SAG nagrade: Številna presenečenja razburkala boj za oskarje

Bodo zmagovalci slavili tudi na podelitvi oskarjev?

Screen Actors Guild (SAG) nagrade oz. nagrade Združenja filmskih igralcev veljajo poleg oskarjev za najbolj prestižne, saj se podeljujejo s strani igralskega ceha. Zmagovalce tako izbirajo igralci, vključeni v sindikat SAG-AFTRA, in so navadno dober napovednik za oskarje. Letos smo bili dobili nekaj pričakovanih, pa tudi nekaj zelo presenetljivih zmagovalcev. Se lahko to preslika na podelitev oskarjev?

Nagrade SAG se redno podeljujejo od leta 1995 naprej in so razdeljene v dva sklopa: Igralske nagrade za predstave v filmih in igralske nagrade za predstave v TV serijah. Najvišjo možno nagrado za komedijo in dramo v teh dveh sklopih imenujemo »igralec«; dobi pa jo zmagovalec, kateri prejme največ glasov iz izbrane žirije 2000 članov.

sag nagrada

Žirijo vsako leto sestavlja 2000 naključno izbranih članov sindikata SAG-AFTRA. Ta skupaj šteje slabih 200.000 igralcev in ker tudi na oskarjih predstavlja največji delež glasovalcev, so nagrade SAG navadno odličen napovednik za oskarje.

Fraser, Butler ali Farrell?

V glavni moški vlogi nimamo pravega favorita. Če med kritiki najvišje kotira Colin Farrell za predstavo v filmu Duše otoka, je v zadnjih tednih večinoma nagrade pobiral Austin Butler za upodobitev Elvisa v istoimenskem filmu. SAG nagrado je zdaj domov odnesel Brendan Fraser za predstavo v filmu Kit. Tako pred oskarji ni jasno, kdo je v najboljšem položaju, kar obeta dramo na sami podelitvi.

V stranski moški vlogi ni bilo presenečenj, slavil je namreč Ke Huy Quan za vlogo v filmu Vse povsod naenkrat. S tem je postal prvi moški igralec azijskega porekla, ki mu je uspelo osvojiti SAG nagrado. Na podelitvi oskarjev se njegova edina resna konkurenca zdi Barry Keoghan za predstavo v filmu Duše otoka.

Ke Huy Quan

V ženskih kategorijah stvari postajajo zanimive

V glavni ženski vlogi je bila sezona nagrad zaenkrat precej jasna. Cate Blanchett je za svojo neverjetno predstavo v filmu Tár osvojila vse pomembne nagrade do zdaj in prav to smo pričakovali tudi tokrat ter čez 14 dni na podelitvi oskarjev. Pet pred dvanajsto je prišlo do preobrata, saj je SAG nagrado osvojila Michelle Yeoh za vlogo v filmu Vse povsod naenkrat, kar pomeni, da tretji oskar Cate Blanchett ni več samoumeven.

Michelle Yeoh SAG

Še večje presenečenje smo doživeli v kategoriji igralke v stranski vlogi. Če sta boj zaenkrat bili Angela Bassett (Črni panter: Wakanda za vedno) in Kerry Condon (Duše otoka), smo v zadnjem trenutku dobili še tretje ime. Jamie Lee Curtis, legendarna igralka, je zelo presenetljivo prejela SAG nagrado kolegov in kolegic za svojo predstavo v Vse povsod naenkrat. Mnogi so bili mnenja, da sploh ne bi smela biti nominirana in da bi več pozornosti moralo iti Stephanie Hsu, a očitno je prepričala kolege.

Vse povsod naenkrat pred oskarji favorit številka ena

Ker so SAG nagrade osredotočene na predstave igralcev, ne podeljujejo ločene nagrade za film leta. Njihova verzija tega je nagrada za najboljši igralski ansambel. Letos je nagrada romala v roke igralskega ansambla Vse povsod naenkrat, ki je prejel tudi tri individualne nagrade. Pred tem so prejeli tudi nagrado Združenja producentov, ki je najboljši pokazatelj kategorije za najboljši film, saj uporablja isti način glasovanja, zato bo vse drugo kot njihova zmaga na oskarjih veliko presenečenje.

SAG 2023 Ensamble

Beli lotos in Abbott Elementary slavila v TV kategorijah

Nagrade SAG v kategoriji televizije imajo nekoliko manjši vpliv na Emmye (glavne TV nagrade), a niso zato nič manj prestižne. V kategoriji najboljšega igralca v glavni vlogi dramske serije je slavil Jason Bateman za svojo predstavo v zadnji sezoni serije Ozark. Pri ženskah je nagrada romala v roke Jennifer Coolidge za predstavo v drugi sezoni serije Beli lotos.

Za najboljšega igralca v humoristični seriji je kipec prejel izvrstni Jeremy Allen White  za fenomenalno igro v seriji The Bear. Pri ženskah je ta čast še drugo leto zapored pripadla Jean Smart v seriji Hacks.

Za igralski ansambel je slavila ekipa favoritov, Beli lotos v kategoriji drame in Abbott Elementary v kategoriji komedije.

SAG 2023 white lotus

Pred oskarji še marsikaj odprto

Zdi se, da je podelitev nagrad SAG še dodatno zameglila dogajanje pred podelitvijo oskarjev. Zmagovalci v igralskih kategorijah so namreč popolnoma drugačni kot en teden prej na podelitvah BAFTA. Edina jasna favorita sta Cate Blanchett in Ke Huy Quan. V glavni moški vlogi in stranski ženski vlogi pa so zadeve odprte. Lani so nagrade SAG pravilno napovedale vse štiri zmagovalce na oskarjih, tako da bomo videli ali se bo ta trend nadaljeval in že poznamo štiri nove oskarjevce.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih