Recenzija: Barbie

»Ken out of Ken«

Barbiemanija je zavzela slovenske in svetovne kinematografe, saj smo dočakali težko pričakovano premiero filma Barbie. Če ne živite v popolni osami brez interneta in družbenega stika, ste bili s to informacijo bombardirani že slab mesec dni (ali več). Pričakovanja so bila ekstremno visoka in največji kompliment filmu je, da jih absolutno upraviči in dostavi vrhunsko komedijo s pomembno družbeno kritiko, obenem pa gledalca ves čas zabava in drži dobre volje. Pograbite svoje prijatelje in predvsem prijateljice ter zavijte v najbližji kino.

Barbie velja za enega najbolj pričakovanih filmov leta 2023. Zaradi hkratnega izida s filmom Oppenheimer je bil medijski pomp pred izidom še toliko večji. Pred izidom smo se bali, da bo film zgolj sredstvo za dodaten zaslužek podjetja Mattel. Do neke mere to drži, vendar je končni izdelek veliko več kot zgolj to. Pove zgodbo o iskanju lastne identitete posameznika v spreminjajočem se svetu, hkrati pa nastavi ogledalo družbi in kapitalizmu.

V glavni vlogi je Margot Robbie in težko bi našli boljšo igralko za upodobitev naslovnega lika. Uspe ji počlovečiti lutko in ji dati globino ter dušo. Odlično se znajde v vlogi »neumne lutke« kot tudi v vlogi ženske v eksistenčni krizi. Svojo karizmo, lepoto in nalezljivo dobro voljo izvrstno preslika v glavni lik, hkrati pa zna pokazati ranljivost, ko zgodba od nje to zahteva. Igralska predstava, ki bo z leti najbrž postala ikonična.

Margot Robbie

Režiserka filma je Greta Gerwig, ki jo poznamo po uspešnih filmih Lady Bird in Little Women, pred tem pa je kot igralka nastopala v številnih art in indie filmih (izpostavili bi Frances Ha) ter tako tudi spoznala svojega partnerja Noaha Baumbacha, uspešnega filmarja, ki je tokrat pomagal napisati scenarij. Na papirju sanjski duet, kar se vidi tudi v končnem izdelku. Scenarij je izredno provokativen in se ukvarja s pomembnimi vprašanji. Celotne zgodbe in njenega razpleta vam seveda ne bomo razkrili, saj vam ne želimo pokvariti gledalske izkušnje, a lahko zagotovimo, da se boste smejali in morda na kakšni točki potočili tudi kakšno solzo.

Izpostaviti velja Ryana Goslinga, ki je v vlogi Kena neverjeten. Ukrade vsak prizor v katerem se pojavi in njegov lik doživi veliko transformacijo, ki je zelo katarzična tudi za gledalca. Ima izjemen smisel za humor, kar v tem primeru še posebej pride do izraza, veliko igranja pa opravi tudi s telesom in obrazno mimiko. Njegova oskar kampanja je že v polnem teku in ne bi bili presenečeni, če bi mu uspelo. Vsekakor bi si nagrado zaslužil.

Ryan Gosling

V stranskih vlogah so znana igralska imena, ki so tam večinoma bolj kot ne zaradi humorja. V tem pogledu bi izpostavili igralce kot so Will Ferrell, Michael Cera, Simu Liu in Kate McKinnon. America Ferrara, v filmu Gloria, ima drugo vlogo. Predstavlja mamo srednjih let, ki počasi izgublja stik z najstniško hčerko. Njen monolog o tem, kako težko je biti ženska v sodobni družbi bo zagotovo kmalu postal viralen in predstavlja čustveno jedro filma.

Scenografija filma je vredna vsake nagrade, saj so uspeli vrhunsko poustvariti Barbie svet do zadnje najmanjše podrobnosti. Temu je bilo namenjenega veliko časa in truda za kar je potrebno pohvaliti Sarah Greenwood, vodjo scenografije, ki se je v preteklosti že izkazala z imenitnimi dizajni za filme kot so Prevzetnost in pristranost, Sherlock ter nazadnje Lepotica in zver. Do danes je zbrala šest nominacij za oskarja, a slednjega še čaka. Zdi se, da bi film Barbie to lahko končno spremenil.

Vrhunska je tudi kostumografija. Vse oprave temeljijo na dejanskih lutkah, ki so v preteklosti obstajale in bile bolj ali manj uspešne. Svoje je v promociji filma na to temo dodala Margot Robbie, ki je ob številnih medijskih obveznostih postala prava modna ikona.

Barbie dance

Glasba v filmu je moderna, s pop ritmi, ki odražajo svet, v katerem se zgodba dogaja. Začetek filma s številnimi plesnimi in glasbenimi vložki se zdi kot trip po zaužitju prepovedanih substanc, a vse ima svoj namen. Glasbeno najbolj izstopa pesem Billie Eilish What I Was Made For?, ki bo v čustvenem klimaksu filma privedla do marsikatere potočene solze, obenem pa fantastično zaokroži film ter mu da primeren konec.

Greta Gerwig je uspela v pisan svet in raznolike like preslikati vse ženske tega sveta. Vsaka Barbie predstavlja žensko v 21. stoletju. Tudi vsi Keni predstavljajo ženske v 21. stoletju. Enako velja za Glorio in njeno hči. Poanta zgodbe je, da je poenostaviti ženske na zgolj eno lastnost žaljivo in nespodobno. Film je v tem pogledu aktualna družbena kritika patriarhatu in vsem, ki ženske še vedno vidijo zgolj kot zgolj žene, gospodinje in tovarne otrok. Zna se pošaliti na račun (ne)enakopravnosti med spoloma, a v svojem jedru to brez zadržkov kritizira.

Barbie cast

Hkrati je film kritika kapitalizma, saj na zelo karikiran način prikaže vodstvo podjetja Mattel in njihov pohlep. V svoji kritiki včasih hodi po robu in verjetno za koga nekoliko pretirava, sploh glede na to, da je del problema. Nam se zdi, da pametno izkoristi svojo platformo, saj bo ta film videlo na milijone ljudi in kako lažje doseči spremembe in obenem opolnomočiti ženske kot z jasnim in neposrednim sporočilom.

Zagotovo se bodo našli mnogi, ki bodo film sovražili in prezirali. Za nekatere bo najbrž preveč pocukran, barvit in idealističen. S tem ni nič narobe. Sporočilo filma verjetno ne bo doseglo vsakega posameznika in tudi to daje kredibilnost povedani zgodbi.

Barbie feet

Film ima vizijo, ki jo preko izrednih igralskih predstav, aktualne zgodbe, izvrstnega humorja, spektakularne scenografije in odličnih glasbenih vložkov učinkovito servira gledalcu. Je feminističen? Seveda. Je bizaren? Vsekakor. Kaj takega verjetno še nikoli niste videli na velikem platnu. Barbie je unikaten filmski izdelek o katerem bomo govorili še leta, če ne celo desetletja.

Barbie se trenutno predvaja v vseh kinematografih na svetu, vstopnice pa gredo kot za med, zato si hitro zagotovite svojo in si ga oglejte. Priporočali bi ga vsem, še posebej pa ženskemu delu populacije.

Ocena: 5/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Margot Robbie in Ryan Gosling
  • Pomembno sporočilo filma
  • Odličen humor
  • Imenitna scenografija
  • Vrhunska kostumografija
  • Moderna glasbena podpora

MINUSI

  • Občasno precej bizaren
  • Bodo vsi dojeli sporočilo?

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih