Največje krivice v zgodovini oskarjev

Oskarji se vztrajno približujejo in vsi že komaj čakamo letošnjega zmagovalca za najboljši film. V preteklosti je v mnogo kategorijah prišlo do šokantnih rezultatov, ki so se negativno zapisali v zgodovino podelitve. Moramo omeniti, da je zanimivih odločitev bilo toliko, da nam vseh niti ni uspelo našteti v današnji lestvici. Vseeno smo se potrudili vse skupaj strniti na deset največjih krivic v zgodovini podelitev oskarjev, ki se nam zdijo najbolj odmevni.

Dogodki v lestvici so naključno razporejeni in ne po pomembnosti.

1. Vitez teme in Magnolia brez nominacije za najboljši film

magnolia in vitez teme kolaž

Veliko filmov bi si zaslužilo vsaj nominacijo za najboljši film, če ne celo zmage, pa so ostali brez nje. Dva filma, ki najbolj bodeta v oči, sta zagotovo Magnolia leta 1999 in Vitez teme 2008. Predvsem slednji je sprožil veliko ogorčenja med oboževalci, zaradi katerega je kasneje Akademija morala posredovati. Spremenili so število nominirancev iz pet, na kar deset. Več o filmu, ki je definiral filmsko industrijo, pa si lahko preberete tukaj.

2. Ples z volkovi proti Dobri fantje

ples z volkovi in goodfellas

Ples z volkovi je zmagal nagrado za najboljši film leta 1991. Ne le to, skupaj je osvojil kar sedem oskarjev. Film res ni slab, vendar si zagotovo v konkurenci, kot je bila tisto leto, ni zaslužil tako velikega števila nagrad. Največja bitka je potekala med filmoma Ples z volkovi in Dobri fantje oz. Goodfellas. Na koncu je kot zmagovalec domov odšel Kevin Costner, saj je slavil v dveh glavnih kategorijah (režija in najboljši film). Če pogledamo pomembnost filmov danes, bi moral brez dvomov zmagati film Dobri fantje.

3. Zaljubljeni Shakespeare proti Reševanje vojaka Ryana

Za mnoge najboljši vojni film, Reševanje vojaka Ryana, leta 1999 ni zmagal oskarja za najboljši film. Šlo je za bitko tehnično dovršenega filma z mračno vojno tematiko proti zgodbi Zaljubljenega Shakespeara. Ta je dal več na kostumografijo, barve in igralske predstave. V ozadju je za zmago močno lobiral zloglasni producent Harvey Weinstein. Zaradi vsega omenjenega, so slavili v številnih kategorijah, a kljub temu je Steven Spielberg slavil v kategoriji najboljše režije. To je obetalo pred podelitvijo glavne nagrade večera, a Reševanje vojaka Ryana ni osvojil nagrade za najboljši film. Zaljubljeni Shakespeare je danes bolj pozabljen oziroma se ga spominjamo zaradi napačnih razlogov po razkrinkanju Harveya Weinsteina.

4. Zmaga Usodne nesreče

usodna nesreča

Če že omenjamo produkcijsko hišo Weinsteina, je Usodna nesreča zagotovo največja polomija od filma, ki je zmagala nagrado za najboljši film na podelitvi oskarjev. Nepovezan film, v katerem igrajo številne slavne osebe, ki so ga na koncu uspešno povzdignile do zmagovalnega statusa. Po zmagi Parazita, se zdi, da se to ne more več zgoditi in upamo, da tako tudi ostane. Film sam po sebi ne nosi slabe ocene in filmski kritiki ga niso posebej hvalili ali grajali, a vseeno je čudežno osvojil veličastno nagrado. Očitno Akademija ni bila pripravljena okronati filma Gora Brokeback, ki bi objektivno gledano takrat moral slaviti.

5. Chicago nad tremi kultnimi filmi

Chicago, podobno kot Ples z volkovi, vsekakor ni slab film in si je zaslužil številne nagrade na podelitvi oskarjev. Večja ‘težava’ je v konkurenci, ki je bila skoraj nepremagljiva, a vendarle je na koncu v kategoriji za najboljši film slavil prav Chicago. V boju so bili še Scorsese z dolgim, a izjemnim prikazom Newyorške tolpe, Polanski z enim najbolj zgodovinsko priznanih filmov Pianist in nazadnje Peter Jackson z Gospodarom prstanov: Stolpa. Izbira nas zato bega, a sami presodite kateri film bi si zmago najbolj zaslužil.

6. Al Pacino praznih rok za Boter II

boter 2 al pacino michael corleone

Najboljši in najuspešnejši Boter v trilogiji je zagotovo Boter II. V njem se Pacino prelevi v glavo Corleone družine in vrhunsko odigra svoj lik. To za Akademijo očitno ni bilo dovolj, saj se jim je zdelo, da je to leto boljšo predstavo v kategoriji najboljšega igralca v glavni vlogi prejel Art Carney. Kar je bil en in edini oskar za film Človek in maček. Ne zgolj to, a to leto je bil nominiran tudi Jack Nicholson za film Kitajska četrt, ki je prav tako ostal brez nagrade.

7. Sandra Bullock za Zgodba o Prvaku

sandra bullock v zgodba o prvaku

Zgodba o Prvaku je film o Michaelu Oherju, ameriškem NFL igralcu, ki ima za seboj čustveno zgodbo. Ta je v filmu zelo napihnjena in lik Sandre Bullock ni korektno predstavljen, kot je Oher sam komentiral. Sandra Bullock je sicer izvrstna igralka in je svoj lik dobro odigrala, a v filmu je predstavljena kot Superman za Michael Oherja in klišejska bela odrešenica. Tudi sama je komentirala, da si ni zaslužila zmage za oskarja in poleg tega je tisto leto imela dovolj kvalitetne konkurence.

8. Katastrofa med Mesečino in Deželo La La

mesečina in dežela la la

Leta 2017 se je v končnem delu podelitve pripetila ogromna napaka, in sicer, namesto da bi glavno nagrado podelili filmu Mesečini so to storili Deželi La La in šele nato najavili, da gre za napako. Na takšnem nivoju podelitev nagrad je tovrstna napaka nesprejemljiva in Mesečina, ki je sicer odličen film, je zelo presenetljivo in nevoščljivo prejela glavno nagrado. Vseeno so mnogi mnenja, da si je Dežela La La brez dvoma nagrado zaslužil, saj je pred tem slavil v kar šestih kategorijah.

9. Ron Howard je premagal Ridleya Scotta, Petra Jacksona in Davida Lyncha

Ponovno smo v scenariju, kjer je toliko drugih očitnih alternativ, a nas oskarji presenčajo z izbiro Rona Howarda. Režiser filma Čudoviti um se je sicer izvrstno izkazal, a zdi se, da ni bil kos vsem veličastnim režiserjem. Še posebej zaradi naslovov, ki so jih ti režiserji režirali to leto. Peter Jackson za Gospodar prstanov: Bratovščina prstana, David Lynch za Mulholland Drive in Ridley Scott za Sestreljeni črni jastreb.

10. Številni igralci/igralke brez nominacije

gyllenhal, jackman in isaac

Vsako leto ostane kdo brez nominacije in podobno kot za film, kjer bi si lahko zaslužil celo zmago, ne pride niti blizu kategoriji. Med njimi so zagotovo Jake Gyllenhall v filmu Nočni ptič, o katerem so vsi govorili in je na koncu bil spregledan. Podobno je bilo v primerih Hugha Jackmana v Ugrabljeni in Oscarja Isaaca v Llewyn Davis. V stranski vlogi je neverjetno odigral Robert Shaw za Spielbergov legendarni Žrelo, ki ne samo, da ni zmagal, ni prejel niti nominacije. Gospodar prstanov je prejel številne nagrade, a je bil tudi nekajkrat spregledan. Med osmoljenci franšize je zagotovo Sean Astin. Amy Adams je bila ključna za film Prihod, a ni končala na seznamu nominirancev. Nazadnje je tukaj še Jim Carrey, ki je imel zelo bogato kariero kot ‘karikatura’ in se je izvrstno podal v resne vode s filmom Večno sonce brezmadežnega uma, a ga Akademija ni resno upoštevala.

Tudi letos nekaj čudnih odločitev že pri nominacijah

Akademija se modernizira in s tem postaja bolj realen odraz kvalitete filmov, a nismo še na točki, ko bi to bilo odlično. Letos tako niti nominacije za režijo ni dobil Denis Villeneuve, ki je uspešno filmsko adaptiral Dune. Iz filma Belfast so v stranskih vlogah nominirali Judi Dench in Ciarana Hindsa, ki imata zelo obrobno vlogo, in ne Jamiea Dornana oz. Caitriono Balfe, ki sta dejanska igralca v stranskih vlogah in sta odigrala predstavi življenja. Upamo, da bodo vsaj kipci romali v prave roke.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih