Sean Baker s filmom Anora osvojil zlato palmo v Cannesu

Zaključila se je 77. edicija filmskega festivala v Cannesu, ki velja za najbolj prestižnega in eminentnega v svetu filma. Letos smo v Franciji dobili prve vpoglede v nekatere najbolj pričakovane filme leta 2024, zlato palmo pa je na koncu domov odnesel ameriški filmar Sean Baker s filmom Anora. Nazadnje je ameriški film zlato palmo v Cannesu odnesel domov pred 13. leti.

Filmski festival v Cannesu je znan po tem, da nam vedno znova postreže z vrhunsko ponudbo filmov in tudi letos ni bilo nič drugače. Z velikim pompom je svoj življenjski projekt predstavil legendarni Francis Ford Coppola. Novo skupno sodelovanje sta predstavila tudi grški filmar Yorgos Lanthimos in dvakratna oskarjevka Emma Stone. Ne gre spregledati niti premiere filma Furiosa: Del sage Pobesneli Max ter številnih filmov, ki smo jih prav tako nestrpno pričakovali. Med njimi je bil tudi naslov Anora, ameriškega filmarja Seana Bakerja, in naša slutnja, da bi znali videti nekaj vrhunskega je bila pravilna, saj mu je uspelo osvojiti eno najbolj prestižnih nagrad v svetu filma.

Sean Baker Anora

Baker je bil ob razglasitvi šokiran in se v zahvalnem govoru pošalil »Ne vem prav dobro, kaj bom naredil s preostankom svojega življenja«.

Tragikomedija o eksotični plesalki

Sean Baker je v svetu filma znan po tem, da snema neodvisne filme o življenju spolnih delavcev. Podobno tematiko je obravnaval v filmih kot so Starlet, Tangerine, The Florida Project in Red Rocket. Tudi Anora spada v ta žanr, saj zgodba govori o eksotični plesalki, ki se poroči s sinom ruskega oligarha. Film kritiki označujejo kot tragikomedijo, mnogi pa so bili mnenja, da je preveč komercialen za uspeh na takšnem festivalu, a so se motili. Neodvisna distribucijska hiša NEON film je tako že peto leto zapored prejela zlato palmo, saj so bili zadnji štirje zmagovalci: Anatomija padca, Trikotnik žalosti, Titan in Parazit prav tako izdani pod njihovim okriljem.

V glavni vlogi filma Anora je Mikey Madison, kateri mnogi napovedujejo številne nagrade za igralsko predstavo v filmu, obenem pa si je brez dvoma odprla prenekatera vrata v Hollywoodu. Ostale igralske zasedbe ne bi označili kot pretirano znane, zato bo zanimivo videti kako bo film sprejet v času podeljevanja nagrad in na prihajajočih oskarjih.

Nagrade tudi v Indijo in Iran

Drugo najvišje priznanje festivala je t.i. Grand Prix nagrada oz. nagrada žirije. Ta je letos romala v roke indijski režiserki Pajal Kapadia, ki je v Cannesu predstavila film All We Imagine As Light. To je bil prvi indijski film v tekmovalnem sporedu v zadnjih 30. letih, zgodba pa govori o medicinskih sestrah, ki v Mumbaju spleteta tesno vez.

Posebno priznanje festivala je prejel iranski filmar Mohammad Rasoulof za film Seme svete fige. Ta je prejel najdaljši aplavz na letošnjem festivalu (12 minut) in bil do konca v igri tudi za zlato palmo. Politična melodrama je bila odlično sprejeta in bo resen kandidat za enega filmov leta.

Prvič nagrada transspolni igralki

Nagrado za najboljšega igralca je prejel Jesse Plemons (Kind of Kindness), ki v filmu odigra kar tri vloge: poslovneža, policista in člana kulta. Nagrada za najboljšo igralko je šla v roke igralske zasedbe filma Emilia Pérez, enega najbolj opevanih filmov festivala. Štiri igralke so si razdelile nagrado, Karla Sofía Gascón pa je s tem postala prva transspolna igralka z nagrado v Cannesu. Nagrado si je delila z Zoe Saldana, Seleno Gomez in Adriano Paz.

Zlata palma za kratki film s slovenskim pridihom

V kategoriji kratkega filma je zlato palmo osvojil 13-minutni film Mož, ki ni mogel molčati (Čovjek koji nije mogao šutjeti), ki je nastal v koprodukciji Hrvaške, Francije, Bolgarije in Slovenije. Sodelovala sta Slovenski filmski center in produkcijska hiša Studio Virc. Film je režiral Nebojša Slijepčević, postavljen pa je v Bosno in Hercegovino v leto 1993. Paravojaške sile v okviru etničnega čiščenja ustavijo potniški vlak. Med 500 potniki se upre le en.

 

Čovjek koji nije mogao šutjeti

Častne palme Meryl Streep, Georgu Lucasu in Studiu Ghibli

Za konec festivala je Francis Ford Coppola izročil častno zlato palmo za življenjsko delo svojemu dolgoletnemu prijatelju Georgu Lucasu. Ta, vidno ganjen, je povedal: “Prišel sem se vam zahvalit. Sem samo mulec, ki je odraščal sredi Kalifornije, obdan z vinogradi, in v San Franciscu snemal filme s svojim prijateljem Francisom Coppolo. Najini karieri sta potekali vzporedno, še posebej v San Franciscu. Pravzaprav kot režiser nobenega filma nisem posnel v Hollywoodu. V veliko čast mi je biti tu.”

Poleg Lucasa je zlata palma za življenjske dosežke letos romala v roke Meryl Streep in studia Ghibli.

Poiščite nas na družbenih omrežjih