Filmi, ki so spremenili filmsko industrijo: Vitez teme

V tem tednu smo v naši novi rubriki pod drobnogled vzeli enega najbolj priljubljenih filmov vseh časov, Viteza teme. Filmska uspešnica Christopherja Nolana ni samo legitimirala filmov s superjunaki, temveč tudi za vedno spremenila pravila podelitve oskarjev in filmskim studiem pokazala pot naprej. Od njegovega izida naprej je filmska industrija popolnoma drugačna. Poglejmo kako je Vitezu teme to uspelo.

Vitez teme je drugi film v Batman trilogiji režiserja Christopherja Nolana in danes velja za enega najboljših filmov vseh časov. To mu je uspelo z uresničitvijo moderne in mojstrske vizije, ki so jo pozitivno sprejeli mladi, stari, ljubitelji stripov kot tudi filmska elita z Akademijo vred.

Če so bili Batman filmi Tima Burtona in Joela Schumacherja bolj navihani in pretirani, tako igralsko, scenografsko kot tudi z vidika same zgodbe, je Nolanu uspelo Batmana preslikati v »pravi« svet. Kot enega glavnih ciljev si je zadal prikazati zgodbo čim bolj realistično in lahko rečemo, da mu je to v popolnosti uspelo.

Film je v blagajne kinematografov po svetu prinesel več kot milijardo dolarjev. V tistem trenutku je to pomenilo, da je bil četrti najbolj dobičkonosen film vseh časov.

Vsi, prav vsi, pa so po ogledu filma govorili samo o eni stvari.

Christian Bale je kot Bruce Wayne oz. Batman vsekakor zelo dober, a nihče ne more oporekati dejstvu, da Heath Ledger kot Joker popolnoma »ukrade« film. V stranski vlogi absolutno dominira prav vsak prizor v katerem se pojavi in po ogledu je bilo vsem jasno, da so videli zgodovinsko predstavo igralca, ki je tragično umrl preden bi uspel videti končni izdelek.

V nekaj korakih poglejmo zakaj Vitez teme spada med najboljše filme vseh časov:

1. Otvoritveni prizor filma spada med najboljše filmske otvoritve vseh časov

V prvem prizoru se je Christopher Nolan poklonil filmu Vročina Michaela Manna in mu dodal svoj podpis. V slabih petih minutah začutimo ton filma, ki je neposreden, brutalen, intenziven in napet. Prav tako pa nam samo en prizor pokaže s kom bo Batman imel opravka. Gledalcu je takoj jasno, da je Joker več kot dostojen nasprotnik in Batmanu se ne obeta nič dobrega.

2. Realističen Gotham

Gotham ulice

Scenografija je pri Batman filmih izrednega pomena. Gotham je vedno veljal za temačno, brezupno mesto, polno kriminala, ki je prisililo Bruca, da aktivira svoj alter ego. Batmanovo poslanstvo je ohranjanje miru v Gothamu in prav Vitez teme je tisti, ki je znal najbolje izkoristiti naravne danosti ter ponesel mesto iz stripov na velika platna. Kljub temu, da je Gotham sinonim za New York, je bil Vitez teme večinoma posnet v Chicagu, ki je takrat s svojim prenovljenim delom mesta, obenem pa z zgodovinskimi starimi stavbami, dajal najboljši občutek Gothama. Nolanu je tako uspelo doseči visoko stopnjo realizma, kar gledalca dodatno posrka v zgodbo.

3. Oskarji po zgodovinski napaki spremenili pravila

Podelitev oskarjev leta 2009 velja za prelomno v zgodovini filmske industrije. To je bilo namreč zadnje leto, ko je glavna kategorija, najboljši film, imela zgolj pet nominirancev. Med njimi ni bilo Viteza teme, ki si je sicer prislužil osem nominacij v drugih kategorijah, ne pa tudi tiste najbolj prestižne. Temu je sledilo javno ogorčenje praktično vseh in že naslednje leto je Akademija spremenila pravila. Od leta 2010 naprej ima kategorija za najboljši film lahko do 10 nominirancev. Ta sprememba ni samo poštena, temveč tudi dobra za filmske ustvarjalce, saj nagradi večje število filmov, ki si to zaslužijo. Vsekakor pa koristi tudi Akademiji, saj pritegne večje število gledalcev, ki pred ekrani stiskajo pesti za svojega favorita.

4. Vitez teme je legitimiral filme s superjunaki

Batman Bale

Zagotovo najpomembnejše dejstvo. Uspeh in kritične pohvale Viteza teme so dokončno legitimirale filme s superjunaki. Na slednje je filmska smetana do takrat gledala zviška, kot nek podžanr, ki ne premore odličnosti, a je Nolan to spremenil. Film je vizualna poslastica, ki je podprta s fenomenalno glasbeno podlago Hansa Zimmerja in premore nekatere največje filmske zvezde, ki dajejo igralske predstave svojega življenja. Montaža slike, fotografija slike, zvok, maska in na koncu koncev tudi zgodba in režija so vsi vredni največjih možnih pohval. Nolan je dokazal, da so lahko filmi s superjunaki tudi v najvišjih filmskih krogih priznani kot vrhunec filmskega ustvarjanja, s čimer je odprl pandorino skrinjico.

5. Vitez teme je povzročil novo filmsko ero

Avengers Endgame

Leto 2008 velja za prelomno leto v filmski industriji. Najprej je aprila izšel prvi Iron Man, julija pa je sledil še Vitez teme in filmska zgodovina se je za vedno spremenila. Predvsem slednji je s svojo kritično uspešnostjo in univerzalno priljubljenostjo odprl oči filmskim studiem. Ugotovili so, da je t.i. »nerd culture« še kako živ, svetovni splet in ComicCon pa sta bila neizkoriščen filmski potencial. Predvsem Marvel je v naslednjem desetletju izpilil metodo pripovedovanja zgodb in njihovega povezovanja do te mere, da je bil Maščevalci: Zaključek brez najmanjšega dvoma največji filmski dogodek zadnjega desetletja, če ne kar tega tisočletja. Ne pozabimo kdo je oral ledino Iron Manu, Spider-Manu, Thoru, Hulku, Captainu Americi in ostalim.

Vitez teme.

Povzetek

Vidimo, da Vitez teme ni samo odličen film, ampak tudi umetniški izdelek, ki je s svojo perfekcijo poskrbel za tektonske premike v filmski industriji, celo na samem vrhu. V veliki meri je oblikoval filmski svet, ki ga vidimo danes, tako v dobrem kot za nekatere tudi v slabem pogledu.

Zelo nas zanima tudi vaše mnenje. Zato bomo zelo veseli vašega komentarja na naših družbenih omrežjih.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih