BAFTA, režiserji in kritiki povedali svoje: Moč psa v najboljšem položaju pred oskarji

Pretekli vikend je postregel s številnimi pomembnimi podelitvami nagrad. Tako so najboljše izbirali režiserji, kritiki, videli pa smo tudi »britanske oskarje«. Pred prihajajočo podelitvijo oskarjev se zdi v daleč najboljšem položaju Moč psa, režiserke Jane Campion. Se lahko omenjene zmage ponovijo tudi naslednji vikend?

Jane Campion tretja ženska z glavno nagrado ameriških režiserjev

Prve nagrade pretekli vikend je v soboto podeljeval ceh ameriških režiserjev. Tako imenovane DGA nagrade so odličen pokazatelj tega, kaj se zgodi na oskarjih, sej se v vsej zgodovini samo sedemkrat ni zgodilo, da prejemnik DGA nagrade ni slavil tudi na oskarjih. Jane Campion je s filmom Moč Psa po Kathryn Bigelow in Chloe Zhao tretja ženska s to nagrado. Omenjeni dve sta obe nato slavili tudi na oskarjih.

Jane Campion DGA

Maggie Gyllenhaal je prejela nagrado za najboljši prvenec za film Izgubljena hčerka. V svetu TV pa sta slavila Mark Mylod za zadnjo epizodo tretje sezono serije Nasledstvo in Lucia Aniello za Hacks. Barry Jenkins je domov odnesel nagrado v kategoriji miniserije oz. TV filma za režijo v miniseriji The Underground Railroad. Prav vse omenjene serije si lahko ogledate na HBO Max. Naše dodatne predloge na tej platformi najdete TUKAJ.

BAFTE in nagrade kritikov izkristalizirale favorite

BAFTA in filmski kritiki so včeraj podelili svoje nagrade in pred oskarji imamo končno nekoliko bolj jasno sliko, kdo bi naj slavil naslednji vikend. V igralskih kategorijah se dve kategoriji zdita že odločeni. Will Smith (Kralj Richard) v kategoriji igralca v glavni vlogi in Ariana DeBose (Zgodba z Zahodne strani) v kategoriji igralka v stranski vlogi sta slavila na vseh možnih podelitvah in zdi se pravzaprav gotovo, da bosta to ponovila tudi na oskarjih.

Ariana DeBose

Tudi v ostalih dveh igralskih kategorijah se zdi vedno bolj jasno, kdo je v najboljšem položaju pred glavnim večerom leta. Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye) in Troy Kotsur (CODA) sta v zadnjih tednih dobila zalet in se zdita favorita v svojih kategorijah, igralka v glavni vlogi in igralec v stranski vlogi. Bomo videli ali se lahko to preslika tudi na podelitev oskarjev.

Dune prevladuje v tehničnih kategorijah

V tehničnih kategorijah dominira Dune: peščeni planet, ki je favorit v kategorijah vizualni učinki, kostumografija, fotografija, glasba, zvok in scenografija. Zdi se verjetno, da bi naj slavil v vsaj treh, če ne kar v večini.

Dune naslovna

Odprta borba za najboljša scenarija

Zanimivi sta kategoriji za najboljši scenarij. Za prirejeni scenarij se bosta borila Moč psa in CODA, za izvirnega pa Belfast in Sladičeva pica. V kategoriji najboljšega mednarodnega filma bo skoraj zagotovo slavil japonski Drive my Car, kipec za najboljšo pesem v filmu pa bi glede na videno moral romati v roke Billie Eilish z No Time to Die.

Oskarji lahko okronajo številne zaslužne ustvarjalce

Oskarji so na sporedu prihodnjo nedeljo, v noči iz 27. na 28. marec. Številni se strinjajo, da si Will Smith zasluži igralskega oskarja, kot tudi Jane Campion za režijo in Hans Zimmer za glasbeno podlago. Zanimivo lansko leto lahko tako okrona številne ustvarjalce, ki že vrsto let čakajo na svojih težko prigaranih, a še kako zasluženih, nekaj minut slave. Le kdo si ne želi videti nasmejanega princa z Bel Aira kako drži največjo nagrado v filmski industriji? Ali superzvezdnika filmske glasbe Hansa Zimmerja, kako sprejema kipec za epsko glasbeno podlago v Dune: peščeni planet, preden pride v Slovenijo na turnejo? Oskarji, ne zamočite, vse je na pladnju!

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih