Zmagovalci 74. edicije festivala Berlinale

Že drugo leto zapored je na Berlinaleju veliko nagrado večera domov odšel dokumentarni film. Dahomey, dokumentarec francosko-senegalske filmske ustvarjalke Mati Diop, je prejel Zlatega medveda za najboljši film na 74. berlinskem mednarodnem filmskem festivalu.

Večplastni dokumentarno-fikcijski esej raziskuje vrnitev, postavljeno v november 2021, ukradenih zakladov afriškega kraljestva Dahomey iz Pariza v sedanjo Republiko Benin ter preučuje zapletene odzive, katerih kultura se je razvijala več kot stoletje brez teh artefaktov. Ob sprejemanju nagrade je Diop na odru izrekla: “Stojim s Palestino!”

Predsednica žirije, oskarjevka Lupita Nyong’o, najbolj znana po vlogah v filmih 12 let suženj in Črni panter, je zmagovalca Zlatega medveda razglasila v soboto zvečer v znameniti dvorani Berlinale Palast. Nyong’o je prva temnopolta in Afričanka, ki je predsedovala žiriji Berlinala.

dahomey

Dahomey je drugi afriški film, ki je osvojil najvišjo nagrado v Berlinu po južnoafriški operni drami, Breathe Umphefumlo (U-Carmen eKhayelitsha) Marka Dornford-May v letu 2015. Dahomey je tudi drugi dokumentarec zapored, ki je osvojil Zlatega medveda v Berlinu, potem ko je lansko leto zmago odnesel film On the Adamant francoskega režiserja Nicolasa Philiberta.

Hong Sang-soo je svoj uspeh v Berlinu nadaljeval tudi letos, saj je prejel srebrnega medveda za najboljši film žirije za svoj novi film A Traveler’s Needs. Projekt predstavlja njegovo tretje sodelovanje s francosko zvezdnico Isabelle Huppert, potem ko sta sodelovala pri filmih In Another Country (2012) in Claire’s Camera (2017).

Nagrado za najboljšega režiserja je prejel dominikanski filmski ustvarjalec Nelson Carlos De Los Santos Arias za film Pepe, ki je neopredeljiva mešanica dokumentarca in fikcije o povodnem konju, pripeljanem v Kolumbijo s strani Pabla Escobarja. Znanstveno fantastična parodija L’ Empire Bruna Dumonta pa je prejela srebrnega medveda žirije.

hong san soo

Sebastian Stan je prejel srebrnega medveda za najboljšo glavno vlogo za vlogo v filmu A Different Man Aarona Schimberga, v katerem igra moškega, ki doživi radikalno plastično operacijo in začne dvomiti o lastni identiteti.

Emily Watson je prejela nagrado za najboljšo stransko vlogo za svojo vlogo strašljive nune ob zvezdniku Cillianu Murphyju v irskem dramskem filmu Small Things Like These Tima Mielantsa.

O najbolj pričakovanih filmih festivala pa smo pisali tudi med Berlinalejom, več si lahko preberete tukaj.

Poiščite nas na družbenih omrežjih