Recenzija: Thor: Ljubezen in grom

»Najbolj zabaven in neresen Marvel film do zdaj«

Thor: Ljubezen in grom je najnovejša uspešnica studia Marvel ob kateri se boste večino časa smejali na vsa usta. Eden najbolj zabavnih filmov leta do zdaj, ki včasih s svojim humorjem že skoraj pretirava, je vsekakor dobro priporočilo za sproščen ogled s prijatelji ali bližnjimi, ko boste hrepeneli po brezskrbni zabavi. Režiser Taika Waititi je znal filmu dodati svoj podpis z ekscentričnim humorjem, ki ga je veliko skozi celoten film.

Marvel je do zdaj v okviru svojega filmskega sveta izdal že 28 filmov. Preverite lestvico najboljših desetih po našem izboru. Thor: Ljubezen in grom je njihov 29. naslov, ki je z naskokom najbolj zabaven in neresen film v tej zbirki. Po uspehu filma Thor: Ragnarok se je v vlogi režiserja in tokrat tudi scenarista (pa tudi Korga) vrnil novozelandski ustvarjalec Taika Waititi. To je opazno od prvega prizora, saj film v svojem prvem aktu deluje kot parodija oz. satira filmov o superjunakih.

V glavni vlogi Thora je nazaj simpatični Chris Hemsworth. Izklesan do zadnje mišice, tokrat še toliko bolj, saj je v filmu prizor, ko je popolnoma nag. Polna kinodvorana, tako moških kot žensk, je v tistem trenutku prenehala dihati, tudi film pa se zna pošaliti iz tega. Hemsworth je rojen za to vlogo in njegova karizma je nalezljiva.

Večjo vlogo ima tokrat Jane Foster, ki jo upodablja izvrstna Natalie Portman. Slednja je Thorova velika ljubezen v prvem filmu, a je kasneje več niso vključevali v njegovo zgodbo. Zdaj so se za to odločili po navdihu stripov Thor iz leta 2014 Jasona Aarona in Russella Dautermana, kjer Jane postane vsemogočni Thor po tem, ko jo k sebi pokliče kladivo Mjolnir. Ima pa to tudi svojo ceno, kar igra pomembno vlogo v razpletu filma.

Natalie Portman Mjolnir

Po uničenju Asgarda v Ragnaroku se tokrat film ustavi v Novem Asgardu, kateremu kraljuje Valkira. Tako je nazaj tudi Tessa Thompson, katera dobro upodobi naveličano superjunakinjo, ki išče trenutke adrenalina. Ne gre pozabiti tudi na desno roko Thora, kamnitega Korga, ki s svojimi pripombami večino filma deluje kot komična sprostitev. Glas mu posodi Waititi.

Izredna pridobitev za Marvel je Christian Bale. Bivši Batman je »prestopil« k rivalu in je tokrat v vlogi Gorra, klavca bogov. Njegovo zgodbo in motiv spoznamo v prvih trenutkih filma. Gorr je eden novejših zlikovcev, saj je svoj debi v stripih doživel šele leta 2012 v Thor: God of Thunder. Bale se, kot je to zanj navada, popolnoma prelevi v svoj lik in je verjetno najboljši del filma.

Gorr

Film je v prvi vrsti zelo zabaven. Mogoče celo preveč. Vpliv Taike Waititija se močno čuti, saj je njegovega humorja veliko skozi celoten film. Tanka je meja, ko ustvarjalec zadane pravo mero in tukaj se zdi, da je Waititi s svojim humorjem že skoraj malo pretiraval. Polna kinodvorana se je sicer nenehno krohotala, a dejstvo je, da konstantni humor nekoliko razvrednoti emocionalne trenutke, ki sledijo.

Pohvaliti velja Bala in njegovega zlikovca. Gorr, klavec bogov, se je po samo enem filmu izstrelil med najboljše Marvel zlikovce vseh časov. Izjemna upodobitev Bala ter dobro povedana zgodba sta omogočili, da z njim sočustvujemo, četudi skuša ubiti Thora. Hkrati je v prizorih boja njegova supermoč odlično prikazana, zaradi česar smo vedno v negotovosti, kaj sledi. Bo Thoru in ekipi uspelo premagati Gorra? Slednji se namreč vsekakor zdi dovolj močan, da bi lahko poskrbel za žalosten konec.

Pohvaliti velja inovativen način, kako nam film naredi kratek povzetek preden skočimo v samo zgodbo. Korg skozi film deluje kot pripovedovalec zgodbe, s tem ko pove »pravljico« o Thoru. Tako smo v zgolj nekaj sekundah na tekočem in razumemo vse kaj se dogaja. Varuhi galaksije so tokrat obrobni liki, ki jih vidimo samo v začetnih prizorih filma. Russell Crowe kot Zevs je brca v temo in karikatura mogočnega grškega boga ter igralca samega.

Waititi je navdih črpal iz romantičnih komedij, saj je v ospredju ljubezenska zgodba Thora in Jane Foster. To predstavlja srce filma in emocionalni vrhunec ob samem zaključku ter razpletu. Poleg glavne ljubezenske zgodbe spremljamo tudi drugo tovrstno »zgodbo« med Thorom in njegovimi orožji, ki se vleče čez celoten film in ves čas deluje kot dodatna zabava.

Zelo dobro so v zgodbo in akcijske sekvence vključili večne rock uspešnice Guns N’ Roses na čelu s Sweet Child O’Mine in Welcome to the Jungle.

Ena boljših stvari v filmu je barvna paleta. Slednja je izvrsten ustvarjalec razpoloženja. Ko dominirajo žive barve, smo v prizorih sreče, humorja in ljubezni. Na neki točki se film preobrazi v črno-belega in tudi to v okviru zgodbe deluje smiselno ter organsko. Tukaj so zadeli v polno.

Film se zaključi tako kot vsak naslov studia Marvel. S kratkim prizorom, ki nadaljuje rdečo nit pripovedovanja zgodbe. Tokrat je ta precej nenavaden, saj nekoliko izjalovi razplet filma.

Film bi priporočali vsem ljubiteljem stripov in filmov Marvel, še posebej tistim, ki imajo radi komedije. Ne smete ga jemati preveč resno.

Film Thor: Ljubezen in grom se trenutno predvaja po vseh svetovnih kinematografih. Pojdite in si ga oglejte na velikem platnu, zagotovo se boste od srca nasmejali in zabavali.

Ocena: 3/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Odličen humor
  • Izvrsten zlikovec Gorr
  • Zelo dobro vključevanje klasične rock glasbe
  • Široka barvna paleta filma

MINUSI

  • Preveč humorja
  • Russell Crowe kot Zevs
  • Smisel prizora tik ob koncu?

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top