tudi njegova prizadevanja, da bi preko glasbe povezoval ljudi. Toda film se iznenada ustreli v koleno s antiklimatskim prikazom koncerta in naglo menjavo lokacije; iz Jamajke skočimo v London, kjer se Marley pripravlja na snemanje svojega kultnega albuma Exodus. Filmu na tej točki začne pojenjati sapa; dogajanje skače sem ter tja in se nikoli ne uspe odločiti, komu ali čemu bi se rad posvečal, prizori pogosto nimajo čustvene teže, gledalcu pa tako preostanejo zgolj pričakovano dober glasbeni izbor, nekaj posrečenih čustvenih trenutkov in odlična igralska predstava Kingsleyja Ben-Adirja v glavni vlogi.

Bob Marley sicer ni slab film; Marleyjevim oboževalcem bo najverjetneje všeč zaradi kratkočasnega dogajanja ter spoliranega portreta glasbenika, ki ga redko uzremo v bolj temačnih oz. problematičnih trenutkih. A ravno tu se skriva največja težava filma; preveč je spoliran, varen, ziheraški in formulaičen, da bi nekdo izven kroga Marleyjevih oboževalcev o glasbeniku izvedel kaj novega ali zanimivega. Film o njegovem težavnem zakonu z Rito Marley, pogostih skokih čez plot ali o ozadju nastajanja legendarnih pesmi ne pove skoraj ničesar ali pa te dele zgodbe zgolj preleti kot da je filmu glavna naloga ta, da Marleyja prikaže v karseda lepi luči. 

Tako kot je to moč reči za večino filmskih glasbenih biografij, si je tudi Bob Marley zaslužil boljši film, ki bi na zanimiv in poglobljen način spregovoril o njegovem zasebnem življenju in glasbenemu ustvarjanju. Tako pa smo znova deležni še ene plitkega in po hollywoodsko spoliranega prereza kralja reggae glasbe, katerega edini namen je zbujati sentimentalna čustva pri njegovih oboževalcih. 

Film Bob Marley si je moč ogledati na rednem sporedu slovenskih kinematografov.

Ocena: 3/5

PLUSI

  • Odlični Kinsgley Ben-Adir v glavni vlogi
  • Raznolik izbor Marleyjevih skladb
  • Peščica prepričljivih čustvenih trenutkov

MINUSI

  • Plitka in pozabljiva zgodba
  • Idealiziran portret Boba Marleyja
  • Z vidika informativnosti precej skop film

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih