Zanimiva dejstva o Paulu Thomasu Andersonu, ki jih zagotovo niste vedeli

Paul Thomas Anderson je zagotovo eden tistih režiserjev, ki si je upravičeno ustvaril status enega najboljših filmarjev v zgodovini filma. Njegovi filmi so raznoliki, za vse pa velja, da so naravnost izvrstni. In če je njegovo filmsko ustvarjanje znano vsem, pa je njegovo zasebno življenje zavito v tančico skrivnosti.

Prejšnji teden je v kinematografe prišla zadnja stvaritev legendarnega režiserja. Že takoj na začetku je bilo takoj jasno, da zopet gledamo mojstrovino, ki se bo v letošnjem letu v filmsko zgodovino zapisala z zlatimi črkami. Odlikuje ga zanimivo dogajanje, popolno ustvarjen svet ter zanimivi liki, ki na filmskem platnu zares zaživijo. Zato ogled filma zares priporočamo. Več o tem lahko brez kvarnikov preberete v naši recenziji.

Ta teden na Filmologiji je tako v znamenju Paula Thomasa Andersona in njegovega zadnjega dosežka Sladičeva pica. Ker film že žanje prve uspehe, se je kot velika neznanka ustvarjalec pojavil v očeh vseh tistih, ki slavnega režiserja še ne poznajo ali pa tistih, ki mu do zdaj še niso namenili velike pozornosti. Temu je s filmom naredil konec in vse prej omenjene predstavil klubu oboževalcev, ki ga skozi njegovo ustvarjanje naravnost obožujemo.

Njegovo življenje izven filma ni na očeh javnosti, zato smo izbrskali zanimive informacije, ki jih o režiserju verjetno niste vedeli:

  • Paul Thomas Anderson je v svoji karieri prejel številne nominacije in nagrade. Njegovi filmi so kar trikrat slavili na podelitvi oskarjev (od 25 nominacij), ima pa tudi dve zmagi (od 19 nominacij) na podelitvi nagrad BAFTA ter tri zmage (od 17 nominacij) na zlatih globusih. S temi nagradami ga lahko brezkompromisno uvrščamo med najuspešnejše in priznane filmske ustvarjalce vseh časov.
  • Paul je od leta 2001 poročen z znano igralko Mayo Rudolph. Skupaj imata kar štiri otroke.
  • Čeprav je slavni režiser obiskoval številne šole, je šolo za film obiskoval zgolj dva dni. Raje kot to, je gledal filme in se učil iz njih. Zato otroci, naj vam bo Paul zgled samo do neke mere.
  • Paul je namesto šoli posvečal čas svojemu prvemu kratkemu filmu z naslovom Cigarettes & Coffe. Tega je uspešno predstavil na festivalu Sundance ter si z njim prislužil svojo prvo pogodbo za celovečerni film. Tako je podpisal prvo pogodbo z založnikom in nastal je njegov prvenec z naslovom Hard Eight oz. Sydney.
  • Posnel je le 9 filmov, vsi pa so prejeli odlične kritike. Povprečna ocena njegovih filmov na platformi IMDB znaša kar 7,6 od 10, pri čemer je najslabše ocenjen Skrivna pregreha s 6,7 ter najbolje Tekla bo kri z oceno 8,2.
  • Njegov oče (Ernie Anderson) je bil znani voditelj oddaje o grozljivih filmih z vzdevkom Ghoulardi. To ime pa je Paul v poklon očetu uporabil tudi za ime njegove produkcijske hiše.
  • Režiser je znan tudi po številnih sodelovanjih. V njegovih filmih smo tako lahko že večkrat videli iste obraze. Med najbolj znanimi so zagotovo Daniel Day Lewis, s katerim je posnel dva filma, Joaquin Pheonix, s katerim je sodeloval dvakrat, John C. Reilly, katerega je v svojih filmih uporabil štirikrat ter Philip Seymour Hoffmanom, s katerim sta skupaj ustvarjala kar petkrat.

Kot veliki oboževalci Andersona, priporočamo prav vsak njegov film, še posebej pa Sladičevo pico, ki se v teh dneh vrti v kinodvoranah po Sloveniji. Privoščili bi mu tudi prvega oskarja. Držimo pesti.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih