Izbor filmov za ultimativno lestvico najboljših filmov po mnenju našega soustanovitelja - Nejc Feguš

Pred kratkim smo z ekipo presenetili javnost z novico, da spletni portal Filmologija.si od letos naprej ekskluzivno gosti projekt Ultimativna lestvica najboljših filmov v letu 2022. Ta uspešen projekt letos namreč obeležuje že jubilejno peto leto obstoja, zato selitev lestvice na naš portal predstavlja še toliko večji uspeh. Z ekipo in idejnim vodjem bomo lahko projekt dvignili na nove nepričakovane poti in dosegli nove ambicije, ki si jih takšen projekt zares zasluži.

Ultimativna lestvica najboljših filmov je projekt, ki ga je pred petimi leti zastavil neodvisni novinar, filmski reporter, programski direktor verige Radi mamo kino Matej Patljak. Štiri leta so lestvico gostili različni uspešni spletni portali, zdaj pa boste projekt lahko ekskluzivno spremljali na naši spretni strani.

Ultimativna lestvica naslovna

Namen projekta je ustvariti lestvico filmov, ki so bili po mnenju različnih strokovnjakov najboljši v določenem letu, hkrati pa javnosti predstaviti ideje za zabavno preživljanje prostega časa z najboljšimi filmi.
Pravila so preprosta, saj vsak lahko vsak povabljen odda točke filmom, te pa se seštevajo (podrobna pravila in dodatne informacije o projektu si lahko preberete tukaj). V uredništvu smo sklenili, da vam malce bolje predstavimo tudi naš izbor. S tem boste dobili različne vpoglede v filme, hkrati pa nas boste lahko nekoliko bolje spoznali tudi od blizu.

Letošnji izbor najboljših filmov je bil še posebej težak v primerjavi s prejšnjim letom, saj bi bili filmi, ki so na koncu letošnje lestvice top 10, še vedno pri samem vrhu leta 2020 ali 2021. Zaradi bogate ponudbe filmov po koronski krizi sem v sam vrh poskusil uvrstiti res vrhunske filme, ki bi jim priporočal absolutno vsakomur.

Filmi, ki so za las ušli izboru in bi se skoraj uvrstili na lestvico:

Severnjak/The Northman

Northman

Robert Eggers je režiser, ki ga občudujem, saj je videti, da gre za enega redkih, ki izraža svojo artistično plat na velikem platnu. Pred časom smo imeli ogromno režiserjev, ki se niso zanašali na vizualne učinke, barve, visok proračun in podobno, da so lahko svojo zgodbo nadgradili. Danes jih je vedno manj, a v moderni filmski industriji lahko v to bogato zbirko vrhunskih režiserjev zagotovo štejemo Eggersa, saj je dokazal, da lahko izpelje kvaliteten film, ne glede na to kaj ima na razpolago. V primeru Northmana je imel prvič možnost narediti nekaj resnično večjega in verjamem da bi, če mu studio ne bi delno skrajšal filma, videli še bolj popoln izdelek. Robert Eggers je ime, ki si ga enostavno morate zapomniti in The Northman je film, ki si ga morate ogledati, in to na največjem možnem platnu.

Celotno recenzijo filma si lahko preberete tukaj.

Cha Cha Real Smooth

Režiser Cooper Raiff je pred dvema letoma posnel film Shithouse, ki je že pokazal kanček njegovega končnega potenciala. Že v drugem filmu je svojo pisanje scenarija uspešno izboljšal in izdal film Cha Cha Real Smooth, ki je prijeten film o 22-letnem študentu iz New Jerseyja brez jasnega načrta za prihodnost. Andrew (Cooper Raiff) se spoprijatelji z mlado materjo (Dakota Johnson) in njeno hčerko s katerima naveže posebno razmerje. Prijetna zgodba, ki je brezhibno predstavljena in skozi dialog dosega nove višine. Sam velikokrat namenim veliko pozornost dialogu v filmu, saj je to eden najpomembnejših elementov, ki naredi film poseben. Pri Cha Cha Real Smooth se počutimo, kot da smo del pogovora in brez težav bi si film lahko večkrat ogledali in ob ogledu doživeli posebna čustva. Nenavaden kandidat, ki se je v mojem seznamu uspel prebiti skoraj do vrha.

Filmi, ki so prejeli točke:

3. mesto (2 točke)

Duše otoka/The Banshees of Inisherin

colin in brendan v banshees

Najljubši film iz festivalske sezone, ki sem si ga uspel ogledati, je z naskokom Duše otoka. Morilca na Kolektivca/In Bruges (2008) je film, ki je noro smešen in uspe vključiti zabavno dramatično zgodbo. Še ena stopnička višje je film Duše Otoka, ki poleg vseh idiličnih tehničnih elementov naredi korak naprej še v drugih pogledih. Colin Farrell s svojo obrazno mimiko in gestikulacijo dokaže zakaj sodi v koš najboljših igralcev na svetu. Brendan Gleeson ga na nasprotni strani odlično dopolnjuje in omogoča Farrellu, da imenitno izstopa. Tematike kot so zapuščina, prijateljstvo, zvestoba, delo in druga zanimiva področja dodajo filmu globok pomen. Tokrat se je McDonagh osredotočil bolj na črno in dramatično plat v zgodbi, v primerjavi z In Bruges, a odločitev je bila odlična in film se je tako uspel uvrstiti na tretje mesto mojih najljubših v letu 2022.

2. mesto (3 točke)

The Batman

the batman 2022 prizor z avtom in pingvinom

Eden najboljših občutkov na svetu je, ko dobro leto dni spremljaš vse kar se da o določenem filmu, ti to postavi nerealno visoka pričakovanja, in jih nato film tudi uspešno izpolni. The Batman režiserja Matta Reevesa je vse kar oboževalci superjunaka iz Gothama želimo in še več. Za Roberta Pattinsona sem bil prepričan, da bo odlična izbira od trenutka, ko so najavili to informacijo, saj je v vlogah kot so Good Time (2017) in The Lighthouse (2019) dokazal, da je neverjeten igralec. Zoe Kravitz je popolna izbira za novo Catwoman, o Farrellu pa ni potrebno izgubljati besed. Tudi Paul Dano je Riddlerja naredil za svojega. Najbolj dolgočasno je, ko dobimo izvirno zgodbo Batmana na vsakih nekaj let, zato je bila odločitev Reevesa, ki nas je takoj posadil v akcijo, še kako pravilna. Upam si trditi, da je The Batman drugi najboljši film o tem liku. Pred njim je le večna številka ena The Dark Knight, zgolj zaradi izvenserijske igre Jokerja Heatha Ledgerja.

Celotno recenzijo filma si lahko preberete tukaj.

1. mesto (5 točk)

Vse povsod naenkrat/Everything Everywhere All At Once

vse povsod naenkrat

Bombastično, spektakularno, neverjetno, izjemno, bolano, fu*jeno, edinstveno in še več pridevnikov bi lahko uporabili za opis filma kot je Everything, Everywhere All At Once. Nora nadrealistična zgodba postavljena v znanstveno-fantastično okolje, kjer se glavni lik pomika čez različne alternativne resničnosti. Odgovor na ta opis je samo en in to je »Kje si lahko to ogledam?!«. Svojo družinsko in propadajočo dramo lahko Evelyn Wang (Michelle Yeoh) reši le tako, da združi svoje moči iz svojih alternativnih resničnosti. Možnosti je neskončno, kreativnost je nujna in režiserja Dan Kwan ter Daniel Scheinert sta šla na vse ali nič. Film, ki v resnici ni imel visokega proračuna je s praktičnimi učinki naredil mnogo več kot trenutni Marvel filmi. Povedal je izjemno zgodbo s pomembnim sporočilom in prikazal ene izmed najboljše koreografiranih akcijskih prizorev leta. Že pred ogledom morate vedeti, da ne gledate običajnega filma, a se boste na okolje v trenutku prilagodili. Ogled je po mojem mnenju absolutno nujen, saj gre za največji dragulj moje najljubše filmske hiše A24.

Vse točke in nagrado za najboljši film z moje strani brez dvoma prejme Vse povsod naenkrat!

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih