Zmajeva hiša S1E1: »Zmajevi nasledniki«

»Odličen povratek v Zahodnje«

Dobrodošli nazaj v Zahodnje! Več kot tri leta po koncu serije Igra prestolov smo nazaj v svetu Georga R. R. Martina. Kraljevi pristanek cveti in se razvija, Sedem kraljestev pa je v obdobju miru. Največji problem kraljevine je nasledstvo. Kralj Viserys I. še nima moškega naslednika, zato je pred dilemo. Zgodba serije Zmajeva hiša se začne v devetem letu njegova vladanja in po prvi epizodi lahko govorimo samo v presežkih.

Upamo, da ste se s pomočjo naše vsebine pripravili na težko pričakovano prvo epizodo serije Zmajeva hiša. Postregli smo vam tako z glavnimi dejstvi kot tudi s predstavitvijo likov. Zanimanje pred premiero prve epizode je bilo tako veliko, da se je spletna platforma HBO Max sesula, že v nedeljo popoldan pa je bilo prvo epizodo vprašljive kvalitete moč prenesti iz raznih piratskih strani. Norija se je tako začela.

Zmajeva hiša se začne s kratkim prologom. Pripovedovalka je princesa Rhaenyra Targaryen, ki nam na kratko razloži situacijo v kateri se je znašlo kraljestvo in zgodbo časovno umesti. Izpostavljena je odločitev velika sveta o nasledniku kralja Jaeharysa I., ki bo pomembna tudi v prihodnje. Takoj zatem skočimo v dejansko zgodbo, v deveto leto vladanja kralja Viserysa I.

Viserys I.

Če je v seriji Igra prestolov Zahodnje trepetalo pred zmaji, smo zdaj v čisto drugih časih. Ljudje so navajeni na to, da jim vlada Hiša Targaryen, ki svojo moč utrjuje z zmaji. Slednji imajo tako svoje zavetišče in ljudi, ki za njih skrbijo. V prvi epizodi spoznamo Syrax, zmajevko mlade Rhaenyre. Vidimo pa tudi Caraxesa, zmaja Daemona Targaryena, kot tudi lobanjo poginulega Baleriona, največjega zmaja v zgodovini Zahodnjega.

Najbolj pomembna stvar vsake nove serije je, da nam čim bolj učinkovito predstavi nove like. Zmajevi hiši to uspe zelo organsko. Hitro lahko ugotovimo razmerja med bratoma kraljem Viserysom I. in princom Daemonom ter roko kralja, Otto Hightowerjem. Jasno je v kakem odnosu je nesojena kraljica Rhaenys s samim kraljem, enigma pa ostaja njen mož Corlys Velaryon. Princesa Rhaenyra in njena prijateljica ter hči roke kralja, Alicent Hightower, sta še zelo mladi, a ob koncu epizode dobimo namig, kam bi ju pot znala voditi v prihodnje.

Rhaenyra young

Igralska zasedba je odlično izbrana. V prvi epizodi vsekakor izstopata Paddy Considine kot kralj Viserys I. in Milly Alcock kot mlada princesa Rhaenyra. Matt Smith, verjetno najbolj znano igralsko ime v veliki ekipi, je zelo dober kot Daemon, tudi ostali pa se zdijo kot imenitne izbire.

Epizodo je režiral izvrstni Miguel Sapochnik, ki velja za enega najboljših, če ne kar najboljšega, režiserja serije Igra prestolov. Skupaj z Ryanom Condalom sta uspela uresničiti vizijo Georga R. R. Martina, ki je bojda s serijo zelo zadovoljen. Po prvi epizodi hitro vidimo zakaj. Serija je vizualno impresivna in na višji ravni kot številni filmi, zgodba pa je predstavljena jasno in pregledno, tudi za tiste, ki niso prebrali knjige Ogenj in kri.

Ustvarjalci so že v prvi epizodi poskrbeli za brutalne in ekstremno nazorne prizore boja, pokola in poroda. Ne manjka niti seks. Kot rečeno, dobrodošli nazaj v Zahodnje. Vrhunec epizode je vsekakor izmenjujoča sekvenca poroda in viteškega turnirja. Kot na začetku epizode pojasni Aemma Arryn, kraljica soproga, je boj žensk v tem svetu vsak porod in pritisk roditi prestolonaslednika. Moški, na drugi strani, svojo moč in moškost dokazujejo s sulico v roki. Sapochnik v tem prizoru to vrhunsko postavi eno ob drugo ter dviguje napetost do maksimuma.

Daemon Targaryen

Kralj Viserys I. ob koncu prve epizode imenuje svojo edinko, hči Rhaenyro, za princeso Zmajevega kamna in njegovo naslednico. Ženska še ni nikoli sedela na železnem prestolu, zato je to prva domina, ki bo pripeljala do državljanske vojne znotraj družine. Za prestolonaslednika namreč vsi vidijo Daemona, kraljevega brata, a je slednji preveč vročekrven, zato se kralj odloči drugače.

Zelo očitne so vzporednice med Rhaenyro in Daenerys. Obe prestolonaslednici, obe z zmaji, a s precej drugačno zgodbo. Ena gradi vse iz nič, medtem ko je drugi na videz po imenovanju vse položeno v zibko. A je temu res tako? Bo res vse tako enostavno? Bomo kmalu videli.

Z glasbo so v veliki meri igrali na nostalgijo, saj na tem področju ni nič pretirano novega. Reciklirali so tematsko pesem serija Igra prestolov in zadeva deluje. Tudi uvod je bil kratek, popolno nasprotje prej znanega.

Po prvi epizodi lahko izdihnemo v olajšanju, saj so ustvarjalci več kot upravičili zaupanje. Če bo takšno tudi nadaljevanje, bo zadnja sezone Igre prestolov samo še bled spomin.

Ocena: 5/5

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top