Lestvica TOP 10 Marvel filmov

Marvel je v zadnjem desetletju popolnoma prevladal v filmski industriji. Izdajajo eno uspešnico za drugo, hkrati pa držijo rdečo nit med svojimi projekti. Do danes so izdali 28 filmov. Za vas smo razvrstili vse in izpostavili 10 najboljših.

Filmi o superjunakih v preteklosti niso bili pretirano popularni, saj stari Hollywood ni bil pripravljen vlagati denarja v takšne projekte. Raje so imeli resne filme, ki so pogosto tudi kandidirali za kipce na podelitvi oskarjev. Po izdaji prvega Nolanovega Batmana se je zdelo, da se to spreminja. Marvel je začutil priložnost in začel premišljeno vlagati v tovrstne zamisli, kar se jim je na dolgi rok obrestovalo.

Poskušali so pridobiti največje igralske zvezde in idejno zasnovo prepustili majhnemu krogu ljudi. Načrt se je izplačal, saj je od Iron Mana v letu 2008 do danes Marvel popolnoma zagospodaril v svetovnih blagajnah kinodvoran. Filmi so dobri, dobičkonosni in napisani tako, da nikoli ni čisto zares konec. Vedno obstaja možnost za nadaljevanje.

V 28 filmih in t.i. štirih fazah jim je uspelo nekaj neverjetnih stvari, ki so za vedno spremenile življenje mnogih. Potrudili smo se izluščiti najboljše med njimi in pripravili smo lestvico desetih najboljših.

Naslove smo pustili v angleškem jeziku za lažje brskanje po spletu.

10. Captain America: Civil War (2016)

captain america iron man

Captain America: Civil War je v bistvu film o Avengerjih. Steve Rogers je nekoliko bolj v ospredju, a v filmu nastopajo tudi drugi glavni liki franšize. Prvič tako spoznamo Black Pantherja in novega Spider-Mana ter izvemo nekaj več o Scarlet Witch. Nasproti pa si stojita oba obraza Marvela, Captain America in Iron Man. Film je pomemben, saj junaki prvič odgovarjajo za svoja dejanja, hkrati pa vidimo »all star dvoboj« med najmočnejšimi liki, ki jih Marvel predstavi do te točke.

9. Avengers: Infinity War (2018)

thanos

Infinity War je imel izredno težko delo. Jasno je bilo, da bo to zgolj uvertura v vrhunec vsega kar Marvel pripravlja za Endgame. Kljub temu, je svoje delo opravil fantastično. Vidimo, zakaj je Thanos eden najmočnejših zlikovcev v zgodovini stripov. Infinity War ima nalogo pripraviti gledalca na mogočnost Thanosa in pokaže, kaj je na kocki. Legendarni tlesk na koncu filma se je za vedno zapisal v zgodovino filmske industrije. Konec filma je tako atipičen, saj ni pozitiven, temveč za navdih vzame Empire Strikes Back ter gledalca pusti odprtih ust.

8. Thor: Ragnarok (2017)

thor

Thor: Ragnarock je z naskokom najbolj komičen Marvel film. Za režijo je poskrbel Taika Waititi, ki je povprečne Thor filme dvignil na najvišjo možno raven. Film je mojstrovina in za razliko od prejšnjih poskusov odlično deluje. Igralska zasedba je pri snemanju zelo uživala, kar se vidi tudi v predstavah, saj vsi dajo od sebe več kot 100%. Tessa Thompson in Jeff Goldblum držita nivo Chrisa Hemswortha. Tudi Cate Blanchett je solidna v vlogi zlikovke. Piko na i dodata Loki in Thor. Pravi hipster film, ki bi ga z veseljem uvrstili še višje.

7. Guardians of the Galaxy Vol. 1 (2014)

guardians of the galaxy

Prvi Guardians of the Galaxy film je bil veliko pozitivno presenečenje. Vsi so oboževali ekipo na čelu s Chrisom Prattom v vlogi Star-Lorda. Bradley Cooper posodi glas Rocket Raccoonu, Dave Batista je Drax, Zoe Saldana pa odlično odigra vlogo Gamore. Največji ljubljenec ljubiteljev filma je Groot, ki s svojo preprostostjo in skromnim besednim zakladom poskrbi za številne krasne trenutke filma. Animacija je odlična, še najbolj pa je film zaznamovala ikonična glasbena podlaga, ki vključuje številne hite iz 70tih in 80tih. James Gunn se je izkazal tako pri scenariju kot režiji in jasno je bilo, da bo ekipa nepričakovanih junakov dobila nadaljevanje. Le kdo si ne bi želel novega druženja z njimi.

6. Spider-Man: Homecoming (2017)

spider-man

Spider-Man: Homecoming gledalcem predstavi Toma Hollanda v vlogi istoimenskega lika. Film je preprost, nedolžen in deluje predvsem zaradi fantastičnega Hollanda v glavni vlogi. Slednji se je odlično vživel v svoj lik in avtentično predstavil, kako bi se počutil najstnik, če bi naenkrat imel supermoči. Prav njegova humanost in realnost sta tista, ki ga naredita tako dobrega. Piko na i doda Robert Downey Jr., ki v vlogi mentorja odlično usmerja mladega superjunaka. Marvel je tudi tukaj zadel v polno in zdelo se je, da za novega Spider-Mana ne bi mogli izbrati boljšega igralca kot je Holland.

5. The Avengers (2012)

the avengers

The Avengers je bil v času svojega izida monumentalen dosežek filmske industrije. Prvič se je zgodilo, da je neki filmski franšizi uspelo toliko glavnih likov organsko povezati v celoto, ki ni bila preveč klišejska. Ljubitelji Marvel junakov so doživljali orgazme že ob napovedniku. Ko je film prišel na velika platna, je podiral vse rekorde in tukaj se je zgodil prvi korak k popolni dominaciji akcijskih filmov s superjunaki v glavnih vlogah. Celotna izkušnja je bila zabavna, napeta, polna vrhunske akcije sredi New Yorka in zdelo se je kot da gledamo tekmo vseh zvezd na filmskem platnu. Od te točke naprej studia Marvel do danes ni ustavil nihče.

4. Black Panther (2018)

black panther

Black Panther je zagotovo najbolj pomemben film v franšizi, ki je odprl pot drugačnim superjunakom. Do tega trenutka so bili vsi glavni liki v Marvel filmih belopolti. Black Panther je prvič pokazal, da barva polti ni pomembna in temnopolti skupnosti dal samozavest v boju za enakopravnost. Chadwick Boseman je v vlogi T’Challe blestel. Ryan Coogler je film o superjunaku dodelal do te mere, da se je celotna javnost zedinila o njegovi odličnost. Film je prejel celo nominacijo za najboljši film na podelitvi oskarjev in pobral tri kipce v drugih kategorijah.

3. Iron Man (2008)

iron man

Iron Man je prva domina, ki je sprožila desetletja dolgo dominacijo. Robert Downey Jr. je bil perfektna izbira za vlogo Tonya Starka. Ogromno dialoga je improviziranega in prav v tem Downey Jr. blesti. Od prvega trenutka naprej je jasno, da ima Marvel nekaj na čemer lahko gradi. Dobri odzivi javnosti so to potrdili in tako je prav prvi Iron Man odprl vrata za samostojne filme Captaina Americe, Thora in Hulka, kar je na dolgi rok preraslo v Avengerje. Izredno pomemben film v zgodovini filmske industrije, saj bi lahko Marvel z drugačnim igralcem v glavni vlogi pogorel na celi črti in žanr superjunakov mogoče nikoli ne bi tako zaživel kot je.

2. Spider-Man: No Way Home (2021)

3 Spider-Mans

Spider-Man: No Way Home  še vedno velja za največji filmski dogodek po začetku pandemije covid-19. Po tem, ko so dobro leto dni bile kinodvorane širom po svetu zaprte in je bila pod vprašajem celotna filmska industrija, je prav No Way Home pokazal smer iz krize, ki se uspešno nadaljuje še danes. Film je oznanil konec uspešne trilogije Toma Hollanda in združil tri Spider-Mane na velikem platnu ter s tem povezal številne generacije ljubiteljev lika. V kinu je bila na premieri popolna norija, ljudje so kričali ob prihodu Garfielda in Maguireja, zaključek pa zelo zrel in prav nič klišejski. Kljub omejitvam po svetu, je film zaslužil skoraj dve milijardi dolarjev in postal šesti najbolj dobičkonosen film vseh časov.

1. Avengers: Endgame (2019)

endgame

Avengers: Endgame je eden največjih filmskih dosežkov tega tisočletja. Marvel je gradil zgodbo, ki je večja od seštevka zgodb posameznih filmov in vse skupaj vrhunec doseže v Endgame. Infinity War je postavil odlične temelje, Endgame pa zgodbo dramatično zaključi. Poslovimo se od mnogih ključnih likov, klimaktičen dvoboj s Thanosom pa spada v sam vrh filmskih prizorov v zadnjem desetletju. Polne kinodvorane so norele ob dogajanju, ljudje pa so še mesece po tem hodili film gledat znova in znova. Prav zato je podrl vse rekorde in ob izidu postal najbolj dobičkonosen film vseh časov (vmes je vodstvo nazaj prevzel Avatar). Vsi majhni namigi na koncu posameznih filmov so se Marvelu obrestovali in nemogoča naloga je bila uspešno izpeljana.

Marvel z razlogom dominira

Prav vsak se lahko najde v poplavi likov, ki jih premore Marvel. Ravno zato so ti filmi tako popularni. Vsi si želimo imeti supermoči. Kako lažje bi bilo življenje, mar ne?

Ključ do uspeha Marvela so kreativni direktorji na čelu s Kevinom Feigejem, ki bdi nad vsemi projekti. Pravilno so anticipirali spremembe na trgu in se vedno znova pravočasno prilagodili. Projekti so šli v roke pravim ustvarjalcem in tudi v prihodnje se zdi, da bo temu tako. Dominaciji Marvela ni videti konca.

Zelo težko je bilo strniti misli in izbrati top 10 filmov. V kolikor vas zanima naša celotna lestvica, jo najdete tukaj.

Sorodni članki

Poiščite nas na družbenih omrežjih