Recenzija: Severance

»Najboljša izvirna serija zadnjih nekaj let«

Severance je nova izvirna serija, ki je svojo premiero doživela na platformi Apple TV+. Po našem mnenju najboljša izvirna serija zadnjih nekaj let, temelji na preprosti ideji: kakšno bi bilo življenje, če bi lahko s posegom ločili zasebno in profesionalno življenje. Ko si v službi, ne veš kdo si izven nje in obratno – ko doma uživaš na kavču, ne veš kaj si pravzaprav počel osem ur v službi.

Spletnih platform za ogled filmov in serij je vedno več. Vsi poznamo Netflix, Voyo in Amazon Prime, vedno bolj pa so priljubljeni tudi HBO Max, Disney+, Hulu in Apple TV+. Slednji v zadnjem času dobesedno zažiga. Po tem, ko so slavili na podelitvi oskarjev s filmom CODA in prejeli številne nagrade Emmy za humoristično serijo Ted Lasso, so zdaj ponudili novo izvirno serijo Severance. Slednja je v zgolj devetih epizodah prve sezone navdušila, hkrati pa s koncem idealno nastavila vse potrebno za vrhunsko nadaljevanje.

Severance temelji na preprosti ideji posega, ki loči človekov um na službenega in zasebnega. Vse skupaj je zelo futuristično in skrivnostno, a zelo dobro pojasnjeno s stvari ustvarjalcev. Glavne stvari so vseskozi jasne, tisto kar pa ustvarjalci želijo zaviti v tančico skrivnosti, pa to tudi odlično storijo. Idejni vodja projekta je Dan Erickson, ki je navdih črpal iz lastne slabe izkušnje v korporativnem svetu.

Protagonist zgodbe je Mark Scout, ki ga fenomenalno upodablja Adam Scott. Ostalo ekipo sestavljajo Helly (Britt Lower), Dylan (Zach Cherry), Irving (John Turturro), pomembno vlogo pa imajo tudi gospa Cobel (Patricia Arquette), Milchick (Tramell Tillman) in ostali. Večina jih igra dvojno vlogo. Najbolj je vsekakor izpostavljen Mark, ki je naš avatar v ta svet, saj vidimo njegovo življenje tako na delovnem mestu kot tudi doma.

Mark S.

Adam Scott v glavni vlogi naravnost blesti, kljub temu da se zdi, kot da se sploh ne trudi. Njegova vloga namreč zahteva prav to. Ravnodušnost in stoičnost. Serija lepo prikaže razcepljenost med zasebnim in službenim življenjem ter pojasni razloge za njegovo odločitev.

Njegovi sodelavci, Helly, Dylan in Irving, so precej različni in skupaj tvorijo zanimivo ekipo, ki vas bo zabavala, obenem pa držala v šahu, saj nikoli pravzaprav ni čisto jasno, kakšni so njihovi motivi. Nekateri v fikcijskem biotehnološkem podjetju Lumon delajo že vrsto let, spet drugi so popolni novinci. Njihovi nadrejeni se zdijo kot antagonisti, saj si želimo, da ekipi uspe pri svojem udejstvovanju.

Severance ekipa

Serija je na zelo visokem nivoju v vseh aspektih. Scenografija je fenomenalna in briljantno prikaže velikost podjetja ter »nepomembnost« delavcev. Večino epizod je režiral Ben Stiller, ki se je ponovno dokazal kot izvrsten režiser. Kadri so pogosto vrhunski in Stiller zgolj s postavljanjem kamere doseže efekt majhnosti delavcev v korporativnem svetu.

Pomemben faktor je predvsem dvigalo, saj se prav v njem zgodi ta klik med obema svetovoma. Zgodba je zelo skrivnostna, a vas hkrati drži zainteresirane do konca in pusti lačne po drugi sezoni. Pod površjem ima močno družbeno kritiko. Več vam ne bomo razkrili, da vam ne pokvarimo ogleda. Ključno vlogo ima tudi misteriozna glasba, ki je pogosto prisotna.

Mark in Helly

Omeniti velja še začetni intro, ki ima noro dobro grafiko, katero odlično dopolnjuje prav skrivnostna glasbena podlaga.

Redko vidimo tako dobre izvirne serije. Brez najmanjših težav bi jo lahko ocenili tudi s 5/5, a so ustvarjalci pustili odprtih še veliko vprašanj, zato bomo to oceno najbrž lahko dali, ko dobimo nekaj dodatnih odgovorov v prihodnjih sezonah.

Severance si lahko ogledate na spletni platformi Apple TV+ in ostalih spletnih straneh, ki omogočajo ogled serij (npr. Filmovizija). Toplo jo priporočamo in prepričani smo, da vas bo zasvojila.

Ocena: 4/5

Serija vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Skrivnostna in aktualna zgodba
  • Izvrstna režija
  • Fenomenalna scenografija
  • Raznovrstna igralska zasedba
  • Misteriozna glasba

MINUSI

  • Nekaj vprašanj ostaja odprtih po prvi sezoni (kar je popolnoma normalno)

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih