Recenzija: Morbius

»Klišejsko nezanimiva katastrofa«

Morbius je novi film, ki spada v Sonyev Spider-Man univerzum in predstavlja antijunaka doktorja Michaela Morbiusa. Slednjega igra Jared Leto, zgodba pa razkrije, da ima Morbius redko bolezen, podobno kot ‘brat’ Milo. Zaradi nje se hitro spoprijateljita in odločita, da bosta našla zdravilo. Morbius sčasoma postane priznani zdravnik, s pomočjo posebnega seruma pa postane vampir, kar mu pomaga preživeti. Pridobi tudi nadnaravne moči, a mora za to žrtvovati marsikaj.

V zgodovini antijunakov smo videli že številne odlične zgodbe in priredbe, a Morbius enostavno ne doseže svojega velikega potenciala. Ideja in zasnova sta v osnovi odlični, a zgodba je daleč največja pomanjkljivost filma. Od nje ne smete veliko pričakovati, saj boste čez celoten ogled en korak pred njo. Vsi dogodki v filmu so zelo predvidljivi in spremljajo ga neverjetno dolgočasni prizori. Konec filma je tako posledično nezanimiv in naključen.

jared leto v morbius

Najbolj pomemben element poleg zgodbe v filmu, bi morali biti vizualni učinki, a tudi ti so bili izpeljani podpovprečno. Predvsem izrazi na obrazih so bili neprijetni in ponekod celo nenamerno komični. Film je v prvi polovici hotel izpasti zelo resen. Uspelo pa mu je ravno nasprotno, saj je bil videti kot klišejska grozljivka, ki se nato spreobrne v klasičen Marvelov film z akcijskimi prizori in komičnimi vložki – ti pa enostavno niso delovali. Film ni uspel ustvariti svoje identitete in nenehno je očitno navdih jemal iz drugih filmov, ki so bili v preteklosti uspešni. Zaradi tega je film deloval ekstremno nepovezano.

Jared Leto v glavni vlogi ni bil napačen, vseeno se zdi, da je bil solidna ali celo dobra izbira za ta lik. Nasproti mu je stal Matt Smith, ki je izpolnil svojo vlogo kot zlikovec. Večja težava je bila v akcijskih sekvencah, saj so hitro postale dolgočasne. Dve isti supermoči smo konstantno reciklirali in dobivali zelo podobne prizore. Počasni posnetki so bili dobro izvedeni do trenutka, ko so jih začeli že preveč uporabljati in so postali trivialni. Svetla točka filma je bila sicer ljubezensko zanimanje glavnega lika Martine Bancroft (Adria Arjona), ki bi si tudi zaslužila več prizorov z Letojem, preden se je zgodila nenadna povezava med njima.

jared leto v morbius

Največja težava, poleg slabo napisanega scenarija, je, kako so razvili like v filmu, saj se nobenega niso dotaknili bolj podrobno in večkrat so iz filma odstranili detajle, ki bi lahko poboljšali film. Nismo dobili pravih motivacij za dejanja likov, saj je Morbius najprej delal za svoje in prijateljeve interese. Kasneje se je kar naenkrat odločil namesto prijatelja, ki mu ni ponudil izbire. Njegova izbira je bila ali serum ali smrt. Na koncu filma pa smo dobili še eno vprašanje. Martine Bancroft je dobila premalo časa na ekranu in vsi stranski liki so bili izjemno nepomembni.

jared leto v morbius

Marvel in Sony sta tokrat razočarala in s filmom Morbius šla v porazno smer. Če ga primerjamo s filmom Venom, ki sicer tudi ni bil najboljši, je slednji vsaj vedel v katero smer gre in je izpadel zabavno. V primeru Morbiusa, pa scenarij še sam ne ve, kaj točno želi prikazati občinstvu. Občasno smo videli prebliske solidnega filma, a so se sanje hitro razblinile. Filma vam ne bi nujno priporočali, a vseeno spodbujamo, da si ustvarite svoje mnenje in ga z nami delite na družbenih omrežjih. Film je na voljo v vseh večjih kinematografih.

Ocena: 2/5

Film vam bo všeč, če ste uživali v:

PLUSI

  • Določene akcijske sekvence

MINUSI

  • Ogromno klišejev
  • Film ne najde svoje identitete
  • Potencial likov ni izkoriščen
  • Tragikomična uporaba vizualnih učinkov

Sorodne recenzije

Poiščite nas na družbenih omrežjih

scroll to top