SAG nagrade: Razburkane igralske kategorije pred podelitvijo oskarjev

Bodo zmagovalci slavili tudi na podelitvi oskarjev?

Screen Actors Guild (SAG) nagrade veljajo poleg oskarjev za najbolj prestižne, saj se podeljujejo s strani igralskega ceha. Zmagovalce tako izbirajo igralci, vključeni v sindikat SAG-AFTRA, in so odličen napovednik za oskarje. Letos smo bili dobili nekaj pričakovanih, pa tudi nekaj zelo presenetljivih zmagovalcev. Se lahko to preslika na podelitev oskarjev?

Nagrade SAG se redno podeljujejo od leta 1995 naprej in so razdeljene v dva sklopa: Igralske nagrade za predstave v filmih in igralske nagrade za predstave v TV serijah. Najvišjo možno nagrado za komedijo in dramo v teh dveh sklopih imenujemo »igralec«; dobi pa jo zmagovalec, kateri prejme največ glasov iz izbrane žirije 2000 članov.

sag nagrada

Žirijo vsako leto sestavlja 2000 naključno izbranih članov sindikata SAG-AFTRA. Ta skupaj šteje slabih 200.000 igralcev in ker tudi na oskarjih predstavlja največji delež glasovalcev, so nagrade SAG navadno odličen napovednik za oskarje.

Will Smith utrdil status favorita pred oskarji

V glavni moški vlogi je status favorita potrdil Will Smith za svojo predstavo v filmu Kralj Richard. Zdi se zelo verjetno, da bo tudi na podelitvi oskarjev prejel prvi čislan kipec in dal piko na i izjemni karieri. V stranski moški vlogi je prišlo do pozitivnega presenečenja, slavil je namreč Troy Kotsur za vlogo v filmu CODA. Tam upodobi gluhonemega očeta in ima ključno vlogo v zgodbi in njenem čustvenem razpletu. Favorit na stavnicah, Kodi Smit-McPhee (Moč Psa), je tokrat ostal praznih rok, a se zdi pred oskarji še vedno v dobri poziciji.

SAG Troy Kotsur

V ženskih kategorijah zelo zanimivo

V glavni ženski vlogi je sezona nagrad precej kaotična. Na SAG nagradah tako med nominirankami ni bilo Kristen Stewart (Spencer) in Penélope Cruz (Vzporedni materi), namesto njiju sta bili nominirani Lady Gaga (Hiša Gucci) in Jennifer Hudson (Respect), tako da je zelo težko ovrednotiti težo zmage Jessice Chastain (The Eyes of Tammy Faye). Slednja je v filmu fenomenalna, a tudi ta zmaga je še ne postavlja na čelo favoritinj. Akademija namreč obožuje Olivio Colman (The Lost Daugter), Nicole Kidman (Being the Ricardos) pa je pred kratkim prejela zlati globus, zato je ta kategorija pred podelitvijo najpomembnejšega kipca sezone še odprta.

SAG Jessica Chastain

V stranski ženski vlogi je popolnoma drugače. Ariana DeBose (Zgodba z zahodne strani) se zdi izrazita favoritinja in zdi se praktično gotovo, da bo tako kot njena predhodnica, Rita Moreno, slavila za isto vlogo 60 let kasneje.

CODA postaja črni konj pred oskarji

Ker so SAG nagrade osredotočene na predstave igralcev, ne podeljujejo ločene nagrade za film leta. Njihova verzija tega je nagrada za najboljši igralski ansambel. Letos je nagrada romala v roke igralskega ansambla CODA, ki pred podelitvijo oskarjev postaja črni konj, ki lahko preseneti Moč psa, ki ostaja izrazit favorit.

SAG CODA

Squid Game presenetil v igralskih kategorijah

Nagrade SAG v kategoriji televizije imajo nekoliko manjši vpliv na Emmye (glavne TV nagrade), a niso zato nič manj prestižne. V kategoriji najboljšega igralca v glavni vlogi dramske serije je slavil Lee Jung-jae za svojo izjemno predstavo v seriji Squid Game. Tudi pri ženskah je nagrada romala v roke simpatične Jung Ho-yeon iz Squid Game.

SAG Squid Game

Za najboljšega igralca v humoristični seriji je kipec ponovno prejel Jason Sudeikis za fenomenalno upodobitev trenerja Teda Lassa v istoimenski seriji. Pri ženskah je ta čast pripadla Jean Smart v seriji Hacks.

Za igralski ansambel je slavila ekipa favoritov, Succession (Nasledstvo) v kategoriji drame in Ted Lasso v kategoriji komedije.

Ted Lasso

Favoriti pred oskarji še vedno niso čisto jasni

Zdi se, da je podelitev nagrad SAG še dodatno zameglila dogajanje pred podelitvijo oskarjev. Edina jasna favorita sta Will Smith in Ariana DeBose. V glavni ženski vlogi in stranski moški vlogi pa so zadeve odprte. Lani so nagrade SAG pravilno napovedale samo dva zmagovalca na oskarjih (pred tem v petih letih 16 od 20), tako da bomo videli ali se bo lanski trend nadaljeval ali že poznamo štiri nove oskarjevce.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih