Kolumna: Zmagovalci fenomena Barbenheimer s(m)o vsi

Barbie in Oppenheimer sta prejšnji teden zavzela svetovne kinematografe in rezultat so bile polne kinodvorane širom sveta. Fenomen Barbenheimer ni navdušil samo z obiskom, temveč tudi s kvaliteto, saj sta oba filma dosegla oz. v mnogih pogledih presegla velika pričakovanja. Film Barbie je podrl številne rekorde, tudi Oppenheimer pa ne zaostaja prav veliko. Kdo je torej zmagovalec dvoboja? Verjeli ali ne – VSI.

Redko se zgodi, da na isti dan dobimo dva od najbolj pričakovanih filmov leta. Barbie in Oppenheimer sta verjetno največja filma leta studiev Warner Bros. In Universal, zato je to še toliko bolj nenavadno. Kako je torej do tega prišlo in zakaj?

Christopher Nolan je po več desetletij dolgem sodelovanju z Warner Bros. prišel v spor zaradi distribucije zadnjega filma Tenet v času epidemije covid. Posledično je svoje ustvarjanje nadaljeval pri studiu Universal. Slednji so prvi objavili izid filma Oppenheimer – 21.7.2023. Odgovorni pri Warnerju so želeli Nolanu nekoliko zagreniti življenje in so na isti dan postavili tudi izid filma Barbie. Genialnost ali patetičen poskus maščevanja? Kdo ve. Izšlo se je idealno za vse.

Barbenheimer money

Barbie je nedvomno monetarni zmagovalec dvoboja. Film je v prvem podaljšanem vikendu v svetovne kinematografe prinesel neverjetnih 356 milijonov dolarjev,. V Sloveniji si je film v prvih petih dneh predvajanja ogledalo rekordnih 22.622 gledalcev, v slovenske kinematografe pa je prinesel fantastičnih 168.522,20€. Barbie je tako najboljši otvoritveni vikend kateregakoli filma studia Warner Bros. Pictures vseh časov v Sloveniji. Za piko na i je Barbie tudi najbolj dobičkonosen film ženske režiserke, upoštevajoč otvoritveni vikend, in najboljša otvoritev filma Margot Robbie in Ryana Goslinga. Zelo dobre so tudi ocene filma, ki s svojim sporočilom zadane točno v srce, hkrati pa je smešen, zabaven in ganljiv.

Celotno recenzijo filma Barbie najdete tukaj.

Oppenheimer je nedvomno kritiški zmagovalec dvoboja. Tudi Barbie ima na različnih portalih visoke ocene, a Oppenheimer ima še nekoliko višje in mnogi mu že dajejo naziv moderne mojstrovine. To ne pomeni, da tudi Nolanov magnum opus ni bil finančno uspešen. Ravno nasprotno. 180 milijonov dolarjev je tretji največji otvoritveni vikend za režiserja (pričakovano sta več zaslužila Vitez teme in Vzpon viteza teme, ker – Batman). Številni filmu napovedujejo zajetno število nominacij na naslednjih oskarjih, ki bi lahko celo doseglo magično in še nepreseženo število 14. Ni dvoma, da si mnoge tudi zasluži.

Celotno recenzijo filma Oppenheimer najdete tukaj.

Najslabša stvar, ki jo lahko filmski studii potegnejo iz tega dogodka je, da načrtno poskušajo ustvarjati pomp in se dogovarjajo za hkratne izide velikih projektov. Fenomen Barbenheimer deluje ravno zato, ker se je zgodil organsko. Velja pa seveda omeniti tudi eno najboljših filmskih marketinških kampanj vseh časov studia Warner, ki je bila načrtna in perfektno izpeljana.

Barbie Oppenheimer slika

Fenomen Barbenheimer je najboljša možna stvar za filmsko industrijo.

Velika zmagovalca sta vsekakor Greta Gerwig in Christopher Nolan – filmarja, ki s svojim imenom in renomejem v kino pripeljeta gruče ljubiteljev, kar sta še enkrat več dokazala in si s tem kupila še več manevrskega prostora pri nadaljnjem ustvarjanju. Oba še čakata na svojega prvega oskarja in bosta na prihodnji podelitvi vsekakor v ožjem krogu favoritov v številnih kategorijah.

Velika zmagovalca sta tudi glavna igralca obeh filmov, Margot Robbie in Cillian Murphy.

Prva je Mattelu optimistično obljubila milijardo dolarjev dobička, če njeni produkcijski hiši omogočijo filmsko adaptacijo slavne lutke, kar je bila drzna napoved, ki se bo kot kaže na koncu celo uresničila. S tem se je legitimirala tudi kot producentka. Igralsko je še enkrat več navdušila, vmes pa postala tudi modna ikona.

Cillian Murphy je končno dobil glavno vlogo v veliki uspešnici in jo več kot upravičil. V vlogi Roberta J. Oppenheimerja vam bo vzel dih in je prvi favorit za oskarja. Tri ure trajajoč film nosi na svojih plečih in mu daje globino ter širino.

Med zmagovalce moramo nedvomno prišteti tudi Ryana Goslinga in Roberta Downeyja Jr., ki sta stopila izven cone udobja in dostavila fenomenalni igralski predstavi, vredni hvalospevov. Gosling občasno skoraj nekoliko zasenči Barbie s svojo (k)energijo, Downey Jr. pa je še enkrat več dokazal, da je več kot zgolj Iron Man.

Filmska ponudba v letu 2023 do zdaj je bila povprečna. Razen občasnih pozitivnih prebliskov v obliki animiranega Spider-Mana in Johna Wicka, smo bili lačni velikega filma, ki bi upravičil velika pričakovanja. Zaradi stavk v Hollywoodu, nam grozi filmska suša v drugem delu leta, ki je navadno najbolj bogat z izvrstno ponudbo.

Hollywood in svet filmov je potreboval velik dogodek in Barbenheimer je uresničil njihove najbolj mokre sanje. V zadnjih 14 dneh se vsi pogovarjajo o filmih in če to ni dobro za filmsko industrijo, potem res ne vem kaj je. Obisk kinodvoran vsekakor kaže na to, tudi kritiki s(m)o enotni, da sta filma zelo dobra, če ne celo odlična, kot tudi pred tem Misija: Nemogoče – Maščevanje, 1. del. Filmska ponudba že dolgo ni bila tako dobra.

Oppenheimer Barbie movie

Zavijte torej v vaš najljubši kino in si oglejte eno od številnih uspešnic, ki trenutno krasijo filmsko ponudbo. Bombastična ponudba čaka vašo pozitivno (k)energijo.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih