Recenzija: Ostržek

»Nepotrebno izumljanje novega kolesa«

Megalomanski Disney je v zadnjih letih dominiral na filmskem parketu. Če je na eni strani našel popoln recept za ustvarjanje filmov o superjunakih, pa je na drugi strani popolnoma zgrešil z reinkarnacijami kultnih risanih filmov. V preteklosti smo jih videli že kar nekaj, zdaj pa dobivamo nov film o Ostržku. Žal je ta izvedenka podpovprečna in bo morda zanimiva zgolj tistim, ki zgodbe še ne poznajo ali pa si niso ogledali originala.

Disney je svojo pot slave začel z izjemnimi risanimi filmi, ki so na zelo prisrčen način poustvarili brezčasne pravljice. Ustvarjalci so za nameček tem risankam uspeli dodati še nekaj čarobnega in magičnega, kar je občinstvo takoj prevzelo in te zgodbe so hitro vzeli za svoje. Tako so se rodile kultne risanke kot so Ostržek, Pepelka, Lepotica in zver ter drugi vrhunski izdelki izpod rok Disneya.

Razvoj filmske industrije je prinesel nove trende. Ta se je obrnila na glavo in Disney je po mnogih letih prišel z novo poslovno idejo: reinkarnacijo kultnih (in zelo uspešnih) risanih filmov. Tako smo že dobili maksimalno povprečnega Levjega kralja, potem dokaj simpatično Lepotico in zver, vmes pa še druge podobne projekte. Zdaj je očitno čas še za Ostržka.

Za vse tiste, ki ste si ogledali izvirnik v risani obliki, naj takoj povemo, da tole nikakor ne bo za vas. Film je skoraj 1:1 reinkarnacija, vendar je tokratni projekt za razliko od tistega v formatu filma. In prav to je njegova največja šibkost.

Koncept enostavno ne deluje. Dogajanje v risanki izpade zelo naravno in simpatično, dogajanje v filmu pa zelo naučeno in nezanimivo. Vse se dogaja absolutno preveč planirano in nespontano, igra pa je zato zelo podpovrečna, ne glede na veličino celotnega igralskega ansambla. Ta je naravnost fantastičen, zato pa je razočaranje še toliko večje.

Igra Toma Hanksa spet ni prepričljiva. V takšni medli vlogi smo ga letos sicer videli že v mogočnem Elvisu, vendar pa je tukaj še veliko slabši. Deli se med samo igro in glasbenimi vložki. Igro smo že komentirali, glasbene vložke pa najraje sploh ne bi. Občasno delujejo bolj kot brundanje kovčevskega medevda, na ostale momente pa kot poceni »playback« (enako velja tudi za preostale akterje). Tako se Tom Hanks očitno ni naučil niti enega trika od kralja rock’n’rolla, njegov honorar pa bo verjetno spet romal kamorkoli drugam kot pa za kakšen tečaj petja.

Enako prisiljen je tudi humor, ki je sestavni del izvrnika. Ta je totalno nesmiseln, saj gledamo skoraj realne like, ki pa so zaradi neke čudne odločitve upodobljeni skorajda že risankasto. Tako nastane nekakšen hecen miks med filmom in risanko, ki pa ni ne eno ne drugo. Humor se zaradi tega skrije pod pretezo enega ali drugega.

Omeniti velja še glasbo in kostume, ki so v redu in jih ni smiselno dodatno komentirati.


S tem nekako povzemamo celoten film.

Film res ni kaj prida. Seveda bo mnogim všeč, vendar to še nikakor ne pomeni, da gre za kvaliten izdelek. Disney je pač žal ponovno ubral najlažjo pot zaslužku, nam pa ponovno postregel s podpovrečnim izdelkom, ki na mizo ne prinaša popolnoma nič novega. Konstantna primerjava z izvirnikom je žal nujna, četudi film v osnovi nismo gledali kot kakršnokoli reinkarnacijo.

Glede na zapisano bo veliko bolje, če si (še enkrat) ogledate prvotno verzijo, ki pa kljub preteklemu času še vedno ostaja tako magična kot je bila, hkrati pa poleg nesporne kvalitete, prikazuje še čarobnost, ki jo je Disney včasih še premogel.

Novega Ostržka si lahko ogledate na platformi Disney+.

Ocena: 2/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Brezčasna zgodba

MINUSI

  • Neprepričljiva igra celotnega igralnega orkestra
  • Momlanje Toma Hanksa namesto petja
  • Filmska izvedenka izpade preveč teatralno
  • Občasno zelo slabi vizualni učinki
  • Prepočasno dogajanje, ki v filmu ne deluje

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih