Recenzija: Vse povsod naenkrat

»Najbolj drzen film leta«

Vse povsod naenkrat oz. Everything Everywhere All at Once je z naskokom najbolj drzen film leta, ki bo za mnoge mogoče preveč odštekan, a ga ravno to dela tako edinstvenega in posebnega. Studio A24 je v preteklosti že poskrbel za velike hite, a noben njihov film do zdaj ni bil tako dobičkonosen kot prav Vse povsod naenkrat. V ZDA je že postal fenomen in zakaj ne bi uspešne zgodbe ponovil tudi pri nas? Predlagamo obisk kinematografov, dokler je film še na sporedu.

Kdaj vas je nazadnje kakšen film prijetno presenetil? Ne zgodi se ravno pogosto, kajne? Prej obratno. Prepogosto naletimo na negativna presenečenja. Film Vse povsod naenkrat spada v prvo skupino. O filmu smo pred ogledom slišali veliko pozitivnega, zato so bila pričakovanja precej visoka in film jih je bolj kot ne upravičil. Edinstvena filmska kreacija, ki prinaša nekaj svežega, hkrati pa ima srce in dušo.

Vse povsod naenkrat v osnovi govori o kitajski priseljenki Evelyn Wang, katera vodi družinski posel lokalne pralnice. Nekega dne se med revizijo poslovanja pralnice kot strela iz jasnega pojavi nekdo, ki ji popolnoma spremeni pogled na svet in jo postavi pred veliko nalogo. Samo ona lahko reši svet, a se mora za to povezati s svojimi drugimi »jazi« v multivesoljih, s čimer vidi številna potencialna življenja, ki bi jih lahko živela.

Michelle Yeoh

Film je nemogoče popredalčkati v določen žanr, saj je ravno to njegov čar. Ima elemente črne komedije, družinske drame, akcije, animacije in znanstvene fantastike. Vse se dopolnjuje in povezuje v odštekano celoto, kakršne še zagotovo niste videli.

Režiserja in pisca scenarija sta Dan Kwan in Daniel Scheinert. Slednja sta v preteklih projektih že pokazala »odpičeno« žilico pri svojem ustvarjanju, a Vse povsod naenkrat vse skupaj dvigne na novo raven. Najprej je bil v glavni vlogi predviden legendarni Jackie Chan, a sta si nato premislila in to priložnost ponudila prav tako legendarni Michelle Yeoh.

Igralska ekipa, na čelu s protagonistko, je vrhunska in idealna za svoje vloge. Prav vsi svoje delo opravijo fantastično. Pozitivno izstopa predvsem Ke Huy Quan, ki igra več različic moža Waymonda in brez težav parira Michelle Yeoh, ki je vrhunska.

Ku Huy Quan

Težko rečemo, kaj je najboljši del filma, saj je vse zelo dobro. Zagotovo sta odlična režija in zgodba temelj filma. Vendar ne gre zanemariti vloge montaže in glasbene podlage. Prva je zelo hitra, zato imamo ves čas občutek, da se nekaj dogaja in nikoli nismo zdolgočaseni. Glasbena podlaga pa se izvrstno vključuje ob primernih trenutkih.

Zgodba vam bo zagotovo dala misliti. Je zelo večplastna in progresivna. Za nekoga govori o priseljencih v ZDA in ustvarjanju boljšega življenja. Spet drugi bodo videli izvrstno znanstvenofantastično zgodbo, tretji pa šolsko uro o soočanju z nihilizmom in iskanjem smisla življenja. Ste se kdaj vprašali kam bi zavilo vaše življenje, če bi lahko spremenili samo eno stvar iz vaše preteklosti? No, Evelyn to izve. Večkrat.

Koreografija akcijskih prizorov, ki jih ni malo, je odlično dodelana in občasno imamo občutek, da gledamo največje hite azijske filmske zgodovine na čelu katerih sta Bruce Lee in Jackie Chan s pomembno razliko. Eksekucija nasprotnika je v tem primeru dosti bolj bizarna.

Michelle Yeoh

Prav veliko minusov pri filmu ne boste našli. Zagotovo to ni film za vse vrste gledalcev. Je namreč precej bizaren in intelektualno zahteven, v kolikor ga želite v popolnosti dojeti. Iz tega razloga ni enostaven za ogled, a po naše ga ravno to dela tako dobrega. Generičnih filmov je dandanes tako ali tako preveč. Film dostikrat res hodi po robu bizarnosti oz. ga nekajkrat prestopi, kar verjetno ne bo vsem ugajalo.

Film bi priporočali vsem, ki imajo radi odštekane filmske izdelke, ki skrivajo polno humorja, obenem pa tudi nekaj znanstvene fantastike in odlične akcijske sekvence.

Vse povsod naenkrat je z razlogom označen kot eden najboljših filmov leta 2022 do zdaj. Trenutno se predvaja v vseh večjih slovenskih kinematografih, a vprašanje je, kako dolgo bo še temu tako, zato pohitite v kino in si ga oglejte. Ne bo vam žal.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Odštekana in inovativna zgodba
  • Izvrstna Michelle Yeoh
  • Odlične akcijske sekvence
  • Fantastična montaža in prehodi med multivesolji

MINUSI

  • Občasno prestopi razumno mejo bizarnosti

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih