10 stvari, ki jih morate vedeti pred ogledom serije Zmajeva hiša

Zmajeva hiša je z naskokom ena najbolj pričakovanih serij zadnjih nekaj let. Po uspehu serije Igra prestolov smo ljubitelji dolgo čakali na kako drugo zgodbo v tem svetu. Knjig na to temo je več kot dovolj in HBO se je odločil uprizoriti Ogenj in kri. V ospredju bodo Targaryeni, zmaji in boj za železni prestol.

Prihaja nov TV fenomen?

Zadnja TV serija, ki je vsak teden dobesedno prikovala gledalce pred zaslone širom po svetu je Igra prestolov. Zadnji dve sezoni sta bili predmet žolčnih debat. Tudi v Sloveniji so se ljudje ponoči zbujali, da bi si karseda hitro ogledali novo epizodo in ne bi zjutraj ob preletu socialnih omrežij naleteli na kak kvarnik.

Od takrat se je temu mogoče vsaj delno približala serija Stranger Things, a je njena »slabost« v tem pogledu to, da Netflix vse epizode izda naenkrat. Od takrat čakamo na nov fenomen, ki bi dosegel podoben efekt in dominiral pogovore v službi in družbi. Zelo možno, če ne kar verjetno, prihaja ta teden v noči iz nedelje na ponedeljek ter se imenuje Zmajeva hiša (House of the Dragon).

Prvo spin-off serijo iz sveta Igre prestolov je HBO skrbno načrtoval. Premeteno so izbrali zgodbo, ki je dovolj podobna znani zgodbi, hkrati pa dovolj drugačna, da prinaša nekaj svežega. George R. R. Martin tokrat tesno sodeluje z ustvarjalci, ki imajo ves material napisan od začetka do konca. Z vrnitvijo v Zahodnje se ustvarjalci nadejajo vrnitve starih oboževalcev franšize in potencialnih novih, ki bi se zaljubili v novo serijo.

Prva sezona zajema 10 epizod, ki bodo dolge okrog 60 minut. Poglejmo pobližje deset dejstev, ki jih morate poznati pred ogledom prve epizode.

1. Zgodba črpa temelje iz knjige Ogenj in kri

George RR Martin

Zgodovina Hiše Targaryen je zelo pestra. George R. R. Martin je veliko povzema v knjigi Ogenj in kri. Njeno nadaljevanje, Vzpon zmaja, bomo predvidoma na knjižne police dobili oktobra letos. TV adaptacija je v tem primeru precej bolj zahtevna kot v primeru serije Igra prestolov, saj je materiala precej manj. Ogenj in kri ima zelo malo dialoga in je bolj kronološki pregled dogajanja od Zavojevanja Aegona Zmaja in začetka vladanja Aegona III. Veliko dialoga si bodo ustvarjalci tako morali izmisliti sami. Z njimi tesno sodeluje Martin sam, zato smo samozavestni.

2. V ospredju bo Ples zmajev in boj za železni prestol

Zmaj

Zgodba serije Zmajeva hiša se bo osredotočala na t.i. Ples zmajev in dogodke, ki so se zgodili pred tem. Postavljena je v čas približno 100 let po zavojevanju Aegona I. in slabih 200 let pred dogodki iz serije Igra prestolov. Ples zmajev je znan tudi kot »državljanska vojna« hiše Targaryen za železni prestol.

3. Prva od štirih sezon?

Sapochnik Condal

Točnega podatka o številu sezon zaenkrat še ni. Ustvarjalci na čelu z Ryanom J. Condalom in Miguelom Sapochnikom najprej upajo na topel sprejem. Se pa govori, da bi znala serija imeti tri ali največ štiri sezone. V tem času bodo lahko povedali vso zgodbo okrog kralja Viserysa I. in njegovega nasledstva ter vse kar je sledilo. Serija bo pomembna stopnička za morebitne dodatne spin-offe, saj je možno iti tako naprej kot nazaj v času ter povedati pestro zgodovino Targaryenov.

4. Časovni skoki zaradi obsežnosti zgodbe

Alicent Rhaenyra

Velika razlika s serijo Igra prestolov je to, da bo v Zmajevi hiši prihajalo do časovnih skokov. Zgodba je namreč precej obsežna in traja več desetletij, zato bomo dobili več upodobitev istih likov. V začetku serije npr. najprej mlado Rhaenyro Targaryen, kasneje pa starejšo. Prvo bo upodobila Milly Alcock, starejšo pa Emma D’Arcy. Podobno bo tudi z likom Alicent Hightower. Prvi kritiki pravijo, da so prehodi narejeni organsko, zato gledalci ne bi smeli imeti prevelikih težav pri spremljanju zgodbe.

5. Fokus na spolu in moči nasledstva

Rhaenyra Targaryen

Zgodba se bo osredotočala predvsem na boj okrog prestola in vprašanje nasledstva. Ve se, da bi naj kralje na tem položaju nasledili zakoniti prestolonasledniki moškega spola. Če/ko je temu drugače, nastane »težava«. Ženska ni nikoli sedela na železnem prestolu. Ravno to bo eden od fokusov serije, ki bo poskušala prikazati trnovo pot žensk na železni prestol (ki se nadaljuje tudi v Igri prestolov) in večno vprašanje nasledstva, tudi znotraj družine.

6. Zelo podobna imena glavnih likov

Rhaenyra young

Največja »težava« serije je zagotovo to, da imajo številni liki zelo podobna, če ne kar ista imena. Aegon, Rhaenyra, Rhaenys, Jaeharys, Alyssa in več različnih igralcev, ki te like upodabljajo bi znalo pri gledalcih povzročiti nekaj zmede, a smo prepričani, da jih boste znali razlikovati.

7. Večina likov je v sorodu

House of the Dragon naslovna

Druga »težava« serije je vsekakor to, da je večina likov nekako v sorodu. Znano je, da so se Targaryeni poročali med sabo, da so s tem ohranjali modro kri. V Zahodnjem so veljali za nadljudi. To tezo dodatno potrjuje dejstvo, da so jezdili zmaje. Liki s podobnimi imeni, pogosto bratje in sestre so tako za piko na i še poročeni med sabo in imajo številne potomce, ki jih radi poimenujejo po svojih dedih in babicah.

8. Nezanesljivi pripovedovalec

Viserys I.

Knjiga Ogenj in kri je napisana kot povzetek pripovedi Georga R. R. Martina več različnih piscev zgodovine v tistem času. Najbolj izstopa Goban, a tudi različni septniki in moistri imajo svoje različice dogodkov. Na glavnih ustvarjalcih je tako, da se odločijo, ko se zgodbe razlikujejo, kaj je resnica in katero verzijo zgodbe bodo prikazali v seriji.

9. Veliko število zmajev

Dragon

V seriji Igra prestolov smo imeli moč videti nekaj zmajev. Že po naslovu sodeč lahko sklepamo, da bo stanje v Zmajevi hiši popolnoma drugačno. Glede na to, da so v ospredju Targaryeni, ki imajo skoraj vsi svojega zmaja, kateri so tudi njihovo glavno orožje, si lahko predstavljate kaj sledi. Z razlogom se dogodkom tega časa reče Ples zmajev in prepričani smo, da bodo ustvarjalci znali to dostojno prikazati.

10. Vsaka epizoda je stala okrog 20 milijonov 

Prejšnjo točko bo moč uresničiti tudi zaradi velikega proračuna. HBO vse stavi na Zmajevo hišo in ustvarjalcem so omogočili gigantski proračun. Vsaka epizoda bi naj stala okrog 20 milijonov, nekatere, kjer prednjačijo zmaji, tudi nekaj več. Ni zanemarljivo, da so iz nič zgradili Kraljevi pristanek in dosti bolj obsežen železni prestol. Spektakel je zagotovljen.

Nove epizode vsak ponedeljek na HBO in HBO Max

Prva epizoda serije Zmajeva hiša bo na HBO ob 3:00 zjutraj v noči iz nedelje na ponedeljek. Takoj zatem bo na voljo tudi na HBO Max. Ponovitev bo v ponedeljek ob 20:00.

Vsak začetek tedna bomo za vas podrobno analizirali posamezno epizodo, da boste na tekočem prav z vsem. Spremljajte našo spletno stran in naša družabna omrežja za več informacij.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih