Častna zlata palma festivala v Cannesu v roke Meryl Streep

Letošnja 77. edicija filmskega festivala v Cannesu bo za svoje igralske predstave počastila legendarno Meryl Streep. Slednja velja za eno največjih igralk vseh časov, a je festival v Franciji doslej obiskala zgolj enkrat – leta 1989 in takrat tudi prejela nagrado za najboljšo igralko v filmu Krik v temi. Poleg nje se bodo poklonili tudi Georgu Lucasu in Studiu Ghibli.

Meryl Streep se pri svojih 74. letih lahko pohvali z 21 nominacijami na podelitvi oskarjev, kar jo z naskokom uvršča na prvo mesto. V svoji bogati karieri je prejela številne nagrade, tudi tri oskarje ter nagrado za najboljšo igralko na številnih festivalih. V Cannesu se ji bodo prav zato letos poklonili, saj želijo tako počastiti njeno veličastno kariero.

Kultne vloge ene največjih vseh časov

Meryl Streep je znana po svojih predstavah v filmih kot so Kramer proti Kramerju, Sofijina odločitev, Lovec na jelene, Moja Afrika, Najini mostovi, Hudičevka v Pradi, Železna Lady in Mamma Mia! ter nadaljevanju Mamma Mia! Spet začenja se. Festival v Franciji je obiskala zgolj enkrat, leta 1989, ko je za igro v filmu Krik v temi prejela nagrado za najboljšo igralko. Organizatorji festivala so se odločili Meryl Streep počastiti, saj je “del naše skupne domišljije, naše skupne ljubezni do filma”.

Sama je o tej časti povedala: “Izjemno sem počaščena ob novici o tej prestižni nagradi. Nagrada v Cannesu je za mednarodno skupnost umetnikov vedno predstavljala najvišji dosežek v filmski umetnosti,” je dejala bodoča nagrajenka in dodala, da ob vseh, ki so nagrado prejeli pred njo, “občuti v enaki meri tako ponižnost kot vznemirjenje“.

Častno zlato palmo bodo organizatorji podelili tudi Georgu Lucasu, očetu franšize Vojne zvezd, prvič pa bodo nagradili tudi kolektiv, saj bo častno zlato palmo prejel tudi japonski studio Ghibli, ki je poskrbel za revolucijo v svetu filmske animacije in še danes velja za standard na tem področju. Na zadnji podelitvi oskarjev je prav njihov film Fant in čaplja prejel oskarja v tej kategoriji.

Kmalu začetek festivala

Festival bo potekal med 14. in 25. majem. Predsednica žirija bo Greta Gerwig, kateri bodo pomagali Omar Sy, Hirokazu Kore-eda, Lily Gladstone, Eva Green, Juan Antonio Bayona, Nadine Labaki in Pierfrancesco Favino.

Poiščite nas na družbenih omrežjih