Vrhunski filmi, ki jih verjetno niste videli, pa bi jih morali - 16. del

V naši redni rubriki lahko prebirate o skritih draguljih, ki so vredni ogleda. Tokrat smo pripravili že petnajsto edicijo. Ostale lahko najdete na naši spletni strani pod ključno besedo Vrhunski filmi.

Naši tokratni predlogi so:

Pond Life (2018)

Pond Life je ganljiva komična drama o težavnem odraščanju mladih v majhnem rudarskem mestu, kjer vladajo brezposelnost, revščina ter popolna odsotnost zasebnosti. Osrednja junakinja je rahlo avtistična Coco, ki za svojo naivno otroško navihanostjo skriva potlačeno travmo, ki pride do izraza, ko se s skupino vrstnikov odpravi na ribolov, da bi ujela lokalno velikansko ribo, za katero mnogi trdijo, da sploh ne obstaja. Tipični britanski humor, nesentimentalni socialni realizem ter groba poetičnost so glavne odlike eden od krivično spregledanih filmov leta 2018. 

Ted K (2022)

10. junija letos je v zaporu v 81. letu starosti preminul Ted Kaczynski, bolj znan po zloveščem vzdevku Unibomber. Genialni matematik, puščavnik in ekoterorist, ki je več kot 15 let ustrahoval ZDA s pošiljanjem pisemskim bomb, je za seboj pustil sila razburljivo, strašljivo kot tudi fascinantno življenje, ki ga odlično prikaže biografski triler Ted K, v katerem naslovnega junaka odigra fenomenalni Sharlto Copley. Film dejanj glavnega lika ne opravičuje, hkrati pa ima dovolj samozavesti, da se poglobi v kompleksen psihološki portret človeka, ki so se ga mnogi ljudje enako močno občudovali kot so se ga tudi bali. Film, ki nazorno prikaže, da je meja med genijem in norcem zelo tanka. 

Act of Violence (1948)

Tudi v zlati dobi filma noir je ostalo spregledanih kar nekaj mojstrovin in mednje spada tudi triler Act of Violence iz leta 1948. Minimalistična, napeta in atmosferična klasika v ospredje postavi vojnega veterana Franka, ki uživa mirno življenje s svojo ljubko ženo v idilični predmestni soseski, dokler ne trči ob svojega nekdanjega vojnega tovariša Parksona, ki do Franka goji močne zamere. Več o sami zgodbi naj ostane skrivnosti, lahko pa zagotovimo, da je Act of Violence eden od najboljših filmov noir, ki je bil na svojem področju pionir, saj se je upiral žanrskim pravilom in dostavil brutalno iskreno rekonstrukcijo iluzij, imenovanih ameriške sanje. 

Pyewacket (2017)

Leah je težavna najstnica, ki se po očetovi smrti začne zatekati v svet črne magije in okultizma, kjer med drugim naleti na legendo o starodavnem demonu po imenu Pyewacket. Zaradi vse bolj težavnega odnosa z materjo se Leah odloči za drastičen ukrep in s pomočjo rituala obudi demona, da bi ta umoril njeno mamo. Pyewacket je odlično odigran, napet in vzdušen film, ki izvrstno prepleta elemente mladinske drame o prebolevanju, travmi in sprejemanju odgovornosti, nadnaravne grozljivke in družinske tragedije, ki jo je kasneje izpopolnil Ari Aster z zloveščo mojstrovino Podedovano zlo. 

Bomb City (2017)

Bomb City je dramski triler o skupini punkerjev v konzervativno naravnanem teksaškem mestu Amarillo, ki si za izhodišče vzame resnični dogodek iz leta 1997, ko je priljubljeni srednješolec Dustin Camp do smrti povozil 19 – letnega punkerja Briana Denekeja in na sodišču ušel obsodbi s pogojnim izpustom ter skromno varščino. Četudi je pričujoči film v osnovi rekonstrukcija usodnega večera, ko je Brian končal pod kolesi Dustinovega avtomobila, je globoko pod površjem brutalno iskren in neusmiljen portret jezne in neprilagojene mladine, ki ne želi odraščati v avtoritativnem okolju, kjer jim vedno znova zabičano, da so ničvredni čudaki. Brezkompromisno ostra, uporniška in poučna drama o iskanju identitete v okolju, ki duši posameznikovo željo po svobodnem izražanju.

Poiščite nas na družbenih omrežjih

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja