10 velikih filmarjev, ki še čakajo prvega oskarja za režijo

Christopher Nolan je od letos dobitnik oskarja za režijo, vendar je še vedno veliko odličnih režiserjev, ki še čakajo na tovrstno priznanje Akademije. Vsako leto na oskarjih dobimo le pet nominacij za najboljšo režijo, zato mnogi odlični filmarji ostanejo brez njih. Nekateri najboljši režiserji vseh časov so celotno kariero preživeli brez oskarja za najboljšo režijo, med njimi Alfred Hitchcock, Akira Kurosawa in Stanley Kubrick. Kdo so tisti, ki še ustvarjajo in bi si ga na tej točki svoje kariere resnično zaslužili?

Oskarji so daleč od dokončnega pokazatelja filmskega znanja. Akademija je do zdaj nagradila le tri ženske za najboljšo režijo, še nikoli pa ni nagradila temnopoltega režiserja. V zadnjih letih je med nominiranci več raznolikosti, kar je obetaven znak, da se nagrade premikajo v bolj vključujočo predstavo o globalnem filmskem ustvarjanju. Po sedanjem stanju še vedno veliko odličnih režiserjev ni prejelo oskarja, ki si ga zaslužijo njihova dela. Oskar za najboljšo režijo lahko za filmarja predstavlja vrhunec uspešne kariere, in na srečo imajo ti režiserji še čas.

To je deset vrhunskih filmarjev, ki še čakajo svojega prvega oskarja za režijo (razvrščeni po abecednem vrstnem redu):

1. Paul Thomas Anderson

PTA oscars

Paul Thomas Anderson je eno najbolj presenetljivih imen na tem seznamu, saj je ugledni režiser prejel številne nagrade po vsem svetu, vendar ga Akademija še ni nagradila. Zbral je osupljivih 11 nominacij, ne da bi zmagal niti enkrat. Njegove nominacije za najboljšega režiserja za filme Tekla bo kri, Fantomska nit in Sladičeva pica so bile vse zaslužene, lahko pa bi jih imel še več. Pri filmih Vroče noči, Magnolia in Gospodar so ga neupravičeno spregledali. V svojem naslednjem filmu bo prvič sodeloval z Leonardom DiCapriem in mogoče tokrat dostavi film, ki bo po godu tudi Akademiji.

2. Wes Anderson

Wes Anderson je letos končno osvojil oskarja za kratki igrani film The Wonderful Story of Henry Sugar. To je bil njegov prvi osvojeni oskar po osmih nominacijah, vendar bi znani filmar lahko zmagal že pred leti. Njegovi filmi so bili nominirani za najboljšo režijo, najboljši film, najboljši izvirni scenarij in najboljši animirani film. Asteroid City iz leta 2023 ni bil verjeten zmagovalec v nobeni od glavnih kategorij, vendar je bilo presenečenje, da ni prejel nobenih nominacij. Andersonova najrealnejša možnost za zmago v kategoriji za najboljšo režijo je bila leta 2015, ko je bil nominiran za film Grand Budapest Hotel.

3. Sofia Coppola

Sofia Coppola

Hči legendarnega filmarja Francisa Forda Coppole, Sofia Coppola, si je ustvarila sloves kot briljantna režiserka. Njen doslej najbolj kritično priznan film je Izgubljeno v prevodu, melanholična romantična zgodba, v kateri igrata Bill Murray in Scarlett Johansson. Tisto leto je prejela oskarja za izvirni scenarij, ne pa tudi za režijo, kjer ji je prestižno nagrado speljal Peter Jackson s filmom Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev. Filmi Coppole vedno delijo mnenja, vendar se ta ne boji sprejemati drznih odločitev pri svojem delu, kar kaže na dobre možnosti za prihodnje nagrade. Mogoče pa kmalu dobi tudi krono svoje kariere v obliki kipca za režijo.

4. David Fincher

david fincher

David Fincher je bil trikrat nominiran za najboljšo režijo, vendar bi ga lahko filmi Klub golih pesti, Zodiak, Ni je več in Sedem zlahka pripeljali še do štirih nominacij. Fincherjev prepričljiv slog se je dobro obnesel v njegovih kriminalnih trilerjih, vendar pa prav tako odlično deluje tudi v njegovih študijah likov, kot sta Mank in Socialno omrežje. Njegov zadnji film, The Killer, je mešanica obojega. Kriminalni filmi niso najpogostejši dobitniki oskarjev, vendar je Fincher pokazal, da ima veliko širši razpon. Zdi se, da mu ni mar za nagrade, a ga ravno to dela toliko boljšega pri svojem delu.

5. Greta Gerwig

Mnogi so bili šokirani, ko Greta Gerwig ni prejela nominacije za najboljšo režijo za film Barbie, čeprav je bilo v vsakem primeru malo verjetno, da bi zmagala. Vsi trije njeni samostojni režijski filmi (Lady Bird, Čas deklištva in Barbie) so prejeli pohvale kritikov. Njen napredek kaže, da se premika proti velikim proračunskim uspešnicam, vendar je ob tako malo filmih težko napovedati njen naslednji korak. Gerwig je že pred Barbie bila ena najbolj vznemirljivih filmskih ustvarjalk, vendar ji divji uspeh filma daje še več moči v Hollywodu. Kmalu se lahko pridruži (zaenkrat še) ekskluzivnemu klubu ženskih režiserk, ki so osvojile oskarja za najboljšo režijo.

6. Spike Lee

Spike Lee je eden najvplivnejših temnopoltih režiserjev v zgodovini filmske industrije in njegovo delo je bilo izjemno v različnih žanrih. Lee bi lahko postal prvi temnopolti režiser, nominiran za najboljšo režijo za film V vročici noči, vendar je bil takrat zelo presenetljivo spregledan. Njegova edina dosedanja nominacija v tej kategoriji je bila za film Črni KKKlanovec, ki mu je tudi prinesla zmago za najboljši prirejeni scenarij. Zdi se, da Spike Lee v kategoriji režije še ni rekel zadnje, saj je njegov naslednji projekt izredno ambiciozna priredba legendarnega filma Akire Kurosawe Visoko in nizko. V glavni vlogi je že potrjen Denzel Washington. To bo še zanimivo…

7. Jordan Peele

Grozljivke pogosto ne dobijo veliko priznanj na oskarjih, vendar je Jordan Peele prekinil ta trend s filmom Zbeži, ki je prejel štiri nominacije. Peele je osvojil oskarja za najboljši izvirni scenarij, vendar je izgubil v kategoriji za najboljšo režijo proti Guillermu del Toru za film Oblika vode. Zbeži je ena od redkih grozljivk, ki so bile nominirane za najboljši film, kar nakazuje, da bi Peelejev slog lahko pritegnil pozornost Akademije tudi v prihodnosti, saj je še vedno v relativno zgodnjih letih svoje kariere. Njegova filma Mi in Nak sta bila s strani kritikov zelo dobro sprejeta, nekoliko manj pa s strani občinstva. Nestrpno pričakujemo njegov naslednji projekt.

8. Ridley Scott

Ridley Scott

Kljub izjemni filmografiji, ki sega vse tja nazaj do sedemdesetih let, Ridley Scott presenetljivo nikoli ni osvojil oskarja za najboljšo režijo. Scott je oral ledino v ZF žanru s filmoma Osmi potnik in Iztrebljevalec, vendar je moral počakati do devetdesetih let za svojo prvo nominacijo za najboljšo režijo, ki jo je prejel za film Thelma in Louise. Nato je bil nominiran še za filme Gladiator in Sestreljen črni jastreb, vendar kipca za režijo še ni prejel. Čeprav je že v svojih osemdesetih letih, ne zmanjšuje tempa. Lani je izšel Napoleon, letos pa nestrpno pričakujemo nadaljevanje filma Gladiator, ki je napovedano v novembru.

9. Quentin Tarantino

Tarantino

Quentin Tarantino je bil trikrat nominiran za najboljšo režijo, vendar presenetljivo ni domov nikoli odnesel te nagrade. Osvojil je dva oskarja za najboljši izvirni scenarij, za filme Šund in Django brez okov, kar vsaj poudarja njegov drugi velik talent v obliki scenarista, a Tarantino je veliko več kot zgolj pisec odličnih scenarijev. Tarantino je rojeni filmar. Če bo držal svojo besedo, bo njegov prihajajoči film The Movie Critic tudi zadnji, kar pomeni, da ima samo še eno priložnost za osvojitev oskarja za najboljšo režijo. Akademija bi ga v tem primeru lahko nagradila za zadnji film ter hkrati tudi za vse ostale, kot krono izjemni karieri.

10. Denis Villeneuve

Denis Villeneuve

Denis Villeneuve z drugim Dune filmom že prejema izvrstne odzive in ne bi bilo čudno, če bo naslednje leto v igri za svojega prvega oskarja v tej kategoriji. Njegov prvi film Dune je osvojil šest oskarjev, čeprav sam Villeneuve takrat ni bil nominiran. Njegova edina dosedanja nominacija za najboljšo režijo je bila za film Prihod, vendar je izgubil proti Damienu Chazellu za film La La Land. Villeneuvejeva serija filmov Dune bi lahko na oskarjih ponovila uspeh Petra Jacksona s trilogijo Gospodarja prstanov. Jackson je osvojil oskarja za najboljšo režijo za zadnji film trilogije, Kraljeva vrnitev. Njegova zmaga takrat je bila videti kot odobravanje Akademije, ki je priznalo trilogijo kot celoto.

Filmska industrija je v razcvetu

Veliko je filmarjev, ki bi jih lahko uvrstili na ta seznam (Lanthimos, Aster, Eggers ipd.) in tudi to kaže na napredek filmske industrije ter mladih filmarjev, ki se iz zgodovine veliko naučijo ter s svojimi prijemi to prikažejo v sodobnem času. Uživajmo, saj je vprašanje kako dolgo bo to trajalo.

Poiščite nas na družbenih omrežjih