Reportaža: Zgodba o Filmologiji: Ideja, ki je ustvarila skupnost

Zgodba o Filmologiji ni klasična zgodba. Zgodba o Filmologiji je zgodba o prijateljstvu, spoznavanju, učenju, odrekanju, sodelovanju, ustvarjanju, odkrivanju pravih potencialov in uživanju v toplih trenutkih, ki upravičujejo in motivirajo za vse možne napore in aktivnosti celotnega kolektiva. Je zgodba, ki je v slovenskem kulturnem prostoru naredila spremembo in skrbno premišljeno ustvarila največjo skupnost oboževalcev filma v Sloveniji. Zato Filmologija ni zgolj klasičen novičarski portal, ampak primer dobre prakse iz več različnih vidikov.

Filmologija je kot novičarski portal na spletu nastala leta 2021 ob vrčku piva in globokem pogovoru, nato pa se je hitro prelevila v platformo, ki povezuje ljubitelje filma na vseh področjih (od tistih, ki gledajo film za zabavo, do tistih, ki jim film predstavlja čas za umetniško izpopolnjevanje). Zato je Filmologija izredno zanimiva iz vidika marketinga, novinarstva, organizacije in managementa, oblikovanja, postavljanja spletnih strani in drugih pomembnih aspektov, ki skupaj tvorijo uspešen projekt.

Ideja pa je tokrat pritegnila tudi Mladinski Center Ormož, ki nas je kot gostujoče predavatelje povabil na dogodek, na katerem smo predstavljali našo idejo o Filmologiji, njenem nastanku, prihodnosti, urednikovanju, upravljanju in vsem kar se dogaja v ozadju. Pozabili nismo niti na ekskluzivno dogajanje, ki smo ga doživeli na velikih filmskih festivalih kot so Cannes, Benetke, Berlinale in Liffe. Pogledali smo si zanimive dogodivščine in aktivnosti festivalov ter vse velike osebnosti, ki smo jih spoznali na poti.

In čeprav smo bili kot predavatelji prisotni zgolj oba soustanovitelja Žiga Špile in Nejc Feguš ter odgovorni urednik Nikola Feguš, smo vsi skupaj ponosno predstavljali barve celotnega kolektiva – vseh osem ustvarjalcev, ki na dnevni bazi ustvarja aktualno, atraktivno, strokovno in informativno vsebino na ustvarjalen in zanimiv način.

Dogodek je bil zaradi tematike izredno pester in zanimiv, zaradi sproščenega vzdušja in zanimivih vprašanj pa izjemno poučen, raznolik in dinamičen. Zato se Mladinskemu centru Ormož še enkrat zahvaljujemo za povabilo in odlično organiziran dogodek. Upamo, da bomo lahko Filmologijo še kdaj predstavljali kot primer dobre prakse ter vsem željnim novega znanja vlili kakšno novo idejo, motivacijo ali upanje, ki bo rodilo nove zanimive projekte ali rezultate.

Dogodek je potekal v prostorih Mladinskega Centra Ormož 20. aprila ob 17. uri in je bil popolnoma brezplačen.

Viri slik: Filmologija

Poiščite nas na družbenih omrežjih