Recenzija: Batman

»Fenomenalen v vseh pogledih«

Batman je nova filmska adaptacija kultnega DC superjunaka, ki vas bo pustila brez besed in bo dosegla tudi vaša najbolj optimistična pričakovanja. Film je fenomenalen v vseh pogledih in bo zadovoljil tako ljubitelje stripov kot tudi filmske kritike. Vse njegove komponente delujejo in se povezujejo ter dopolnjujejo kot perfektno uigran simfonični orkester, kar pričara nepozaben vizualni spektakel in edinstveno filmsko izkušnjo.

Filmi o Batmanu so doživeli že veliko preoblek. Zdelo se je, da trilogije Christopherja Nolana ne bo moč preseči, a se Matt Reeves s tem očitno ne strinja. Njegova nova filmska adaptacija zgodbe Batmana je briljantna in dih jemajoča v vseh pogledih. V Robertu Pattinsonu je našel idealnega protagonista, hkrati pa se je odločil zgodbo popeljati v bolj mračne vode. Pustil je odprte številne možnosti za nadaljevanja in lahko si le želimo, da bo nadaljeval v takem tempu.

Robert Pattinson

Film Batman je precej večplasten in v slabih treh urah govori o marsičem. V osnovi se osredotoča na lov Batmana nad Ugankarjem, kateri dela »čistko« med elito Gothama. Film hkrati predstavi tudi Selino Kyle oz. Catwoman ter njeno izvirno zgodbo. Ne gre pa zanemariti niti Pingvina, Jamesa Gordona, butlerja Alfreda in Carmina Falconeja, s čimer se film dotakne politike, mafije, policije in družine. Bruce Wayne je v svojem drugem letu udejstvovanja kot Batman že sinonim za maščevanje na ulicah Gothama ter tako strah in trepet v očeh večine kriminalcev. Vse dokler ga neposredno ne izzove Ugankar.

Film je odličen v vseh pogledih in težko ga prehvalimo. Robert Pattinson je v trenutku postal najboljši Batman. Kljub temu, da nima veliko dialoga je njegova prezenca prisotna skozi celoten film in bolj temačna filmska adaptacija je poskrbela, da nas občasno kar zmrazi ob njegovem pretepanju zločincev. Najboljši je tako prav v tihih prizorih, kjer potrdi svojo igralsko veličino, saj v nekaj trenutkih samo z mimiko obraza odigra celoten kolaž čustev. Oba lika, ki ju upodobi (Batman, Bruce Wayne), imata lepo razdelan dramaturški lok in tekom filma osebnostno rasteta.

Vsak vrhunski film v tem žanru pa potrebuje tudi odličnega zlikovca. V tem filmu ga vsekakor imamo in sliši na ime Ugankar. Od prvega prizora je jasno, da je Paul Dano odlična igralska izbira, ki bo dostojno upodobil legendarnega Riddlerja. Slednji je skozi celoten film trn v peti Batmanu. Njegove konstantne provokacije in miselne igrice poskrbijo za napeto detektivsko akcijo Batmana, ki traja do samega konca in spektakularnega zaključka. Heatha Ledgerja v Vitezu teme verjetno nikoli nihče ne bo presegel, zato je največji kompliment to, da se je Ledgerju precej približal.

Batman Riddler

Zoë Kravitz se je izkazala za idealno Catwoman. Če je Michelle Pfeiffer do danes veljala za najboljšo Selino Kyle, po ogledu novega Batmana tega ne moremo več tako samozavestno trditi. Kravitzova je utelešenje Catwoman v vseh pogledih. Ni čudno, da tudi Bruce enostavno ne more odmakniti pogleda od nje. Oba igralca imata odlično kemijo, kjer se čuti veliko medsebojne privlačnosti, kljub različnim interesom njunih likov.

Bat and Cat

Matt Reeves je svoje delo opravil brezhibno. Vse komponente filma so odlične, režija pa jih vrhunsko poveže v epsko celoto. Pohvaliti velja predvsem Greiga Fraserja, mojstra fotografije. Slednji se je že lani izkazal pri filmu Dune: peščeni planet, tudi tukaj pa večkrat poskrbi za prizore in slike, ki spadajo v muzej filmske umetnosti.

Batman Catwoman

Zgodba je zelo premišljeno dodelana in namensko bolj mračna. Film po svoji strukturi spominja na Fincherjeva Se7en ali Zodiac. Pušča dovolj prostora, da vsak od likov dobi dovolj časa za razvoj in svoj prostor pod soncem. Prav tako pa ne paradira glavnega zlikovca, temveč daje poudarek Batmanu. Akcijski prizori v filmu so odlični in pokažejo vso brutalnost Batmana in intelekt Ugankarja.

Eden največjih adutov filma je brez dvoma tudi glasba Michaela Giacchina. Z nekaj notami je ustvaril večno glasbo ob kateri bomo od zdaj naprej vedno pomislili na Batmana. Njegova mračna glasbena podlaga odlično dopolnjuje scenografijo, ki Gotham prikaže tako kot v stripih – polnega korupcije, kriminala in zločincev, ki samo čakajo na svojih pet minut slave.

Minusov v filmu ne bomo našli, tudi če se zelo potrudimo. Mogoče bo komu preveč temačen, a s tem ostaja zvest stripom, kar je v naših očeh plus. Mogoče bo komu predolg, slabe tri ure je namreč verjetno res več kot je večina ljudi dandanes sposobna ohranjati koncentracijo, a nam se je zdel še prekratek. Brez težav bi lahko v tako vrhunsko dodelanem svetu s tako izvrstno upodobljenimi liki preživeli še več svojega časa.

Film bi priporočali vsem, ki imajo radi Batmana in filme, kjer protagonist lovi zlikovce. Zagotovo bo všeč tudi vsem ljubiteljem noir žanra in kriminalnih misterijev.

Batman je trenutno film številka ena, zato ga boste našli v vseh kinematografih po Sloveniji. Pojdite in si ga oglejte, prepričani smo, da vam ne bo žal.

Ocena: 5/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Odlične igralske predstave
  • Vrhunsko dodelan svet
  • Epska glasbena podlaga
  • Izvrstna režija in fotografija
  • Super akcijski prizori

MINUSI

  • Mogoče bo komu predolg (nam ni)

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih