Tim Burton o poustvaritvi njegovega stila z umetno inteligenco: "To je kot robot, ki jemlje človečnost"

Tim Burton se pridružuje filmskim ustvarjalcem kot je Wes Anderson v kritiki tehnologije, ki omogoča uporabnikom umetne inteligence ustvarjanje nove vsebine v njihovem edinstvenem slogu.

Tim Burton je skozi leta uporabil svoj edinstven vizualni slog na mnogo različnih elementih, od Batmana in Planeta opic do Alice v čudežni deželi. Med tem ko režiser še naprej dodaja svoj pečat na klasične vsebine intelektualne lastnine, ga ne zanima, da bi to počela programska oprema umetne inteligence.

V novem intervjuju za The Independent se je Burton spomnil, kako ga je zmotilo, ko je videl, da program umetne inteligence ustvarja serijo priljubljenih Disneyjevih likov v svojem značilno čudaškem in mrakobnem slogu.

“Pustili so U.I., da nariše moje verzije Disneyjevih likov,” je dejal Burton. “Ne morem opisati občutka, ki ti ga da. Spomnil me je na trenutke, ko druge kulture trdijo: ‘Ne fotografiraj me, ker mi jemlješ dušo.’

Burton je pojasnil, da ni šlo samo za žalitev, temveč je sprožilo skoraj eksistencialno krizo, ko je videl, da računalniki komercializirajo njegov značilni ustvarjalni proces.

“To, kar počne, je, da ti nekaj odvzame,” je dejal o UI “Vzame nekaj od tvoje duše ali psihe; Kot da ti robot jemlje tvojo človečnost.”

Nekako ironično je, da so uporabniki umetne inteligence poskušali Burtonov slog prenesti na Disneyjeve like, glede na to, da se je nedavno odločil, da ne bo sodeloval pri prihodnjih projektih po svoji negativni izkušnji pri režiji filma “Dumbo”.

“Moja zgodovina je, da sem tam začel,” je Burton dejal leta 2022. “Najeli in odpustili so me večkrat v moji karieri. Stvar pri Dumbu je, da sem spoznal, da sem bil Dumbo, da sem delal v tem groznem velikem cirkusu in da moram pobegniti. Ta film je na neki ravni avtobiografski.”

Burton ni edini režiser, ki ga niso zabavale umetniške rekreacije njihovega sloga z umetno inteligenco. Wes Anderson, ki je nenamerno navdihnil viralni trend na TikToku v pričakovanju filma Asteroid City, je nedavno jasno povedal, da se ne ukvarja z umetnostjo, ki jo ustvari U.I. in posnema njegov slog.

Poiščite nas na družbenih omrežjih