10 najbolj pričakovanih filmov leta 2024

Leto 2023 je bilo polno odličnih filmov, ki smo jih nestrpno pričakovali in tudi v letu 2024 ne bo prav nič drugače. 2024 ponuja številne velike naslove, ki bodo v kinodvorane zagotovo privabili množice gledalcev. Spet bo veliko nadaljevanj že poznanih zgodb in likov, a se vmes najdejo tudi zelo privlačne originalne zgodbe. Za vas smo izluščili ključne, ki jih v letu 2024 absolutno ne smete zamuditi.

Filmsko leto 2024 bo zelo pestro in raznoliko. Pričakujemo dokončen zaton filmov o superjunakih, katere bodo zamenjale nove, upajmo precej boljše zgodbe. Dobili bomo nadaljevanja številnih legendarnih franšiz. Ustvarjalci pa bodo poskusili predstaviti tudi nekaj popolnoma novih projektov in srčno upamo, da jim to čim bolje uspe, saj kvalitetnih originalnih zgodb ni nikoli preveč.

Lestvico najbolj pričakovanih filmov smo sestavili na podlagi pričakovanj filmske javnosti, predvidenega obiska, verjetnosti za nagrade in naših preferenc.

Ogromno nadaljevanj, številni novi zanimivi projekti

Med filmi, ki se za las niso uvrstili na našo lestvico, a jih bomo kljub temu z veseljem pogledali in pokrivali bi izpostavili naslove kot so The Fall Guy, Madame Web, The Blitz, The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim, Twisters, The Bikeriders, ter številna nadaljevanja iz znanih franšiz, kot so Deadpool 3, Despicable Me 4, Paddington in Peru, Inside Out 2, Kung Fu Panda 4, A Quiet Place: Day One, Saw XI, Beetlejuice 2 in mnoge druge.

Naš izbor najbolj pričakovanih filmov leta 2024 sestavljajo:

10. Bob Marley: One Love (15. februar)

Bob Marley movie

V letu 2024 dobimo številne biografske filme, zato je nehvaležno izpostaviti samo enega, pa vendar smo storili prav to. Med najbolj pričakovane filme smo uvrstili film Bob Marley: One Love, ki v naše kinematografe prihaja že naslednji mesec. Kralj reggae glasbe je eden najbolj kultnih ljudi na svetu in srčno upamo, da bo film dostojen njegovemu imenu. V gromozanske čevlje si je drznil stopiti Kingsley Ben-Adir, pri produkciji filma pa je sodelovala celotna družina Marley, ne čelu s sinom Ziggyjem in ženo Rito. V najslabšem primeru si bomo dve uri naglas prepevali legendarne hite Boba Marleyja. Ne sliši se slabo.

9. Mufasa: The Lion King (19. december)

Mufasa

Levji kralj še danes velja za enega najboljših animiranih filmov vseh časov. Nekoliko manj posrečena predelava iz leta 2019 je bila še vedno finančno zelo uspešna in Mufasa: The Lion King je verjetno eden tistih filmov, ki bo zagotovo prebil mejo ene milijarde zaslužka. Barry Jenkins bo v glasbeni drami s fotorealistično animacijo poskušal orisati življenje kralja Mufase in njegov odnos z bratom Scarom preden je na svet prišel mladi Simba. Pričakujte čustveno zgodbo z veliko humorja in odlične glasbe.

8. Ballerina (6. junij)

Ballerina

Oboževalci franšize John Wick, pozor! Prihaja spin-off z naslovom Ballerina. Vlogo glavne pretepačice bo prevzela Ana de Armas, zgodba pa je postavljena v čas med tretjim in četrtim filmom iz franšize John Wick. To seveda pomeni, da bo v akciji ponovno tudi Keanu Reeves. Ballerina bo v filmu iskala maščevanje za smrt svoje družine. Pričakujte noro akcijo, tokrat z žensko v glavni vlogi. Ne dvomimo, da bo pokalo.

7. Challengers (25. april)

Challengers oz. Izzivalca je film studia Warner Bros. katerega izid je bil iz leta 2023 prestavljen na 2024. Razlog je preprost. Glavna zvezdnica filma Zendaya lani zaradi stavke sindikata igralcev ni smela promovirati filma. To v praksi pomeni, da k ogledu ni mogla povabiti svojih 184 milijonov sledilcev, navdušiti stare in mlade na pogovornih oddajah in podobno. Film se zdi kot pohotna športna drama v ospredju katere sta tenis in seks. Družbo ji delata Josh O’Connor, ki se ga spomnite iz serije The Crown, in Mike Faist, ki je na filmsko sceno prodrl v Spielbergovi različici Zgodbe z zahodne strani. Za režijo je poskrbel italijanski režiser Luca Guadagnino. Pričakujte nepričakovano.

6. Furiosa: A Mad Max Saga (23. maj)

Furiosa

Ljubitelji akcije bodo ponovno prišli na svoj račun. Prihaja nov film iz franšize Pobesneli Max. Tokrat bomo pod drobnogled vzeli mlado Furioso. Verjetno se še spomnite, da jo je v filmu Cesta besa upodobila Charlize Theron. Zdaj bomo dobili predzgodbo tega lika, zato je v velike čevlje stopila Anya Taylor-Joy. Družbo ji bodo delala druga imenitna imena, kot sta Chris Hemsworth in Tom Burke, za kamero pa bo ponovno George Miller. Pripravite se na vratolomno postapokaliptično akcijsko pustolovščino. V naših kinematografih še v prvi polovici leta.

5. Nosferatu (25. december)

Nosferatu

Nosferatu iz leta 1922 velja za enega najboljših filmov vseh časov. Dobrih sto let kasneje se je moderne predelave zgodbe o Drakuli lotil vrhunski mladi filmar Robert Eggers. Slednji iz filma v film dokazuje, da je sam svoj žanr in težko bi zanj našli bolj primeren projekt, kot je Nosferatu. V glavni vlogi Drakule je tokrat Bill Skarsgård, ki se je že dokazal v podobno srhljivih vlogah. Tudi preostala igralska ekipa je vrhunska in pričakujemo lahko zelo žanrski film, ki bo ob koncu leta verjetno na številnih lestvicah najboljših filmov kritikov po svetu. Popolno božično darilo.

4. Mickey 17 (28. marec)

Mickey 17

Bong Joon-ho je s filmom Parazit poskrbel za zgodovinski trenutek v filmski industriji ter dostavil enega najboljših filmov vseh časov, ki je z lahkoto pobral vse glavne nagrade v zelo močnem filmskem letu 2019. Na njegov naslednji projekt smo čakali kar precej časa in letos bomo videli filmsko adaptacijo knjižne uspešnice Mickey7 iz leta 2022. V glavni vlogi je Robert Pattinson, zgodba pa je precej futuristična. Filmska stroka pričakuje, da bo Mickey 17 eden najbolj resnih igralcev na oskarjih naslednje leto, saj je Bong Joon-ho z leti namreč postal garancija za odličen film. Že kmalu v naših kinematografih.

3. Gladiator 2 (21. november)

Mescal

Na prvi pogled bi dejali, da nadaljevanja enega najboljših in najuspešnejših filmov vseh časov enostavno ne potrebujemo. To so zmeraj trdili tudi ustvarjalci prvega filma, na čelu z režiserjem Ridleyjem Scottom, a po 23. letih je ta na mizo dobil scenarij, ki se mu ni mogel upreti. Potem ko ga je v prvem filmu rešil Maximus, je Lucius, Commodusov nečak, zdaj odrasel moški. V glavni vlogi se bo preizkusil Paul Mescal, eden najboljših mladih igralcev na svetu ta hip, tudi v stranskih vlogah pa ne bo manjkalo velikih imen – Denzel Washington, Pedro Pascal in drugi bodo poskušali poskrbeti za to, da bo nadaljevanje vredno našega časa.

2. Joker: Folie à Deux (3. oktober)

Joker je leta 2019 šokiral svet s svojo brutalno zgodbo in šokantnim razpletom. Joaquin Phoenix je navdušil v glavni vlogi ter zasluženo prejel oskarja in mislili smo, da je s tem zgodba zaključena. Pa ni. Film je bil preveč uspešen, da studio ne bi poskusil zaslužiti še nekaj dodatnega denarja, zato letos dobimo nadaljevanje. Phoenixu se bo pridružila Lady Gaga v vlogi Harley Quinn, film, ki bo tokrat muzikal, pa bo ponovno režiral Todd Phillips. Ta projekt ima ogromen potencial, na drugi strani pa je lahko tudi katastrofa vseh katastrof. Imamo občutek, da bo nadaljevanje še bolj delilo mnenja kot prvi film. Komaj čakamo oktober.

1. Dune: Peščeni planet, 2. del (29. februar)

Dune 2

Drugi del sage Dune: Peščeni planet bi morali na velika platna dobiti že lani, ko smo ga označili za najbolj pričakovan film leta 2023. Stavki sindikata igralcev ter scenaristov sta povzročili premik izida na leto 2024 in prav nič manj filma ne pričakujemo letos. Prej obratno, pričakujemo ga še bolj. V vmesnem času smo dobili številne napovednike, ki zgolj dodatno dvigujejo apetite. Pripravite se na spektakularno filmsko dogodivščino, ki vas bo popeljala na epsko popotovanje in na velika platna dostavila fenomenalen razplet legendarnega romana Franka Herberta. Že kmalu v naših kinematografih.

Obeta se fenomenalno filmsko leto 2024

Filmsko leto 2024 veliko obeta in z nestrpnostjo pričakujemo številne filme. Našlo se bo nekaj za stare, mlade, ljubitelje znanstvene fantastike, superjunakov, grozljivk, dram in komedij. Vrhunski ustvarjalci še vedno obvladajo, nova generacija pa pozitivno preseneča.

V ekipi Filmologije smo veliki zagovorniki edinstvene filmske izkušnje, ki jo omogoča ogled filmov v kinu, zato apeliramo, da si večino filmov, če se le da, pogledate v družbi prijateljev, partnerja, družine ali sami v lokalnih kinematografih. Prav tako bodimo proaktivni in se odzovimo, ko slovenski ustvarjalci v naše kinodvorane pošljejo svoj izdelek, saj s tem podpiramo razvoj slovenske kulture. Obiščite in tako podprite tudi številne slovenske filmske festivale v prihajajočem letu.

Aktualne recenzije vseh omenjenih filmov in s tem povezane novicelestvice in kolumne najdete na naši spletni strani in na naših socialnih omrežjih.

Poiščite nas na družbenih omrežjih