Recenzija: Ant-Man in Osa: Kvantomanija

»Marvel popolnoma izgublja kompas«

Ant-Man in Osa: Kvantomanija je najnovejši Marvel film in hkrati prvi film t.i. pete faze v filmskem svetu Marvela, ki je žal eno veliko razočaranje. Film pravzaprav sploh ni o Ant-Manu in služi večjemu komercialnemu namenu. Po koncu sage Maščevalcev je Marvel v veliki krizi. Izdali so številne serije in filme, a čara prvih nikakor ne uspejo obuditi. Tudi Ant-Man, ki je imel svoj kotiček oboževalcev, je več kot očitno žrtev odgovornih, ki na njegovih plečih poskušajo predstaviti novega velikega zlikovca. To jim uspe, a so zato potacali dušo Ant-Mana.

Ant-Man nikoli ni spadal med najbolj priljubljene superjunake, vendar so njegove zgodbe zmeraj imele svoj čar. Paul Rudd je v vlogi Scotta Langa znal na velika platna prenesti svoj šarm ter karizmo in filmi o »človeku-mravlji« so bili simpatični, četudi niso v večji sliki imeli tako pomembne vloge. Prav to jih je delalo dobre, saj so vedno znova poskrbeli za sproščen ogled in salve smeha. Film Kvantomanija je to formulo zmečkal, potacal in odvrgel v smeti zaradi drugih ciljev studia Marvel.

V preteklosti smo bili navajeni, da je Marvel zlikovce zgolj dražil, ne pa tudi predstavil, dokler ni bil čas za to. Thanosa smo na kratko videli v Varuhih galaksije in nato so se stvari stopnjevale. Kang, in vse njegove variante, je novi veliki zlikovec, spoznali pa smo ga ob koncu serije Loki. Ker marsikdo te serije ni gledal, smo zdaj dobili cel film, posvečen novemu zlikovcu. Kang v Marvel stripih velja za enega najmočnejših zlikovcev, ki je morda celo bolj mogočen od Thanosa. Ant-Man in Osa: Kvantomanija je prva stopnička v izgradnji njegove dinastije.

Kang

V svojih najboljših filmih je Marvel znal predstaviti zgodbo glavnega junaka in nam ponuditi zgolj kanček tega kar sledi. Tokrat, se zdi, smo preskočili precej korakov in kar naenkrat smo v zgodbah, ki se zdijo veliko bolj stripovske, kot tiste do zdaj. V »realnem« svetu San Francisca smo v tem primeru zgolj prvih in zadnjih pet minut, celoten film pa se dogaja v kvantnem kraljestvu. Tja namreč posrka Scotta Langa, njegovo hčerko ter družinske člane Van Dyne.

Film nas tako popelje na popotovanje v popolnoma nov svet, ki je sicer zelo dobro vizualno predstavljen, a nam razvrednoti pomen Ant-Mana. Njegova supermoč je namreč to, da se lahko precej poveča ali pomanjša. Na ulicah San Francisca ima to dober učinek na gledalca, saj si znamo predstavljati, kaj to pomeni. Če je Ant-Man povečan, deluje kot Godzila. Ko je pomanjšan, voda iz pipe deluje kot cunami. V kvantnem kraljestvu njegova supermoč nima takšnega učinka na gledalca, saj ta svet prvič vidimo, nismo navajeni na razmerja, ki tam vladajo in ga ne razumemo.

Film je vizualno sicer dobro izpeljan (z izjemo M.O.D.O.K-a) in dobimo občutek, da gledamo drugo trilogijo Vojne zvezd z Jar Jar Binksem in druščino. Če smo v zadnjih dveh letih pogosto kritizirali vizualne učinke v Marvel filmih in serijah, tokrat pripomb ne moremo imeti. Režija Peytona Reeda ni nič posebnega. Film nima najboljšega tempa, saj prehitro skočimo v kvantno kraljestvo oz. zapustimo San Francisco, obenem pa traja eno uro, da končno vidimo glavnega zlikovca.

Jonathan Majors je v vlogi Kanga izvrsten. Kot odličen igralec je super izbira za lik, ki je tako večplasten oz. ima toliko variant. Igrati mora znati praktično vse. V tem filmu se sicer največ družimo z Osvajalcem, a je jasno, da v prihodnosti sledijo vse možne verzije tega lika. Drugi igralci niso nič posebnega. Michael Douglas občasno z »one-linerji« poskuša vnesti nekaj humorja, a izpade smešno iz nepravih razlogov. Paul Rudd je zelo dober, a čisto premalo izkoriščen v filmu, ki se imenuje po njegovem liku.

Še en minus filma je dejstvo, da Ant-Man in Kang ne spadata v isti film. Če je Kang res tako mogočen, zakaj se sploh ukvarja z Ant-Manom (z vsem spoštovanjem do slednjega)? Občasno sicer vidimo njegovo moč, a zgodba nato zavije v nek enakovreden boj med obema, ki je popolnoma iz trte izvit. Ant-Man ne bi smel imeti nobene možnosti proti zlikovcu, ki lahko parira Maščevalcem.

Ant-Man Kang

Največja kritika filmu je vsekakor to, da ne ve, kaj točno želi biti. Po eni strani bi rad nadaljeval zgodbo Ant-Mana in njegovih bližnjih, po drugi strani pa si obupno želi gledalcu vsiliti multivesolje in Kanga kot naslednjega novega velikega zlikovca, ki, že vemo, dobi številne nove filme. Film ni čisto zanič, oboževalci Marvel filmov bodo morda v njem uživali, a težko rečemo, da doseže kaj več, kot nivo minimalnega standarda svojega obstoja.

Film Ant-Man in Osa: Kvantomanija bi priporočali izključno ljubiteljem Marvel filmov in tistim, ki so uživali v prvi dveh Ant-Man filmih. Trenutno ga predvajajo vsi komercialni kinematografi.

Ocena: 2/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Jonathan Majors v vlogi zlikovca
  • Solidno zgrajen novi svet
  • Dobri vizualni učinki (razen M.O.D.O.K.)

MINUSI

  • Zgrešeno bistvo filma
  • Razvrednotenje supermoči protagonista
  • Povprečen dialog in režija
  • Ant-Man in Kang v istem filmu
  • Potrebno predznanje za razumevanje dogodkov

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih