Najboljši LGTBQ+ filmi

Mesec junij velja za mesec ponosa skupnosti LGTBQ+. Po celem svetu se vrstijo parade ponosa, zato smo se tudi v našem uredništvu odločili izpostaviti najboljše filme s tovrstno tematiko. Med njimi boste našli nekatere najboljše filme vseh časov, kot tudi skrite dragulje, za katere morda še niste slišali. Osredotočili smo se bolj na nedavne mojstrovine, saj smo v zadnjih letih tudi dobili največ filmov s to tematiko.

Skupnost LGTBQ+ je v zadnjih letih dosegla pomembne premike v boju za enakopravnost oz. za zmanjšanje diskriminacije. Pomembno vlogo pri sprejemanju »drugačnosti« so zmeraj igrali tudi filmi, saj nam ti, skupaj s TV serijami, servirajo zgodbe, ki nam oblikujejo naše mišljenje. Skupnost LGTBQ+ je bila v tem pogledu v okviru sedme umetnosti dolgo precej zapostavljena. S progresivnimi svetovnimi politikami se je v zadnjih letih zgodil premik tudi v Hollywoodu in v dobili smo precej filmov, ki bolje naslavljajo to tematiko.

Veliko ustvarjalcev se (pre)pogosto čuti dolžnih v svojo zgodbo vključiti t.i. manjšine, da bi s tem povečali spekter potencialnih gledalcev, a to se je skoraj vedno izkazalo za napako. Najboljše zgodbe so tiste najbolj osebne. Če nekdo zna povedati zgodbo o istospolnem paru ali transspolni osebi, to ne pomeni, da mora to tudi nujno biti, zagotovo pa mora imeti vsaj osnovno razumevanje takšne osebe. Produciranje filmov samo zaradi zastopstva v moderni družbi ima lahko tudi nasprotni učinek, zato je še toliko bolj pomembno, da so tovrstne zgodbe povedane pravilno, kvalitetno in z občutkom.

Za vas smo izpostavili deset najboljših LGTBQ+ filmov, ki so razvrščeni po abecednem vrstnem redu:

Carol (2015)

Carol

Carol je drama, postavljena v 50-ta leta prejšnjega stoletja v New York, kjer se v trgovini nič hudega sluteči spoznata Carol (Cate Blanchett) in Therese (Rooney Mara). Film Todda Haynesa govori o tem, kako včasih v pravem trenutku zase najdemo pravo osebo, četudi to morda ni v skladu z družbenimi normami. Obe glavni igralki sta fenomenalni, film pa je zelo skrbno dodelan in ima enega najboljših koncev. Ključno je, da ob ogledu izločite vse motilne faktorje in se mu maksimalno prepustite. Carol je filmska adaptacija knjige The Price of Salt avtorice Patricie Highsmith, ki je leta 1990 knjigo ponovno objavila pod naslovom Carol. Film je prejel številne nagrade in po ogledu vam bo zagotovo jasno, zakaj je temu tako.

Dansko dekle / The Danish Girl (2015)

Danish Girl

The Danish Girl oz. Dansko dekle je biografski film, ki pripoveduje eno najbolj pomembnih zgodb za skupnost LGTBQ+. Govori namreč o Lili Elbe, danski slikarki iz dvajsetih let 19. stoletja, ki si je kot ena prvih oseb na svetu kirurško spremenila spol. Ob strani ji stoji razumevajoča žena Gerda. Režiser Tom Hooper je film označil za »epsko ljubezensko zgodbo«. V glavnih vlogah sta Eddie Redmayne kot Lili in Alicia Vikander kot Gerda. Slednja je za svojo igro prejela tudi oskarja. Film in njegova zgodba vas bosta globoko ganila.

Fantje ne jočejo / Boys Don’t Cry (1999)

Boys Dont Cry

Boys Don’t Cry oz. Fantje ne jočejo je biografska drama o Brandonu Teeni, trans osebi, ki poskuša živeti mirno in polno življenje v ameriški Nebraski, a je žrtev brutalnega zločina, ki ga za vedno zaznamuje. V glavni vlogi je Hilary Swank, ki jo je ta vloga izstrelila v med zvezde in vpisala v nesmrtnost. Zanjo je prejela tudi svojega prvega oskarja (drugi je sledil kmalu za film Punčka za milijon dolarjev). Film je občasno precej brutalen in nazoren, a ravno zato tudi doseže svoj namen pri gledalcu. Mi se pred zaslonom nikoli ne bomo počutili tako, kot se je Brandon v resnici.

Gora Brokeback / Brokeback Mountain (2005)

Brokeback mountain

Brokeback Mountain oz. Gora Brokeback je verjetno eden najbolj znanih filmov, ki se dotika tematike LGBTQ+. Za mnoge tudi najboljši film s to tematiko, govori o dveh kavbojih v Wyomingu leta 1963, ki imata nalogo voditi čredo ovac preko naslovne gore. Kmalu se strasti razvnamejo in sledi srce parajoča ljubezenska zgodba med moškima, ki ne znata biti srečna v življenju, ki jima ga narekuje družba, saj sta njuni srci za zmeraj povezani. V glavnih vlogah sta fantastična Heath Ledger in Jake Gyllenhaal, za režijo pa je poskrbel priznani filmar Ang Lee. Film je osvojil številne nagrade in bi moral prejeti tudi oskarja za najboljši film, a Akademija več kot očitno takrat še ni bila pripravljena na kaj takega, zato so nagradili bistveno slabši film Usodna nesreča. To še danes velja za eno največjih krivic v zgodovini podelitve oskarjev.

Happiest Season (2020)

Happiest Season je najbolj sproščen film med predlaganimi. Praznična romantična komedija v ospredju katere sta Kristen Stewart in Mackenzie Davis je simpatičen film, ki ima precej klišejsko zgodbo, a ni zato nič manj dober. Idealen za ogled je v zimskih časih, ko vam bo pogrel srce in dal misliti. Ob ogledu se boste tudi precej nasmejali. Režiserka Clea DuVall je zgodbo črpala iz lastnega življenja, kar je verjetno še eden od razlogov, da končni izdelek tako dobro deluje.

Mesečina / Moonlight (2016)

Moonlight oz. Mesečina je v očeh mnogih filmska mojstrovina. Film sicer vsi povezujejo z največjim zapletom v zgodovini podelitve oskarjev, ko je Warren Beaty napačno za zmagovalca razglasil Deželo La La, a mu s tem delajo krivico. Mesečina je namreč izvrsten film o odraščanju in iskanju sebe ter svoje (spolne) identitete. Prikaže zgodbo glavnega lika v treh življenjskih obdobjih: otroštvu, najstništvu in odraslem življenju. Režiser in scenarist Barry Jenkins je s tem filmom dokončno razbil tabuje v filmski industriji ter z zmago na prazniku filma podrl številne zidove. Prav vsaka stvar v filmu je narejena vrhunsko in vse tri zgodbe se imenitno povežejo v koherentno celoto, ki ima smisel in se dotakne prav slehernega gledalca.

Pokliči me po svojem imenu / Call Me by Your Name (2017)

Call me by your name

Call Me by Your Name oz. Pokliči me po svojem imenu je film o katerem je bilo v preteklih letih prelitega veliko črnila iz pozitivnih in negativnih razlogov. Nihče ne oporeka izvrstnosti filma Luce Guadagnina. V glavnih vlogah sta izvrstna Timothée Chalamet in Armie Hammer in prav slednji je s številnimi aferami v zadnjih letih omadeževal svoj sloves in s tem tudi pretekle projekte. V osnovi je film romantična komedija o odraščanju in prvi pravi ljubezni, ki se vas bo zagotovo dotaknila. Zagotovo boste po ogledu popolnoma drugače gledali tudi na breskve.

Portret mladenke v ognju / Portrait of a Lady on Fire (2019)

Potrait of a Lady on Fire

Portrait of a Lady on Fire oz. Portret mladenke v ognju velja za enega najboljših filmov tega tisočletja. Francoska drama je postavljena v konec 18. stoletja in govori o odnosu med slikarko in njeno muzo. Francoska scenaristka in režiserka Céline Sciamma je zelo občutljivo tematiko lezbičnega odnosa v 18. stoletju uspela prikazati zelo čutno in ganljivo. Kadri so izbrani zelo premišljeno, kot tudi glasba, in na koncu se vse skupaj poveže v tornado čustev, ki gledalca prevevajo ob zadnjem prizoru filma. Obe glavni igralki, Noémie Merlant in Adèle Haenel, sta dih jemajoči. Film je za ogled na voljo na platformi VOYO.

Služkinja / The Handmaiden (2016)

The Handmaiden

The Handmaiden oz. Služkinja je južnokorejska mojstrovina režiserja Parka Chan-wooka, ki vas bo pustila odprtih ust. V ospredju zgodbe je, kot se da razbrati že iz naslova, mlada služkinja in dedinja, kateri služi. Njuna zgodba se hitro zaplete in pride do strastnega razmerja, ki pa nima nujno takšnega razpleta, kot bi ga mogoče pričakovali. Obratno, film vas bo občasno dobesedno posadil na zadnjico in zalepil zaušnico ali dve s svojimi preobrati. Ogled močno priporočamo.

Vse o moji materi / All About My Mother (1999)

All About My Mother oz. Vse o moji materi je film LGTBQ+ ikone, španskega režiserja in scenarista Pedra Almodóvarja. Težko boste našli bolj vplivnega filmarja, ki je več naredil za skupnost LGTBQ+ kot prav Španec. Že v prejšnjem tisočletju je snemal filme, ki so veljali za sveže in provokativne. Znan je izrednih barvnih paletah, ki vedno znova krasijo njegove filme. Vse o moji materi je verjetno najbolj reprezentativen predstavnik Almodóvarja kot filmarja, saj je precej večplasten in govori o homoseksualnosti, transspolnih osebah, AIDS-u, družini, eksistencializmu in še čem. Španec je v prejšnjem tisočletju rušil tabuje v svetu filma in relativno hitro se je izstrelil med zvezde tudi izven Španije. Danes velja za enega največjih evropskih filmarjev vseh časov. Tudi njegova zadnja celovečerca, Bolečina in slava ter Vzporedni materi, sta o podobni tematiki in sta požela veliko pozitivnih odzivov.

Vedno več filmov z LGTBQ+ tematiko

Bolj progresivne globalne politike so prinesle boljše zastopstvo določenih skupin na velikem platnu. Če se vam zdi, da dobivamo vedno več filmov z LGTBQ+ tematiko, imate prav. Filmski studii so pripravljeni financirati zgodbe LGTBQ+ skupnosti, tudi če ti filmi ne prinesejo toliko dobička kot velike uspešnice, saj se sami tako na trgu pozicionirajo kot progresivni in v stiku s časom, s čimer pod svoje okrilje pridobijo širok spekter filmskih ustvarjalcev in igralcev. O njihovih namenih bi se dalo debatirati, a glavni cilj je izpolnjen – več različnih zgodb in širša izbira.

Filmi z LGTBQ+ tematiko so pomembni zato, ker ustrezno prikazujejo življenje ljudi, ki nas obdajajo. V letu 2023 to ne sme več biti tabu. Ljubezen je univerzalna.

Poiščite nas na družbenih omrežjih