Cannes 2024: Premiere številnih težko pričakovanih filmov

Filmski festival v Cannesu bo letos med 14. in 25. majem središče filmskega sveta. V Franciji bodo svoje nove filme predstavili številni priznani in uveljavljeni filmarji, ki z njimi ciljajo na največje možne nagrade. Videli bomo premiere s strani filmarjev kot so Francis Ford Coppola, Yorgos Lanthimos, George Miller, Paul Schrader, Ali Abbasi, Sean Baker, Kevin Costner in mnogih drugih. Festival v Cannesu tako še enkrat več upravičuje status največjega in najbolj eminentnega filmskega festivala na svetu.

Filmski festival v Cannesu iz leta v leto postreže s filmi, ki na koncu v očeh mnogih spadajo med najboljše tistega leta. Podobno je bilo lani, ko je slavil francoski film Anatomija padca, ki je nato na koncu prejel tudi oskarja za izvirni scenarij ter si prislužil številne nominacije na oskarjih, tudi za najboljši film. Letos je filmska zasedba še bolj zvezdniška, zato gre pričakovati, da bodo filmi, premierno predvajani letos v Cannesu, na koncu leta tudi med najboljšimi v očeh širše javnosti.

Vrača se Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola v svetu filma spada med nesmrtne. S trilogijo Boter in vojno klasiko Apokalipsa zdaj se je zacementiral kot eden največjih filmarjev vseh časov. Pri svojih 85. letih se mu ni treba več dokazovati, a mučilo ga je dejstvo, da nikoli ni povedal svoje najbolj osebne zgodbe. Vrsto let si je prizadeval za financiranje projekta Megalopolis in zdaj bo premierno predstavil svoj najbrž zadnji film. Igralsko zasedbo sestavljajo Adam Driver, Nathalie Emmanuel, Giancarlo Esposito, Forest Whitaker, Laurence Fishburne, Jon Voight, Talia Shire, Shia LaBeouf, Aubrey Plaza, Jason Schwartzman in Dustin Hoffman, film pa bo epska ZF drama. Coppola je že prejel dve zlati palmi na festivalih v Cannesu, leta 1974 za film Prisluškovanje, leta 1979 pa za Apokalipsa zdaj.

Megalopolis

Yorgos Lanthimos in Emma Stone znova združila moči

Še nekaj mesecev nazaj smo govorili o filmu Nesrečna bitja, ko sta grški režiser in ameriška igralka imenitno združila moči ter poskrbela za enega najboljših filmov lanskega leta. Emma Stone je prejela svojega drugega oskarja za igralko v glavni vlogi, Lanthimos pa se zdi vedno bližje prvemu zlatemu kipcu. Nesrečna bitja je premiero doživel na festivalu v Benetkah, kjer je tudi domov odnesel glavno nagrado v obliki zlatega leva, letos pa se je Lanthimos odločil svoj novi film premierno predvajati v Cannesu. Kind of Kindness oz. Dejanja usmiljenja se po napovedniku sodeč zdi kot njegov Pulp Fiction z imenitno igralsko zasedbo, zato celotna sedma umetnost že nestrpno čaka, kako bo Grk znova presenetil.

Furiosa izven tekmovalnega spored

Eden najbolj pričakovanih filmov leta 2024 je nedvomno Furiosa. George Miller se je prav tako odločil svojo prihajajočo mojstrovino pokazati v Cannesu, a izven tekmovalnega sporeda. Prvi napovednik je osupnil vse in pričakovanja so izredno visoka. Igralsko zasedbo sestavljajo Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth, Tom Burke in mnogi drugi.

Furiosa

Številni skriti dragulji

Med t.i. skrite dragulje festivala, ki bi znali poskrbeti za zanimive debate nedvomno štejemo film The Apprentice, iranskega filmarja Alija Abbasija. Film bo biografska zgodba o vzponu Donalda Trumpa, ki ga bo upodobil Sebastian Stan. V stranskih vlogah bosta zmeraj odlična Jeremy Strong, v vlogi Royja Cohna, in Maria Bakalova, v vlogi Ivane Trump. Glede na to, da je v ZDA volilno leto in Trump znova kandidira, bi znal ta film zelo deliti gledalce predvsem v Ameriki.

Svoj novi projekt bo predstavil tudi Kevin Costner, ki prihaja s filmom Horizon, American Saga, v katerem ima tudi sam glavno vlogo. Družbo mu bo delala Sienna Miller in številni ostali.

Z velikim zanimanjem čakamo nov projekt Seana Bakerja, ki je nedavno navdušil s filmom Red Rocket. Tokrat bo predstavil film Anora, v glavni vlogi katerega bo Mikey Madison, ki bi znala prav s to vlogo eksplodirati na površje Hollywooda.

Paul Schrader se vrača s filmom Oh Canada, kjer bo predstavil zgodbo vojnega dezerterja, ki je zbežal v Kanado, da bi se izognil vpoklicu v vojsko v času vietnamske vojne. V glavni vlogi je vroči Jacob Elordi, v stranskih pa znana imena kot so Uma Thurman, Richard Gere in Michael Imperioli.

O Davidu Cronenbergu veliko besed ni potrebno izgubljati. Eden največjih filmarjev vseh časov v svojem žanru letos prihaja v Cannes s filmom The Shrouds. V glavni vlogi bo Vincent Cassel, družbo pa mu bosta delala Diane Kruger in Guy Pearce. Pričakujte še eno popolnoma noro zgodbo, ki si jo lahko izmisli samo um Davida Cronenberga.

The Shrouds

Predsednica žirija je Greta Gerwig

Greta Gerwig, režiserka filma Barbie, je šele druga ženska predsednica žirije v zgodovini festivala v Cannesu in pri svojih 40. letih tudi druga najmlajša v tej vlogi. V obeh kategorijah jo je »prehitela« Sophia Loren, ki je to vlogo opravljala leta 1966 pri vsega 31. letih.

Greta Gerwig heart

Filmski festival v Cannesu bo letos potekal med 14. in 25. majem. Pričakujemo praznik filma in vpogled v nekatere najboljše filme leta 2024. O festivalskem dogajanju bomo poročali tudi mi, zato spremljajte naše novice in vsebino na družbenih omrežjih.

Poiščite nas na družbenih omrežjih