Recenzija: Flash

»Pozitivno presenečenje«

Flash je najnovejši film studia Warner Bros., ki predstavi izvirno zgodbo istoimenskega superjunaka iz DC stripov. Barry Allen oz. Flash je znan po tem, da je neverjetno hiter, hitrejši tudi od svetlobne hitrosti, in to svojo supermoč uporablja za pomoč ljudem v stiski, občasno pa tudi za vsakdanja človeška opravila. V preteklosti smo ga že videli v okviru Lige pravičnih. Tudi tokrat sodeluje z Batmanom, Superosebo in, za kratek čas, s Čudežno žensko. Film ne predstavlja nič bistveno novega v superjunaškem žanru, a je kljub temu izpeljan zelo dobro in spada med boljše filme v okviru tega žanra.

Film o Flashu je v razvoju že od poznih 80-tih let prejšnjega stoletja. Ustvarjalcem nikakor ni uspelo poenotiti vizije, ki bi zadovoljila odgovorne, hkrati pa tudi ljubitelje stripov. Šele leta 2014 se je znova začelo bolj konkretno govoriti o tem, da bo sloviti Flash dobil svojo filmsko različico. Za igralca so izbrali Ezro Millerja in takrat se je to zdel zadetek v polno. Slabih 10 let kasneje je film po kaotični produkciji, pravnih težavah glavnega zvezdnika filma, menjavah na vodstvu studia DC in drugih peripetijah le prispel v svetovne kinematografe. Tom Cruise je bil nad filmom pozitivno presenečen. Tudi mi lahko po ogledu rečemo podobno.

Zgodba filma Flash govori o Barryju Allenu, ki kot Flash potuje nazaj v čas, da bi spremenil dogodke iz svoje preteklosti – natančneje, želi preprečiti smrt svoje matere in posledično pridržanje svojega očeta, ki je glavni osumljenec. Barry ve, da je oče nedolžen, a tega nikakor ne more dokazati, obenem pa močno pogreša svojo mati. Rekli boste, še en film o multivesolju, to smo že videli. To delno drži, a je Flash vseeno toliko drugačen od tovrstnih filmov, da prinaša nekaj svežega v (do zdaj) temačne zgodbe DC superjunakov. Film je simpatična akcijska komedija, ki na prebrisan način pove zgodbo glavnega lika, hkrati pa predstavi dovolj preobratov, da ostaja zanimiva do konca.

Flash slika 1

Glavni adut filma je zagotovo humor. DC filmi, sploh tisti pod okriljen Zacha Snyderja, so znani po tem, da so precej temačni. Tako bi se naj DC filmske adaptacije razlikovale od Marvelovih. Po 15 letih tovrstnih filmov je jasno, da ljubitelji superjunakov raje gledajo bolj sproščene filmske adaptacije stripov (saj se zavedajo, da v veliki meri ti filmi niso višek umetnosti, temveč bolj zabava), kot pa filme, ki so preresni. Flash izvrstno ujame generacijo Z, ima konstanten humor, ponudi nekaj bonbončkov za najbolj zveste ljubitelje tega sveta in zelo dobro izpolni svoje poslanstvo.

Ezra Miller v glavni vlogi je odličen. Ker vam ne bi radi pretirano pokvarili zgodbe, ne bomo šli v podrobnosti, z izjemo tega, da se pripravite na dvojno dozo Ezre Millerja, ki vas bo tako nasmejal kot ganil do solz. S tem trikom so ustvarjalci uspeli organsko povedati njegovo predzgodbo, obenem pa ujeti otroško igrivost ob pridobitvi supermoči. Miller v tem filmu zagotovo potrdi svojo igralsko širino in škoda, da ima v osebnem življenju resne težave, ki bi mu znale skrajšati njegovo igralsko kariero.

Barry Allen x2

Režija Andyja Muschiettija je zelo dobra. Film je dolg kar 2h in 24 minut, a se na nobeni točki ne vleče. Tempo filma je hiter, zabaven in gledalca trdno drži na sedežu. Tudi tihi, čustveni deli filma, so dobro umeščeni in služijo svojemu namenu ter niso pretirano klišejski. Zgodba Christine Hodson navdih črpa iz stripa številka 123, Flash of Two Words. V zadnjem času smo videli precej zgodb o multivesolju in potovanju skozi čas. Tudi splošno gledano smo se v zadnjih letih precej nasičili s (pre)številnimi filmi o superjunakih. Flash je vseeno dovolj drugačen, predvsem pa ima srce na pravem mestu, da ga lahko štejemo med boljše filme tega žanra.

Vsekakor bi med največje pluse filme uvrstili glasbo Benjamina Wallfischa, ki zelo dobro dopolnjuje dogodke na velikem platnu. Še bolj so nas navdušili vsi prizori z Batmanom. Z razlogom je slednji najbolj »kul« superjunak in tudi tokrat so se ustvarjalci izkazali z modernimi različicami batmobilov, kot tudi z nostalgičnimi potovanji nazaj v preteklost, da so potešili tudi apetite dolgoletnih oboževalcev.

Batman

Kaj v filmu ni delovalo? Vsekakor Supergirl, general Zod in zaključni spopad. Tako Superman kot Supergirl sta enostavno tako neverjetno močnejša od vseh ostalih, da ob njunih dvobojih supermoči drugih junakov razvodenijo. CGI je občasno zelo slab. Tudi veliki zlikovec, general Zod, je bil preveč v ozadju. Njegova moč in motivacija sta za gledalca enigma in posledično zaključni dvoboj ne ponudi zadoščenja. Tega gledalec dobi v bolj intimnih trenutkih.

Flash je zelo solidna filmska adaptacija priljubljenega stripovskega superjunaka. Njegova izvirna zgodba je povedana na zabaven in inovativen način. Dodatno vsebuje dovolj bonbončkov, ki bodo razlog za to, da se boste prelevili v Leonardo DiCaprio meme.

Film je na voljo za ogled v vseh večjih slovenskih kinematografih. Priporočamo ga ljubiteljem tovrstnih filmov in ljubiteljem komedije.

Ocena: 4/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Vrhunski Ezra Miller
  • Zelo dober humor
  • Dobra režija
  • Kvalitetna glasbena podpora
  • Vsi prizori z Batmanom

MINUSI

  • »Šlampast« CGI
  • Neprepričljiv zlikovec

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih