Top 10 najbolj pričakovanih filmov 2021

V letu 2021 pričakujemo na velikih platnih številne uspešnice, ki bi morale biti na sporedu že lani. Večina večjih lanskih projektov je, zaradi zaprtja kinodvoran po svetu, zapadla v 2021. Obenem so tukaj še vsi filmi, predvideni za letos, in kar naenkrat se obeta najboljše filmsko leto v zadnjem desetletju.

Nekaj odličnih projektov za las ni prodrlo v našo top 10 lestvico, a so vseeno vredni omembe, saj bo njihova gledanost zagotovo visoka. Hkrati imajo mnogi že svoje baze gledalcev, ki bodo film pogledali, da ostanejo na tekočem z zgodbo (F9, Spider-Man 3, A Quiet Place Part II in Haloween Kills). Nekaj je tudi ponovnih poskusov že videnih zgodb in likov (The Suicide Squad in West Side Story). Redke, a zato nič manj pričakovane, so kvalitetne izvirne zgodbe (Eternals, Shang Chi in Last Night in Soho)

Poglejmo naš izbor desetih najbolj pričakovanih filmov leta 2021.

10. Space Jam: A New Legacy (16. julij)

Originalni Space Jam (1996) je uspešno združil dva popolnoma različna svetova: šport in risanke. Michael Jordan, najboljši košarkar vseh časov, je na vrhuncu svoje popularnosti združil moči z Looney Tunesi in posnel kultni film, ki je podiral rekorde gledanosti. Četrt stoletja za tem dobimo drugo verzijo, s tem da bo tokrat v glavni vlogi Lebron James, najboljši košarkar trenutne generacije. V novem Space Jamu bo Lebron skušal najti pot iz digitalnega sveta nazaj v normalnost. Edini način za to bo, da s svojimi risanimi soigralci zmaga košarkarsko tekmo. Bodo Bugs Bunny, Daffy Duck, Marvin the Martian, Tweety in ostali kos nalogi? Odgovor dobimo julija.

9. Luca (18. junij)

Pixar nadaljuje z odličnimi projekti. Po tem, ko so lani izdali Onward in Soul, v letu 2021 dobimo novo originalno zgodbo, Luca. Animacija izgleda izredno, zato je jasno, da bo Pixar s tem projektom dodatno utrdil status najboljših animatorjev v filmski industriji. Tokrat so zgodbo postavili v Italijo, dodali pa kanček fantazije. Luca je namreč morska pošast v telesu mladega fanta, ki uživa na italijanski rivieri. Film izgleda vizualno prekrasno in bo zagotovo ogrel srca mladih in starih. Obeta se nova Pixarjeva uspešnica.

8. The Beatles: Get Back (27. avgust)

Legendarni režiser Peter Jackson se je po dokončanju trilogij Gospodarja prstanov in Hobita lotil novega dokumentarca. Tokrat je pod drobnogled vzel največjo glasbeno skupino vseh časov, Beatle. Z naskokom najbolj pričakovan dokumentarec leta 2021 bo prikazal razmerja v skupini pri ustvarjanju legendarnega albuma Let it be (1970). Jackson je pridobil najbolj intimne posnetke, kadarkoli zabeležene na kameri. Sodeloval je tudi s sorodniki vseh članov skupine, da zgodbo predstavi čim bolj celostno. Vsi ljubitelji dokumentarcev in Beatlov bodo brez dvoma uživali s pogledom v zakulisje največje glasbene skupine vseh časov. Obenem se bomo spomnili hitov kot so Let it be, Don’t Let me Down, Get Back in mnogih drugih.

7. Mission: Impossible 7 (19. november)

Mission Impossible 7 poster

Od vseh filmov na lestvici, je najnovejša Misija burila največ duhov. Tom Cruise, prvi zvezdnik franšize, je bil pri snemanju filma ujet pri grobem preklinjanju ekipe, ki se ni držala korona ukrepov na snemanju. Nekateri so njegov bes razumeli kot predanost svojemu poklicu, drugi pa kot status privilegiranca. Christopher McQuarrie se vrača v režiserski vlogi. Igralsko zasedbo, poleg Cruisa, sestavljajo Ving Rhames, Rebecca Ferguson in Simon Pegg. Esai Morales bo v vlogi antagonista. Zraven je tudi Hayley Atwell, ki bo v vlogi še nerazkritega lika. Pričakujemo lahko ogromno akcije in Cruisa v svoji najboljši izvedbi. Ponovno je sam posnel vse kaskaderske vložke, kljub 58. letom. Ljubitelji akcij bodo ponovno prišli na svoj račun, kot tudi vse dame, ki še vedno rade pogledajo mladostnega Cruisa.

6. Dune (1. oktober)

Dune velja za najbolj znano originalno fantazijsko zgodbo, ki do danes še ni dobila dostojne upodobitve na velikih platnih. Režiser Denis Villeneuve se je odločil temu narediti konec. Dobil je zajeten proračun in največje filmske zvezde, kot so Timothée Chamalet, Zendaya, Oscar Isaac, Jason Momoa, Dave Bautista in Josh Brolin. Po napovedniku sodeč so si vzeli dovolj časa, da zgodbo takšnih razsežnosti primerno upodobijo v filmu in vsi nestrpno čakamo oktober. Vizualni učinki so neverjetni. Obeta se začetek nove filmske franšize, ki bi lahko zaznamovala naslednje desetletje.

5. The French Dispatch (julij)

Wes Anderson je filmski genij. Prav iz tega razloga je vsak njegov film tako zelo pričakovan. Tudi tokrat ni nič drugače. Ponovno lahko pričakujemo njegov ekscentričen pripovedni stil, veliko simetrije v kadrih in svojevrstno zgodbo. Igralski ansambel je poln zvezdnikov. Videli bomo igralce kot so Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Frances McDormand, Timothée Chalamet, Jeffrey Wright, Saiorse Ronan, Edward Norton, Willem Defoe, Bill Murray in Owen Wilson. Film je oda novinarstvu, postavljena v dvajseto stoletje v Franciji. Glede na zvezdniško igralsko zasedbo in inovativen pripovedni stil se The French Dispatch zdi najboljša izvirna zgodba leta. S tem je tudi najbolj pričakovani film, ki ni del kakšne franšize ali nadaljevanje znane zgodbe. Komaj čakamo julij.

4. The Matrix 4 (22. december)

Ljubiteljem Matrice je kar poskočilo srce, ko je na plano prišla novica o novem filmu. Lana Wachowski še ni razkrila svojih kart, tako da ostaja veliko vprašanje, kam bo po dvajsetih letih zapeljala zgodbo. Keanu Reeves (Neo) in Carrie-Ann Moss (Trinity) se vračata, igralski ansambel pa dopolnjujejo znana imena kot so Neil Patrick Harris, Yahya Abdul-Mateen in Jessica Henwick. Na spletu je mnogo špekulacij kaj pričakovati, od potovanja v času, človeških zlikovcev do vrnitve znamenitih Agentov. Film bo idealno predbožično darilo za vse ljubitelje Matrice in akcijskih filmov z vrhunskimi vizualnimi učinki.

3. Top Gun: Maverick (2. julij)

Tom Cruise bo očitno ime leta, saj nestrpno pričakujemo tudi Top Gun: Maverick, ki na velika platna pride v začetku julija. Glede na patriotsko vsebino, je datum pričakovan, saj v ZDA 4. julija slavijo dan neodvisnosti. Dan pred tem svoj rojstni dan slavi tudi Cruise. Film bo tako darilo sebi in Ameriki. Prvi film je prototip ameriškega patriotizma, ki deluje predvsem zaradi karizme Cruisa in odličnih letalskih scen. 35 let kasneje dobimo nadaljevanje. Vrača se tudi Val Kilmer kot Iceman. Cruise obljublja, da bomo ostali odprtih ust ob letalskih prizorih. Tudi tukaj je vse kaskaderske vložke posnel sam. Vsekakor film, ki ga bo obvezno pogledati v kinu na največjem možnem platnu in z najboljšim ozvočenjem.

2. Black Widow (9. julij)

Marvel je z naskokom največja filmska franšiza na svetu. Praktično vsak film dosega vrtoglave številke gledanosti. Od zadnjega njihovega filma sta minili dve leti, zato pričakujemo polne kinodvorane, ko enkrat dobimo težko pričakovano izvirno zgodbo popularne Natashe Romanoff (Scarlett Johansson), na velika platna. Ljubitelji Marvela so vrsto let lobirali za lasten film popularnega lika, dočakali pa so ga šele v četrti Marvelovi fazi. Izvedeli bomo več o družini in odraščanju Natashe v Rusiji ter spoznali njeno naslednico Yeleno (Florence Pugh). Ni potrebno poudarjati, da so bodo vsi ljubitelji stripov in Marvela zvrstili v kinodvorane še zadnjič pogledat Scarlett Johansson v opravi črne vdove.

1. No Time to Die (8. oktober)

Daniel Craig še zadnjič v vlogi legendarnega britanskega vohuna. Pred nekaj leti je trdil, da si raje prereže žile na zapestju, kot še enkrat upodobi Bonda. Za pravi denar so žile ostale nedotaknjene, Craig pa še zadnjič blesti v vlogi kultnega lika. No Time To Die postavlja Bonda proti Safinu (Rami Malek), ki ima neznano povezavo z Bondovo ljubimko, Madeleine Swann (Léa Seydoux). Christoph Waltz se vrača v vlogi Blofelda, Lashana Lynch pa upodobi MI6-jevo novo 007, Nomi. Na internetu kroži veliko teorij, kako se bo to poglavje Bondove zgodovine zaključilo, a na razplet bo potrebno počakati vsaj do oktobra. Glede na popularnost franšize in Craigove upodobitve Bonda, je to brez dvoma univerzalno najbolj pričakovan film leta 2021. Lahko pričakujemo grandiozni zaključek zgodbe, ki nas bo pustil odprtih ust in z željo po ponovnem ogledu.

Obeta se povečan obisk kinodvoran

Na Kitajskem in delno v ZDA so kinodvorane že odprte. Isto kmalu pričakujemo tudi pri nas. Prvi rezultati kažejo, da ljudje še vedno radi gredo v kino. Tako je ključnega pomena, da lokalne kinematografe podpiramo z obiskom in jim omogočimo preživetje. Omenjene uspešnice spadajo med obvezen ogled na velikem platnu. Še vedno pa je zaželen obisk tudi kakšnih manjših projektov, sploh slovenskih ustvarjalcev, kajti filmska industrija je v zadnjem letu dni dihala na škrge. Netflix, HBO Max, Disney+ in ostale spletne platforme ne bodo nikoli zamenjale kina, če jim gledalci tega ne bomo dovolili.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih